Monitoren

Koopgids monitoren voor algemeen zakelijk gebruik

Bij het kiezen van de ideale monitor voor je bedrijf gaat het om meer dan alleen de schermgrootte en beeldresolutie. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste monitor, willen we je graag door het selectieproces leiden. We begrijpen dat veel keuzes afhangen van je bedrijfstak, specifieke behoeften, budget en beschikbare kantoorruimte. Een grafisch ontwerper kan andere behoeften hebben dan iemand die zich bezighoudt met reguliere kantoortaken zoals e-mailen, spreadsheetbeheer, het bijwonen van digitale vergaderingen en tekstverwerking. Deze gids leidt je naar de perfecte monitoren die zijn afgestemd op algemene zakelijke behoeften. We hebben ook een gedeelte toegevoegd voor specifieke toepassingen zoals grafisch ontwerp, financiën, software ontwikkeling, architectuur en CAD-ontwerp.

Zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een geschikte monitor

Displaytypes

In de wereld van monitoren zijn er verschillende technologieën beschikbaar, waarbij LED, OLED en QLED de belangrijkste monitortypes zijn waaruit je kunt kiezen.

  • LED, het meest voorkomende monitortype, maakt gebruik van achtergrondverlichting en is een efficiëntere versie van zijn LCD-voorgangers.
  • OLED daarentegen, maakt gebruik van individuele pixelverlichting, die resulteert in levendige kleuren en directe respons. Hoewel OLED over het algemeen minder vaak wordt gevonden in desktopschermen, is het perfect voor gaming.
  • QLED accentueert donkere gebieden en levert uitzonderlijk diepe zwarttinten.

Vanwege de energie-efficiëntie en de lagere bijbehorende kosten bestaat het aanbod van kantoormonitoren voornamelijk (nog) uit 'standaard' LED-beeldschermen. Hierom is een LED-monitor meestal onze aanbevolen keuze voor een algemene werkomgeving. Toch kan een meer diepgaande blik op de verschillen tussen LCD, LED, OLED en QLED je helpen om de juiste beslissing te nemen.

Wanneer we kijken naar de specifieke behoeften van een gebruiker, kunnen deze soms verschillen. Voor grafisch ontwerp is kleurnauwkeurigheid bijvoorbeeld erg belangrijk Het vermogen van OLED-schermen om pixels afzonderlijk te verlichten, wat resulteert in levendige kleuren en hoog contrast, kan hierbij gunstiger zijn dan bij normaal kantoorwerk. Voor reguliere kantoortaken, waarbij nauwkeurige kleurweergave minder belangrijk is, zijn reguliere LED-monitoren vanwege hun lagere prijs een aantrekkelijkere keuze.

Schermgrootte en -resolutie

Hoewel de monitortypes naar elkaar toe zijn gegroeid wat betreft kwaliteit voor algemeen gebruik, blijven grootte en resolutie belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Een 27-inch monitor is een benchmark, maar een grotere, curved monitor kan de productiviteit verhogen. We raden een QHD-resolutie aan voor reguliere kantoortaken, terwijl 4K de gangbare keuze is voor wie op zoek is naar een toekomstbestendige superieure beeldkwaliteit.

Wat betreft de voordelen van schermgrootte, stel je voor dat je grote datasets beheert in een financieel spreadsheet. Een monitor van minimaal 27 inch met een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels maakt het mogelijk om meer gegevens tegelijkertijd te zien, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. In een compacte kantoorruimte kan echter een kleinere monitor volstaan. Naast grootte en resolutie zijn er ook praktische overwegingen die te maken hebben met de aard van je werk. Iemand die met grote datasets werkt, kan ook baat hebben bij meer dan alleen een groter scherm.

Dustins koopgids over monitoren voor financiën/boekhouding geeft je meer diepgaande informatie.

Paneeltechnologie, schermkwaliteit en kleurnauwkeurigheid

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een monitor is de paneeltechnologie:

  • TN staat voor Twisted Nematic en heeft de snelste responstijd.
  • IPS staat voor In-Plane Switching en heeft de breedste kijkhoek, waardoor scherpe beelden vanuit vrijwel elke hoek mogelijk zijn.
  • VA staat voor Vertical Alignment en biedt een brede kijkhoek, goede kleurweergave en hoog contrast.

