De beste ergonomische monitoren voor zakelijk gebruik

Top 10 beste zakelijke monitoren

Een fijne werkplek is belangrijk, of je nu thuis of op kantoor werkt. Een laptopscherm is voor veel mensen te klein om de hele dag comfortabel op te werken. Door een ergonomische zakelijke monitor aan te schaffen, creëer je een correcte werkhouding. Hierdoor kan je efficiënter werken en je beter concentreren. Hieronder hebben wij onze top 10 beste zakelijke monitoren voor jou op een rij gezet voor een optimale ergonomische werkhouding. Daarnaast lees je ons advies waarmee je rekening kunt houden bij het aanschaffen van een werk monitor.

De onderstaande monitoren voldoen aan de belangrijkste ergonomische vereisten. Je kunt de schermen minimaal in hoogte verstellen, maar vaak ook draaien en/of kantelen. Daarnaast beschikken de onderstaande kantoor schermen over nog meer handige eigenschappen voor zakelijk gebruik. Benieuwd waarom een ergonomische monitor zo belangrijk is voor jouw werkplek? Uitgebreide informatie hierover vind je onder de top 10 ergonomische beeldschermen voor kantoor en thuis.

1. HP EliteDisplay E24 G4 - 23.8 inch

Werk comfortabel en blijf gefocust met de geoptimaliseerde ergonomie en FHD-resolutie van de HP EliteDisplay E24 G4 monitor met HP Eye Ease, ontworpen voor de manier waarop jij werkt. Door de uitgebreide ergonomische verstelopties en het fijne formaat van de EliteDisplay E24 G4 is dit één van de beste monitoren voor thuiswerken. Deze Full HD IPS-monitor beschikt bovendien over een geïntegreerde USB-hub, zodat je al jouw accessoires moeiteloos aan kunt sluiten op het scherm.

+ Gemakkelijk in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar voor een prettige werkhouding
+ Uitstekende kleurweergave vanuit elke hoek door het IPS-paneel
+ Zeer geschikt voor een opstelling met meerdere schermen door dunne bezel
- Geen ingebouwde speakers

2. Samsung S24R650 - 24 inch

Deze stijlvolle Samsung S24R650 monitor met IPS-paneel behoudt de levendigheid en helderheid van de kleur op elke inch van het scherm. Het vrijwel randloze scherm toont het volledige beeld. Bekijk meer in één keer zonder afleiding en haal het meeste uit jouw werkdag. Daarnaast sluit je al je apparaten, zoals laptop, desktop en randapparatuur, moeiteloos aan via de uitgebreide connectiviteitsopties.

+ Gemakkelijk zelf ergonomisch in te stellen
+ Smart Eco Saving-technologie verlaagt het energieverbruik met wel 10%
+ USB-hub, DisplayPort, HDMI en VGA-aansluiting voor optimale connectiviteit
- Aan-uitknop zit aan de achterkant

3. Dell P2423 - 24 inch

Geniet van een volledig overzicht met het 24-inch Dell P2423 WUXGA IPS-scherm met veelzijdige connectiviteit en een ultradun frame aan drie zijden. Met Dell Display Manager profiteer je van handige extra’s, waaronder de automatische resetfunctie. Deze onthoudt waar je bent gestopt, zodat je weer terugkeert naar waar je bent gebleven, ook nadat je programma's hebt afgesloten.

+ Easy Arrange (via Dell Display Manager): meerdere applicaties overzichtelijk in 5 vensters gebruiken
+ Ontspiegeld IPS-scherm met EcoView voor het beste kijkgemak
+ Uitgebreide connectiviteitspoorten, zoals DisplayPort, HDMI, VGA en USB 5 Gbps
- Geen ingebouwde luidsprekers

4. LG UltraFine 32UN880-B – 32 inch

Het compacte en innovatieve ontwerp van de LG UltraFine 32UN880-B Ergo monitor neemt weinig bureauoppervlak in beslag en is bovendien eenvoudig te installeren. De verbeterde flexibiliteit van de standaard biedt een uitgebreide ergonomische verstelling van uitschuiven, intrekken, horizontaal en verticaal kantelen, draaien en hoogteverstelling zorgt voor een ideale positie van het scherm voor een comfortabelere gebruikerservaring.

