Vereenvoudig je werkplek met een monitor met ingebouwd docking station of USB-hub

Externe monitoren zijn niet weg te denken van de werkplek. Nieuwe beeldschermen zijn vaak voorzien van extra features zoals ingebouwde USB-hubs of docking stations. Zo kun je je monitor als docking station gebruiken, zonder een aparte docking op je bureau te hoeven hebben. Maar wat heb je nou nodig als het gaat om een docking monitor? Ontdek het nu bij Dustin.

Nieuwe beeldschermen komen met nieuwe features. Zoals IPS-technologie voor betere kleurenweergave en QHD-kwaliteit projectie. Ook zijn sommige monitoren voorzien van ingebouwde hoge kwaliteit luidsprekers en webcams. De nieuwste ontwikkeling om bureaus overzichtelijker te maken, zijn schermen met ingebouwde docking stations of ingebouwde USB-hubs. Maar wat zijn de voordelen van een docking monitor voor zakelijk gebruik? Benieuwd welke monitoren een ingebouwd docking station hebben, bekijk de uitgelichte producten hieronder.

Monitor met docking station

Wat is een docking station?

Wanneer je een werkplek met een laptop hebt is een docking station een ideale oplossing om alles met elkaar te verbinden. Doordat docking stations voorzien zijn van een multifunctionele USB-C aansluiting krijg je direct toegang tot de andere aansluitingen op het docking station. Op deze poorten kun je allerlei randapparatuur aansluiten die je vervolgens aanstuurt via de laptop.

Wat is een docking monitor?

Met een docking station dat is ingebouwd in een monitor verminder je het aantal apparaten op je bureau. Zo gebruik je jouw monitor eigenlijk als docking station. Het enige dat je ’s ochtends hoeft te doen is je laptop aan je scherm vast te klikken en je hebt direct toegang tot je randapparatuur en stroom. Alles is direct aan elkaar gekoppeld, waardoor je meteen aan de slag kunt.

Wat kun je allemaal aansluiten op een docking monitor?

Afhankelijk van het type docking station dat is ingebouwd in de monitor, kun je diverse apparaten aansluiten. Allereerst kun je uiteraard je laptop, muis en toetsenbord aansluiten op de docking monitor. Wanneer de monitor met meerdere USB-C aansluitingen is uitgerust, kun je allerlei USB-apparaten koppelen aan het scherm, zoals een aparte USB-stick, externe harde schijf, printer, scanner, etc. Beschikt jouw monitor over een ingebouwde Ethernet-poort, dan kun je jouw monitor via een Ethernet-kabel aansluiten op het bedrade netwerk. Tot slot kun je diverse audio-apparatuur aansluiten, zoals luidsprekers of een koptelefoon, om geluid af te spelen. Dit is met name handig als de monitor niet is uitgerust met ingebouwde speakers.

Wat betekent het als een monitor ‘USB-C docking’ heeft?

Als een monitor een ‘USB-C docking’ heeft, houdt dit in dat de monitor beschikt over een USB type-C poort die video, audio, data- en stroomsignalen overbrengt. Extra handig is dat je de laptop via de USB-C aansluiting aan de monitor koppelt om data te versturen, terwijl deze wordt opgeladen. Zo heb je geen aparte stroomkabel meer nodig. Let wel op dat alleen USB-C poorten die DisplayPort Alternate Mode ondersteunen geschikt zijn voor docking.

Uitgelicht: HP E24D G4 23.8" Advanced Docking Monitor

De HP E24D G4 is een stijlvolle 23.8" FHD monitor die je volledig kan afstellen op jouw ergonomische wensen. De monitor is voorzien van een ingebouwd docking station, waardoor deze niet meer los op je bureau hoeft te staan. Sluit je apparaten flexibel aan via DisplayPort, HDMI en 4 USB-poorten. Daarnaast log je eenvoudig in middels de ingebouwde webcam welke is voorzien van Windows Hello.

Uitgelicht: Philips P-Line 49" SuperWide Curved LCD Monitor

De Philips P-Line SuperWide Curved monitor is een 49" 32:9 superwijd scherm dat twee schermen in één is. Deze monitor is voorzien van een handig ingebouwd universeel USB-C docking station en een pop-up webcam. Bovendien is de Philips monitor uitgerust met een geïntegreerde KVM-schakelaar, zodat je eenvoudig van de ene naar de andere bron kunt schakelen. Zo verhoog je je productiviteit en optimaliseer je je werkplek direct met de aanschaf van één product.

Monitor met USB hub

Wat is een USB-hub?