Elke paneeltechnologie heeft zijn sterke punten, maar voor regulier kantoorwerk zou tegenwoordig elke paneeltechnologie voldoende moeten zijn. Houd rekening met nuances zoals kijkhoeken en responstijden, afhankelijk van je dagelijkse werkzaamheden.

Als je werkt in een omgeving waar een brede kijkhoek cruciaal is, zoals bij samenwerken of presentaties, zijn IPS-panelen zeer geschikt. Als je echter een beperkt budget hebt en voornamelijk solotaken uitvoert aan een vast bureau, kan een TN-paneel een meer budgetvriendelijke optie zijn.

Eén ultrawide of een opstelling met twee monitoren?

Wanneer je hebt besloten welke paneeltechnologie en welk monitortype je wilt, is de volgende overweging of je één of twee beeldschermen nodig hebt. Als je vaak tussen meerdere toepassingen schakelt, kan een opstelling met twee monitoren handig zijn. Met twee monitoren kun je verschillende toepassingen op afzonderlijke schermen openen, wat efficiënt multitasken mogelijk maakt. Als je werkruimte beperkt is of als je liever een meer gestroomlijnde opstelling wilt, kan een enkele ultrawide monitor de kabelwirwar verminderen en je dagelijkse routine vereenvoudigen.

Hier vind je een diepere analyse van een opstelling met twee monitoren in vergelijking met een ultrawide schermopstelling.

Curved of vlak scherm voor normaal kantoorwerk?

Als je vaak informatie van het ene uiteinde van een grote monitor naar het andere moet lezen, is het belangrijk om duidelijk zicht op alle informatie te behouden. Een curved scherm zorgt voor een consistente kijkafstand, wat de belasting van de ogen vermindert. Als je werk echter uit gerichte taken op één vaste positie bestaat, kan een vlak beeldscherm rendabeler en functioneel voldoende zijn. Deze overweging is vooral van belang wanneer je taken een continue verschuiving van de focus over het scherm vereisen.

Als je kiest voor een monitor groter dan 32 inch, raden onze productspecialisten aan om een curved monitor te kopen. Dankzij de breedte kun je gemakkelijk met meerdere programma's naast elkaar werken, terwijl de curve ervoor zorgt dat de afstand tussen je ogen en het scherm overal gelijk blijft.

Andere zaken om rekening mee te houden

Ergonomie en optimalisatie van je werkruimte

Of je nu thuis of op kantoor werkt, het is belangrijk om je bureaustoel, bureau en verlichting te kunnen aanpassen voor een optimale ergonomie op de werkplek. De keuze van een geschikt beeldscherm speelt ook een belangrijke rol bij het creëren van een ergonomische werkomgeving. Een ergonomische monitor draagt in hoge mate bij aan een comfortabele en efficiënte werkomgeving. Er zijn een paar eenvoudige tips om mee te beginnen als je een nieuwe monitor overweegt. Als je géén monitorarm of -beugel gebruikt, investeer dan altijd in een monitor met verstelbare hoogte en kantelmogelijkheid. Dit zorgt voor een comfortabele kijkpositie en een gezonde, ergonomische werkhouding.

Voor monitoren die niet van zichzelf in hoogte verstelbaar zijn, zijn er verschillende bureaumontageopties die je kunt bekijken op basis van  je werkplek. Houd er rekening mee dat het over het algemeen wordt aanbevolen om het bovenste gedeelte van je monitor op één lijn met je ogen te houden.

Als je kantoorruimte vaak van indeling verandert of als je weinig bureauruimte hebt, kan wandmontage een ruimtebesparende oplossing bieden.

Ergonomie gaat verder dan alleen een goede werkhouding aannemen. Bij het overwegen van een ergonomische monitor tijdens het inrichten van een ideale werkruimte gaat het niet alleen om fysiek comfort, maar volgens ons ook om visueel welzijn. Extra functies kunnen je algehele welzijn verhogen. Overweeg monitoren met een antireflectiecoating (mat scherm) om oogvermoeidheid door reflecties en schittering te verminderen. Blauwlichtfilters zijn een waardevolle functie die de blootstelling aan potentieel storend blauw licht minimaliseert en zo oogklachten kan helpen voorkomen. Deze overwegingen maken van een ergonomische monitor een algehele oplossing voor een gezondere en productievere werkplek.