+ Het 4K display biedt tot 4 keer scherper beeld dan Full HD monitor
+ Eenvoudig aan je bureau te bevestigen en met de monitorarm bijna 360 graden te draaien
+ Kabelmanagement voor een opgeruimd bureau
- Geluidskwaliteit van de luidsprekers is niet optimaal

5. EIZO FlexScan EV2460 – 23.8 inch

De EIZO FlexScan EV2460 is een uitstekende keuze voor de moderne werkplek. Je profiteert namelijk van goede beeldkwaliteit en optimale ergonomie. Met 1920 x 1080 pixels en een IPS-LCD-module met een ontspiegeld oppervlak biedt deze monitor een gedetailleerde en haarscherpe beeldweergave.

+ Ultra-Slim schermranden waardoor het uitermate geschikt is voor een multi-monitor setup
+ Auto EcoView past automatisch de helderheid aan voor minder belasting van je ogen
+ Gemakkelijk in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar voor een prettige werkhouding
- Scherm is minder goed zichtbaar in erg lichte of donkere ruimtes door relatief lage helderheid (250 nits)

6. iiyama ProLite XUB2792QSU-B5 – 27 inch

Weet je niet welke monitor voor kantoor je moet kiezen? Met de iiyama ProLite XUB2792QSU-B5 maak je een goede keuze. Hiermee bouw je namelijk eenvoudig een professionele multi-monitor opstelling dankzij het driezijdige randloze ontwerp. Dit maakt deze professionele monitor van iiyama tot één van de beste kantoor monitoren. Dankzij de IPS-schermtechnologie geniet je daarnaast van een consistente kleurweergave met een brede kijkhoek.

+ Met WQHD-resolutie geniet je van hoge definitie beelden
+ Draai, kantel, roteer en verstel de monitor in hoogte voor een optimale ergonomische werkhouding
+ Ingebouwde luidsprekers, 2-poorts USB-hub, HDMI en DisplayPort
- Ondersteunt < 99% van het sRGB kleurenspectrum, waardoor je minder diepe en intense kleuren ziet

7. Lenovo ThinkVision P27Q-20 - 27 inch

De Lenovo ThinkVision P27Q-20 heeft zeer dunne randen, een hoge resolutie van QHD-kwaliteit en een kijkhoek van circa 178 graden met IPS. Daarnaast geniet je van een opgeruimde werkplek door de flexibele kabelmanagement waarmee je kabels handig wegwerkt.

+ Creëer een fijne ergonomische werkhouding door het scherm te draaien en in hoogte te verstellen
+ USB-hub, DisplayPort, mini DisplayPort, HDMI en ingebouwde telefoonhouder
+ Laptop opladen via scherm zonder aparte voedingsadapter
- Geen ingebouwde luidsprekers

8. Philips P-Line 346P1CRH Curved - 34 inch

De Philips P-Line 346P1CRH met UltraWide QHD VA-scherm heeft een curved design, waardoor je compleet opgaat in jouw werk en jouw productiviteit maximaliseert. Door de hoge pixeldichtheid en een kijkhoek van 178/178 graden, geniet je van een extra levendige beeldweergave.

+ Veilig inloggen met de ingebouwde pop-up webcam met Windows Hello ondersteuning
+ Geïntegreerde KVM-switch en USB-C dock
+ DisplayPort, HDMI, USB-C en ethernet
- Erg groot voor een klein bureau

9. AOC Q2790PQE – 27 inch

Zie elk detail scherp met de AOC Q2790PQE monitor, welke is voorzien van QHD resolutie en een helderheid van 350 nits. Doordat het scherm op meerdere manieren te verstellen is, kan je de ideale werkhouding creëren. Daarnaast is de monitor voorzien van een vrijwel randloos ontwerp, waardoor je met meerdere monitoren naast elkaar kunt werken voor optimale productiviteit.