Kleinere modellen laptops hebben vaak maar weinig USB-poorten of andere aansluitingen tot hun beschikking. Dat kan lastig zijn wanneer je op hetzelfde moment gebruik wilt maken van je monitor, muis, toetsenbord en mogelijk meer. Een USB-hub breidt het aantal USB-poorten van jouw laptop of desktop uit. Daarbij zijn nieuwere versies voorzien van een mix tussen USB-A en USB-C, zodat je ook de nieuwste generatie apparaten erop kan aansluiten. Sommige hubs zijn bovendien voorzien van een ethernetaansluiting voor een bekabelde internetverbinding.

Wat zijn de voordelen van een USB-C monitor?

Veel mensen vragen zich af waarom ze zouden moeten kiezen voor een USB-C monitor en of een monitor met geïntegreerde USB-hub handig is. Wanneer een monitor over een USB-hub beschikt, kun je gemakkelijk al je randapparatuur aansluiten op je scherm. Dit scherm sluit je dan weer aan op je device om controle over de randapparatuur te krijgen. Een USB-hub voorziet echter niet, zoals een docking station, van connectie met je laptop op het gebied van data of stroom. Wanneer je dus meerdere USB-apparaten aan je monitor wenst aan te sluiten zonder extra kabels of adapters, dan is een monitor met USB-hub een goede keuze. Een monitor met USB-C docking (ook wel USB-C docking monitor genoemd) beschikt lang niet altijd over voldoende USB-poorten.

Wat kun je aansluiten op de USB-hub in een monitor?

Via de USB-poorten van een USB-hub monitor sluit je eenvoudig jouw randapparatuur aan. Denk hierbij onder andere aan toetsenbord en muis, headset of luidsprekers, webcam voor videoconferentie en USB-opslagapparaat (SSD, harde schijf of flashstation). Heb je extra poorten en aansluitingen nodig op de monitor, dan voeg je eenvoudig een USB-docking station toe. Let wel op dat USB-hubs kunnen verschillen qua snelheid en ondersteund vermogen. Dit is belangrijk om te controleren per USB-hub monitor om te bepalen welke apparatuur je erop kunt aansluiten.

Kun je je smartphone opladen via de USB-hub in een monitor?

Is de stroomkabel van jouw smartphone niet lang genoeg om jouw telefoon op je bureau te laten liggen, terwijl hij in het stopcontact zit? Over het algemeen kun je jouw smartphone direct opladen via de USB-hub van de monitor. Daarbij is het van belang dat deze voldoende stroom levert (minimaal 5V DC). Wees je er echter wel van bewust dat niet alle USB-poorten op USB-hub monitoren dezelfde stroomsterke leveren. Zo zijn bepaalde poorten enkel bedoeld voor het aansluiten van specifieke apparaten en leveren deze niet voldoende stroom voor het opladen van jouw smartphone.

Uitgelicht: Lenovo ThinkVision P27Q-20 27" IPS-monitor

De Lenovo ThinkVision P27Q-20 is een strak vormgegeven 27" HD-scherm. Deze monitor is in hoogte verstelbaar en voorzien van de nieuwste generatie USB-hub. Hierdoor ben je via je monitor voorzien van genoeg aansluitingsmogelijkheden (zoals 4 extra USB-A poorten en een USB-B aansluiting) om al je randapparatuur te laten draaien. Daardoor is de ThinkVision P27Q-20 een sterke aanvulling op je laptop.

Uitgelicht: Dell S2722DC 27" IPS-monitor

De Dell S2722DC is een krachtig LCD-monitor met LED-achtergrondverlichting. Geniet van levendige kleuren met QHD-resolutie en 99% sRGB-kleurdekking. Daarnaast werk je comfortabel doordat je het scherm eenvoudig in hoogte kunt verstellen, draaien en kantelen. Door de ingebouwde USB-hub kun je al je randapparatuur makkelijk aan het scherm verbinden voor een opgeruimd bureau.

Een losse verloopkabel of USB-hub

Een verloopkabel

Het kan gebeuren dat monitoren op verschillende locaties gebruikmaken van andere ingangen. Zoals VGA of DisplayPort in plaats van HDMI. Als je geen monitor met ingebouwde docking station of hub hebt, kan het nodig zijn dat je een verloopkabel gebruikt. Deze zijn vaak compact van formaat en makkelijk mee te nemen in je tas.

Een verloopkabel of andere converter zet het signaal van de gewenste aansluiting op de computer (bijvoorbeeld USB-C) om naar het signaal dat het externe apparaat nodig heeft. Zo kun je je laptop makkelijk aansluiten, ook al heb je de juiste aansluiting niet direct tot je beschikking.

Een losse USB-hub

Het kan zijn dat je onderweg meer USB-poorten nodig hebt dan je device kan bieden. Een losse USB-hub kan dan een uitkomsten zijn. Hiermee verander je één USB-aansluiting in meerdere poorten en kun je bovendien bij enkele modellen ook van andere aansluitingen gebruik maken.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2023