Resolutie en connectiviteit

Als je veel met 4K-content werkt, is het praktisch noodzakelijk om in een monitor met hogere resolutie te investeren. Maar wanneer je vooral basiskantoortaken uitvoert, is een budgetvriendelijkere monitor met Full HD-resolutie (1920x1080) of QHD-resolutie (2560x1440) meestal voldoende.

Een monitoropstelling met een dockingstation - als afzonderlijk accessoire of ingebouwd in de monitor - is ook een waardevolle investering. Dit zorgt voor een snelle set-up met minder kabels en veelzijdige connectiviteit, zodat je snel aan de slag kunt. Als je set-up echter slechts uit een enkele monitor bestaat en je pc of laptop voldoende USB-poorten heeft voor je randapparatuur, is een dockingstation meestal een overbodige luxe.

Energie-efficiëntie en milieuoverwegingen

Over het algemeen geldt dat hoe duurzamer de monitor is, des te milieuvriendelijker en zuiniger hij is. Er zijn verschillende certificeringen om op te letten bij het kiezen van een monitor:

EPEAT – Electronic Product Environmental Assessment – is de certificering van de Green Electronics Council, die kopers helpt een product te kiezen met een lage milieu-impact.

TCO – is een certificering die oorspronkelijk werd opgesteld door de Zweedse vakbond TCO en die zowel milieu- en ergonomische normen als maatschappelijke verantwoordelijkheid dekt.

Energy Star – is een certificering die garandeert dat het product bijdraagt aan aanzienlijke energiebesparingen.

Als je bedrijf actief milieuvriendelijke praktijken nastreeft, kies dan voor monitoren met certificeringen zoals EPEAT, TCO en Energy Star. Dit sluit waarschijnlijk aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf en weerspiegelt een toewijding aan milieuvriendelijke keuzes. Het stroomverbruik van een monitor kan variëren, voornamelijk afhankelijk van de schermgrootte en het schermtype. Andere factoren die meespelen zijn de helderheid en de mate waarin de monitor wordt gebruikt. Wanneer een monitor niet actief wordt gebruikt, kun je hem uitschakelen of de energiespaarmodus inschakelen als eenvoudige energiebesparende maatregel. De keuze voor milieuvriendelijke beeldschermen kan helpen om de energiekosten nog verder te verlagen, wat vooral gunstig is in een kantooromgeving met veel schermen die tegelijkertijd gebruikt worden.

Monitoradvies voor specifieke toepassingen

Of je nu een monitor nodig hebt voor boekhouden, coderen, grafisch ontwerp, architectuur, videoproductie, je thuiswerkplek of gebruik in vergaderruimtes, je vindt bij Dustin een scherm dat past bij jouw specifieke behoeften.

Financiën en boekhouding

Een scherm met hogere resolutie kan helpen bij het maken van een  gedetailleerde analyse van financiële gegevens en spreadsheets. 

Een groter scherm (27 inch of groter) biedt veel ruimte voor multitasking en het gelijktijdig bekijken van meerdere documenten.

Wij adviseren een IPS-paneel met brede kijkhoeken. Dit is gunstig wanneer je met financiële grafieken werkt.

Programmeren en coderen

Voor coderen en programmeren is het kiezen van een monitor met een QHD-resolutie of hoger en een beeldverhouding van 16:9 of 16:10 ideaal voor meer schermruimte bij het programmeren en bekijken van codebestanden.

Een IPS- of VA-paneel met nauwkeurige kleurweergave en bredere kijkhoeken is vooral gunstig voor taken in webontwikkeling en -design. Hoewel minder belangrijk voor het coderen zelf, verbetert een hogere verversingssnelheid de algehele gebruikerservaring.