+ Zeer goede kleurweergave met 125% sRGB
+ Handige USB-hub voor al jouw randapparatuur
+ Creëer een ergonomische werkhouding door het scherm te draaien, kantelen en in hoogte te verstellen
- Geen ingebouwde luidsprekers

10. Dell UltraSharp U2722D USB-C - 27 inch

Met de professionele Dell UltraSharp U2722D monitor creëer je een optimale ergonomische werkplek. Sluit jouw laptop via de USB-C poort met één kabel aan aan het scherm om audio en video te delen. Door de hoge QHD-resolutie geniet je van haarscherp beeld op het IPS-scherm met een vrijwel randloze InfinityEdge.

+ QHD resolutie voor 2 keer scherper beeld dan Full HD
+ Gemakkelijk in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar voor een prettige werkhouding
+ DisplayPort, HDMI en USB-C
- Geen ingebouwde speakers

Zakelijk beeldscherm kopen? Hier moet je op letten

Aangezien er zoveel verschillende displays te koop zijn, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Welke monitor is nu geschikt voor jouw werkplek? Waar moet je op letten bij het kopen van een zakelijke monitor? Wij helpen je op weg met enkele punten waar je rekening mee kunt houden om een goede keuze te maken. Hieronder lees je meer over ergonomie, kijkgemak en beeldkwaliteit.

Ergonomie

Waarom is het belangrijk dat je ergonomisch werkt?

Omdat je het grootste deel van de dag zittend op jouw werkplek doorbrengt, is een goede werkhouding essentieel. Een ergonomische monitor is daarom erg belangrijk. Je kunt je misschien afvragen ‘Wat is ergonomie bij de computer?’. In het kort houdt ergonomie in dat je op een gezonde, veilige en efficiënte manier achter je werkplek kunt werken. Een correct ingestelde werkplek zorgt voor een fijne zithouding met voldoende steun aan onder andere je rug, nek en armen.

Van welke klachten kunnen beeldschermwerkers last krijgen?

Als je geen rekening houdt met een ergonomische werkhouding, kan dit zorgen voor fysieke belasting en ongemak. Denk hierbij aan RSI, nek-, rug- en schouderklachten, oogklachten en vermoeidheid. Om bovengenoemde klachten te verminderen of voorkomen, is het belangrijk om een scherm te kiezen dat je kunt verstellen voor een ideale werkhouding.

Hoe kies je een verstelbare monitor?

Een dergelijke monitor dien je idealiter te kunnen draaien, kantelen en in hoogte te verstellen. Als deze mogelijkheden niet voldoende zijn voor jouw werkplek kun je via de VESA-optie het scherm aan een flexibele bureau- of muurbeugel monteren. Niet alle monitoren hebben deze optie, maar zakelijke monitoren vaak wel.

Kijkgemak

Hoe zorg je voor een optimale kijkervaring achter je monitor?

Als je een groot deel van de dag naar het beeldscherm kijkt, is het van belang dat het beeld prettig voor de ogen is. Schaf bijvoorbeeld een monitor aan die blauw licht filtert en flicker free is. Veel fabrikanten integreren dit soort technieken tegenwoordig in hun zakelijke beeldschermen. Een andere tip is het overwegen van een monitor met een antiglans of mat display. Dit voorkomt de weerkaatsing en schitteringen van zonlicht en andere lichtbronnen. Zo heb je altijd goed zicht.

Daarnaast is het van belang om te bepalen welke afstand tot het beeldscherm voor optimaal kijkgemak zorgt. Dit hangt grotendeels af van het formaat van het scherm. Doorgaans dient een monitor op circa 50-70 cm afstand van je ogen te worden geplaatst. Kan je de tekst niet goed lezen, dan kan je de grootte van de tekens aanpassen om te voorkomen dat je voorover gaat buigen richting het scherm en een kromme werkhouding aanneemt. Naast een juiste kijkafstand, is het ook belangrijk om te bepalen hoe hoog je scherm moet staan. Idealiter staat het bovenkant van het scherm op ooghoogte of iets lager. Dit voorkomt dat je je nek moet buigen en daardoor klachten krijgt aan je nek.

Beeldkwaliteit en formaat

Hoe groot moet een zakelijke monitor zijn?

Een goede (scherpe) beeldkwaliteit, hoge kleurechtheid en brede kijkhoek zijn geen overbodige luxe voor een beeldscherm. Zeker als je grafisch werk doet, is dit erg belangrijk. Wellicht vraag je je af wat voor maat beeldscherm het meest geschikt is voor jouw werkplek. Wij raden minimaal een 24-inch scherm met Full HD-resolutie aan voor een goede beeldkwaliteit. De laatste tijd zien wij een verschuiving van 24-inch FHD naar 27-inch QHD voor groter en scherper beeld. Maar wat is beter voor zakelijk gebruik, 24 inch of 27 inch? Een 24-inch monitor is doorgaans geschikt voor algemeen kantoorgebruik met taken zoals e-mailen, internetten, spreadsheets maken en tekst verweken. Ben je meer bezig met grafisch ontwerp, videobewerking of data-analyse, dan is een 27-inch monitor (of groter) een fijne keuze. Zo kun je namelijk meerdere vensters overzichtelijk naast elkaar openen en gebruiken.

Welk formaat monitor is geschikt voor thuiswerken?

Afhankelijk van het werk dat je doet en de grootte van jouw werkplek kun je voor een groter of kleiner schermformaat kiezen. Over het algemeen is een monitor van 24-inch of 27-inch voldoende. Heb je meer ruimte op je bureau en ben je veel bezig met visuele informatie, dan is een 32-inch of zelfs 34-inch scherm aan te raden. Zo kun je sneller en overzichtelijker multitasken terwijl je meerdere vensters tegelijk open hebt staan.

Extra gemak

Naast dat je bij het kiezen van een werk monitor moet letten op ergonomie, kijkgemak en beeldkwaliteit, zijn er ook aspecten die extra gemak bieden. Een voorbeeld daarvan is dat steeds meer monitoren beschikken over een geïntegreerde USB-C dock, wat vele voordelen met zich meebrengt. Zo kan je met een USB-C monitor met slechts één kabel jouw laptop aansluiten op de monitor zonder converter. Extra handig is dat de laptop automatisch wordt opgeladen via de USB-C aansluiting en je dus geen extra kabel nodig hebt voor jouw notebook. Als de monitor meerdere USB-C aansluiten heeft met oplaadfunctie, dan laad je ook eenvoudig andere externe apparaten op zoals jouw smartphone of tablet. Let er wel op dat je de juiste USB-C kabel kiest, die beeldsignaal doorgeeft als je beeld over wilt brengen.

Een ander aspect dat bepaalde gebruikers extra gemak kunnen bieden, is een curved monitor, oftewel een monitor met een gebogen beeldscherm. Maar wat is het voordeel van een curved monitor voor zakelijk gebruik? Als je met intensieve taken bezig bent, zoals het bewerker van video’s of foto’s, het werken met spreadsheets en 3D-ontwerp, zorgt de kromming van het scherm voor een natuurlijke kijkervaring. Het voordeel van een curved monitor is dat het beeld consistenter is en een verbeterde focus biedt. De afstand tussen jouw ogen en het scherm is namelijk gelijkmatiger verdeeld.

Zakelijke monitor versus gewone monitor: wat is het verschil?

Bij het kiezen van een monitor kan je je afvragen wat het verschil is tussen een zakelijke monitor en een gewone monitor. Zakelijke beeldschermen zijn doorgaans ontworpen om te voldoen aan hogere eisen en zijn meestal uitgerust met geavanceerde functionaliteiten. Denk hierbij aan meer ergonomische instellingen, hogere resoluties, betere kleurnauwkeurigheid en hogere contrastverhouding. Ook zijn zakelijke monitoren vaak voorzien van extra functies, zoals (extra) USB-poorten, ingebouwde webcams en luidsprekers. Gewone beeldschermen worden veelal voor persoonlijke doeleinden gebruikt, waarbij geavanceerde functionaliteiten minder vaak nodig zijn.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2023