Grafisch ontwerp en creatieve professionals

Voor grafisch ontwerp raden we een grote ultrawide monitor aan met een resolutie van 2560x1440 pixels of hoger, en met een zo breed mogelijke kleurenweergave voor de beste beeldkwaliteit. Vaak is kalibratie van het scherm vereist.

Ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) verbetert het contrast en biedt een meer realistische visuele ervaring.

Kies voor een QHD- of 4K-monitor wat betreft de resolutie, afhankelijk van je specifieke ontwerpbehoeften voor gedetailleerde en nauwkeurige designs.

Architectuur en CAD-ontwerp

Bij het werken met CAD-modellen zorgen monitoren met Quad HD- of 4K-resolutie voor nauwkeurige details en een helder zicht op ingewikkelde ontwerpen.

Een groter scherm van 27 inch of meer biedt voldoende werkruimte voor complexe architecturale tekeningen. Kies daarnaast voor schermen met een lage responstijd, omdat dit helpt bewegingsonscherpte (motion blur) te verminderen tijdens het navigeren door 3D-modellen.

Videoproductie en -bewerking

We raden een monitor aan met fabrieks- of hardwarekalibratieopties om nauwkeurige kleurkalibratie voor videobewerking te garanderen.

Ondersteuning voor High Dynamic Range (HDR) verbetert het contrast en zorgt voor een betere weergave van highlights en schaduwen.

Een 4K-resolutie wordt aanbevolen, samen met een hoge verversingssnelheid voor soepele videoweergave. Een korte responstijd helpt bewegingsonscherpte (motion blur) te minimaliseren.

Thuiswerkplek

Afhankelijk van hoe je thuiskantoor eruit ziet, kies je een formaat dat bij je werkruimte past en voldoende schermruimte biedt.

Kies de benodigde schermresolutie op basis van je werkbehoeften. Voor de meeste algemene kantoortaken is een Full HD-resolutie meestal voldoende. Onze productspecialisten bevelen echter een toekomstbestendigere QHD-resolutie aan. 

Thuis is ergonomie extra van belang. Kies hierom voor een monitor met verstelbare hoogte-, kantel- en draaiopties.

Vergaderruimtes

In conferentie- of vergaderruimtes is het belangrijk om een monitor te kiezen die effectieve presentaties, samenwerking en connectiviteit mogelijk maakt. Kies voor een groter scherm dat vanuit de hele ruimte goed zichtbaar is en zorg voor een hoge resolutie voor scherpe en heldere beelden.

Een IPS-paneel is je beste optie voor conferenties en presentaties vanwege de consistente beeldkwaliteit, zelfs vanuit zijwaartse hoeken. Overweeg draadloze verbindingsopties voor eenvoudige presentaties voor jou en je gasten, en zorg ervoor dat de luidsprekers van hoge kwaliteit zijn voor het beste geluid.

Expertopinies
De top 5 beste monitoren voor algemeen kantoorgebruik

Onze interne productspecialisten hebben zorgvuldig de top 5 monitoren voor algemeen zakelijk gebruik geselecteerd, die aan alle eisen van je dagelijkse kantoortaken voldoen. Bij de selectie hebben we onder andere gelet op kleurnauwkeurigheid, verversingssnelheid en ergonomische eigenschappen. Deze top 5 monitoren dragen bij aan een optimale en efficiënte werkomgeving.

Lenovo ThinkVision P27H-30

De Lenovo ThinkVision P27h-30 27" QHD-monitor is ideaal voor kantoorgebruik dankzij de uitstekende helderheid, levendige kleuren en brede kijkhoeken, waardoor de productiviteit voor hoogpresterende multitaskers wordt verbeterd. Het 4-zijdige NearEdgeless-ontwerp en de precieze kleurnauwkeurigheid zorgen voor verbluffende visuals voor kleurgevoelige taken. Met USB-C-docking, ethernetconnectiviteit en ergonomische functies stroomlijnt hij de workflow en geeft hij prioriteit aan gebruikerscomfort.

Dell UltraSharp U2724DE

De Dell U2724DE UltraSharp 27 Thunderbolt™-hubmonitor geeft prioriteit aan productiviteit en comfort op kantoor. Met een TÜV 5-sterren oogcomfortbeoordeling, Thunderbolt 4-connectiviteit en geavanceerde functies zoals Ambient Light Sensor en ComfortView Plus, zorgt hij voor een comfortabele en efficiënte werkervaring. Verbeter je multitasking met Auto KVM-switching en Picture-in-Picture-functies, terwijl het milieuvriendelijke ontwerp van Dell een toewijding aan duurzaamheid weerspiegelt, met gebruik van gerecyclede materialen en energiebesparende functies.

Samsung ViewFinity S65UC

De 34" ViewFinity S65UC VA curved monitor met hoge resolutie biedt uitstekende kleurnauwkeurigheid en details met zijn 3440 x 1440 resolutie en HDR10-technologie, waardoor content levendig en diep wordt weergegeven. De geïntegreerde KVM-switch verbetert de efficiëntie van multitasking. Veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder USB-C en LAN, bieden gemak en flexibiliteit. Ervaar comfort met automatische helderheidsaanpassing, TUV-gecertificeerde oogverzorging en duurzaam design.

Dell P3424WE

Verhoog de productiviteit met de Dell P3424WE 34-inch USB-C hubmonitor. Laat je onderdompelen in het uitgebreide, gebogen WQHD-scherm met een ultrabrede 21:9-beeldverhouding die afleidingen minimaliseert en de visuele focus verbetert. Geniet van veelzijdige connectiviteit, waaronder USB-C met 90 W vermogensafgifte en Ethernet. Geavanceerde functies zoals Picture-by-Picture, Picture-in-Picture en KVM-functionaliteit stroomlijnen multitasking. Geef prioriteit aan comfort met flikkervrije technologie en ComfortView Plus, terwijl het duurzame ontwerp het streven van Dell naar verantwoordelijkheid voor het milieu onderstreept.

Philips P-Line 34P1CRH

De Philips P-Line 34P1CRH Curved monitor verbetert de operationele efficiëntie door zijn CrystalClear UltraWide QHD-scherm en Adaptive-Sync-technologie. Het geïntegreerde USB-C-dockingstation en de KVM-switch vereenvoudigen de connectiviteit en het wisselen van bron, terwijl de veilige Windows Hello-pop-upwebcam de inlogveiligheid verbetert. Geniet van realistische beelden met DisplayHDR 400 en werk comfortabel tijdens langdurig gebruik met de flikkervrije en LowBlue-modus. De PowerSensor verlaagt de energiekosten met wel 70% en MultiView maakt naadloos multitasken op meerdere apparaten mogelijk.

Aansluitmogelijkheden en compatibiliteit

Als je in gedeelde werkruimtes vaak presentaties op je scherm geeft, is een naadloze verbinding tussen de apparaten essentieel. Sommige beeldschermaansluitingen zijn hiervoor beter geschikt dan andere.. Als je kantoor voornamelijk uit individuele werkplekken bestaat en je zelden informatie via je scherm deelt, is het misschien interessant om voor andere aansluitmogelijkheden te kiezen. Bekijk onze uitgebreide gids voor meer informatie over monitor aansluitingen.

De drie belangrijkste aansluittypen zijn:

DP – DisplayPort – de beste connector voor een visueel signaal. Er is geen audio beschikbaar.

HDMI – oorspronkelijk een tv-aansluiting, maar wordt veel gebruikt voor pc's en laptops. HDMI brengt zowel audio- als videosignalen over.

USB C – een universele connector waarmee apparaten op verschillende platforms kunnen worden aangesloten, zoals smartphones, tablets, laptops en pc's. Een USB-C-kabel verzendt audio- en videosignalen, maar ook stroom, zodat je apparaat kan worden opgeladen terwijl je werkt. De multifunctionele functie maakt hem comfortabeler dan wat dan ook.

Lees meer over Display Port, HDMI en USB-C in ons artikel met uitleg over monitoraansluitingen.

Monitoraccessoires en -uitbreidingen

Dockingstations

Als je probeert je bureau in te richten met alle nodige accessoires, kan het zijn dat je uiteindelijk een wirwar van kabels hebt, en dat je je beperkt voelt door de ruimte op je bureau. Een dockingstation kan dienen als een praktische oplossing die je connectiviteit stroomlijnt en de kabelwirwar vermindert.

Als blijkt dat een dockingstation aan je behoeften voldoet, kun je zelfs kijken naar de voordelen van een monitor met een ingebouwd dockingstation.

USB-C-kabels

USB-C-kabels zijn een slimme en handige keuze als je de kabelwirwar wilt verminderen en een georganiseerde en esthetisch aantrekkelijke werkplek wilt creëren. Als verbindingstype kan USB-C veel functies tegelijk uitvoeren, waaronder gegevensoverdracht, video- en audiooverdracht en opladen. Controleer voor deze laatste eerst of de USB-C-poorten van je apparaat stroomoverdracht toelaten – dit is gebruikelijk, maar niet altijd het geval.

Monitorarmen en -standaards

Afhankelijk van het ontwerp van je werkplek kunnen verschillende standaards en/of armen voor je monitor de ergonomie verbeteren en je bureau netjes houden. Als je kantoorruimte vaak van indeling verandert of als je weinig bureauruimte hebt, kan een aan de muur gemonteerde monitorbeugel een ruimtebesparende oplossing zijn. Als je de voorkeur geeft aan een flexibelere opstelling met de mogelijkheid om je werkruimte opnieuw in te delen, biedt een verstelbare bureaustandaard of bureaubevestiging aanpassingsmogelijkheden. Het gaat erom je werkplek aan te passen om de productiviteit te verbeteren op basis van je specifieke behoeften.

Speciale schermcoatings en filters

Een privacyfilter betekent dat alleen de persoon die recht voor het scherm zit, de inhoud ervan kan zien. Dit zorgt voor privacy op het werk en een extra veiligheidsmaatregel bij het werken met gevoelige gegevens. Als je monitor geen geïntegreerd privacyfilter heeft, bekijk dan ons assortiment met afzonderlijke privacyschermen. Zoek er een die bij je schermformaat past.

Antireflectiecoatings of -filters verminderen, zoals de naam al aangeeft, schittering en reflecties. Dit zorgt voor een helderder beeldscherm in fel verlichte omgevingen, zoals wanneer je naast een raam zit of buiten werkt.

Afhankelijk van je behoeften zijn er monitors met ingebouwde filters of aangebrachte schermcoatings van beide typen.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste monitor voor je bedrijf is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de grootte en resolutie. In deze gids hebben we de complexiteit van het kiezen van monitoren vereenvoudigd met praktische inzichten en deskundig advies. Ons doel was om je de kennis te geven die nodig is om een goed geïnformeerde beslissing te maken.

Bekijk gerust onze eerder genoemde selectie van de 5 beste monitoren voor algemeen kantoorgebruik. Je kunt ook een kijkje nemen in ons volledige assortiment kantoormonitoren om de perfecte oplossing voor jouw specifieke behoeften te vinden. Met je nieuwe kennis zou je in staat moeten zijn om de beste monitor voor jouw zakelijke behoeften te vinden.

Voor algemene kantoortaken bevelen wij meestal reguliere LED-monitoren aan, vanwege hun energie-efficiëntie. De keuze voor schermgrootte, resolutie en paneeltechnologie hangt af van de aard van je werk. Over het algemeen wordt een 27-inch IPS-scherm beschouwd als een goede basis, omdat het voldoende werkruimte biedt zonder te groot te zijn voor de meeste kantooromgevingen. Ergonomische functies, zoals verstelbare hoogte en kanteling, dragen bij aan een comfortabele werkplek, wat zowel fysiek als visueel welzijn bevordert.

Als je meer schermruimte nodig hebt, moet je de keuze maken tussen een dubbele monitoropstelling en een enkele ultrawide monitor, afhankelijk van je workflowvoorkeuren en beschikbare kantoorruimte. Onze monitorexperts beschouwen een set van twee 24-inch monitoren of een enkele curved monitor van 34 inch als ideaal. Beoordeel de lay-out van je werkruimte, ergonomische vereisten en connectiviteitsbehoeften om de optimale monitoropstelling te creëren.

Laatst bijgewerkt: 8 juli 2024

Tags