De juiste beeldschermtechnologie kiezen is belangrijk voor een optimale werkplek voor jou en je collega's. In dit artikel bespreken we LCD, LED, MiniLED, QLED, OLED en MicroLED. We behandelen hun functies en hoe ze je productiviteit en gebruikerservaring in een zakelijke omgeving verbeteren. Deze gids belicht de voor- en nadelen van elke technologie en vergelijkt ze waar nodig. Elke technologie biedt unieke voordelen, en wij helpen je een weloverwogen keuze te maken met interessante informatie.
Beeldschermtechnologieën begrijpen
LCD
Liquid Crystal Display
LCD
LCD, of Liquid Crystal Display, is een basistechnologie voor beeldschermen. LCD werkt op basis van vloeibare kristallen die beelden creëren door te bepalen hoe licht door deze pixels schijnt. Wat voor jou echter belangrijker is, is dat alle LED-types, afgezien van OLED, zijn gebaseerd op de kerntechnologie van LCD.
Beeldschermen zijn onderverdeeld in 3 verschillende paneeltypes:
- Twisted Nematic (TN)
- Vertical Alignment (VA)
- In-Plane Switching (IPS)
Elk paneeltype heeft unieke eigenschappen die van invloed zijn op de reactietijd, kijkhoek en kleurweergave. Voor jouw gemak hebben we deze drie paneeltypes met elkaar vergeleken.
Vergelijking van de paneeltypes:
TN | VA | IPS | |
---|---|---|---|
Reactietijd | 1ms | 4-5ms | 3-5ms |
Energieverbruik | Meestal lager | Gemiddeld | Iets hoger |
Beeldkwaliteit | Lager | Gemiddeld | Hoger |
Kijkhoeken | 170° horizontaal, 160° verticaal | Gemiddeld | Tot 178° |
Mogelijke problemen | Onnauwkeurige kleuren vanuit grotere hoeken, vooral van boven/beneden | 'Ghosting' op het scherm door de langzamere reactietijd van VA-panelen | 'IPS-glow', hoewel die vooral voorkomt bij oudere en goedkopere IPS-schermen. |
- Responstijd: TN-panelen hebben de snelste reactietijden, waardoor ze geschikter zijn voor snelle taken zoals gamen. Daarnaast geven IPS-panelen prioriteit aan kleurnauwkeurigheid boven snelle respons, wat bewegingsonscherpte kan veroorzaken bij snelle bewegingen op het scherm.
In een zakelijke omgeving is de reactietijd of responstijd vaak minder belangrijk dan kleurnauwkeurigheid, alhoewel die eerste wel kan helpen bij het creëren van vloeiendere visuele overgangen. Toch is een IPS-paneel, vanwege zijn superieure kleurweergave en kijkhoeken, over het algemeen de meest voor de hand liggende keuze voor algemeen kantoorgebruik en voor het creëren van visuele content. - Energieverbruik: hoewel alle beeldpanelen over het algemeen efficiënt zijn, varieert het stroomverbruik wel. TN-panelen gebruiken vaak minder stroom, en IPS-panelen het meeste. Moderne beeldschermen hebben vaak een eco-modus/energiebesparende modus, waardoor de verschillen tussen verschillende paneeltypen nog kleiner worden.
- Beeldkwaliteit: IPS-panelen hebben de beste kleurweergave. TN-panelen hebben over het algemeen een lagere beeldkwaliteit, hoewel ze nog steeds meer dan voldoende zijn voor standaardtaken. VA-panelen zijn de tussenoptie, maar bieden wel de hoogste contrastverhoudingen.
In een gemiddelde zakelijke omgeving bieden IPS-panelen de beste weergavekwaliteit. VA-panelen zien er echter beter uit in dimmer verlichte ruimtes doordat ze een dieper zwart weergeven en hogere contrastverhoudingen hebben. Als je regelmatig het licht moet dimmen om een presentatie te geven of een film te kijken, dan is een VA-paneel misschien wel de beste oplossing voor jou. - Kijkhoek: IPS-panelen hebben de breedste kijkhoek, waardoor ze ideaal zijn voor omgevingen waarin mensen met elkaar samenwerken. De kijkhoek van VA-panelen is smaller, en bij TN-panelen zelfs nog smaller. Als je voornamelijk zelfstandig werkt, geven TN-panelen over het algemeen geen problemen met de kijkhoek, dus denk na over hoe vaak anderen over je schouder meekijken en kies dan of een TN-scherm voor jou volstaat. Een IPS-beeldscherm is de beste optie voor presentaties en conferenties, omdat ze weinig tot geen kleurvervorming hebben, zelfs vanuit extreme kijkhoeken.
- Mogelijke problemen: TN-panelen hebben een gebalanceerde kleurweergave als je recht voor je scherm zit, maar hebben de neiging om een vervormd kleurbereik weer te geven als je vanuit een zijwaartse hoek op het scherm kijkt.
De mogelijke problemen van VA-panelen zijn de langere reactiesnelheid, wat 'ghosting' of bewegingsonscherpte kan veroorzaken bij snelle bewegingen op het scherm.
Moderne IPS-schermen hebben vanuit technisch oogpunt weinig mogelijke problemen, alhoewel ze in verhouding iets duurder zijn.
Onze productspecialisten bevelen over het algemeen een IPS-paneel aan, omdat het uitblinkt op (vrijwel) alle punten en geschikt is voor diverse toepassingen. Als goede tweede keuze raden we een VA-paneel aan, dat multifunctioneel is en een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Voor gaming of een beperkt budget is een TN-paneel waarschijnlijk de beste optie voor jou.
LED
Light Emitting Diode
LED (Light Emitting Diode)
LED en LCD hebben een symbiotische relatie met elkaar. LED, of Light Emitting Diode, zorgt voor de achtergrondverlichting van een LCD-scherm. LEDS zijn energiezuiniger en compacter dan de achtergrondverlichting van hun voorganger, CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp). En deze symbiose zorgt voor levendige beelden op een LCD-scherm.
LED-schermen hebben vervolgens hun voorgangers, het LCD-scherm, opgevolgd als een technologie met meer controle over de helderheid.
LCD vs LED – conclusie
Als je deze twee opties vergelijkt, hebben LED-schermen:
- Een helderdere weergave en meer controle over de helderheid
- Dieper zwart en lichter wit
- Meer contrast, wat zorgt voor scherpere beelden
- Verbeterde energie-efficiëntie
De conclusie is dat moderne LED-monitoren in elk opzicht superieur zijn aan LCD-monitoren, en dat is dan ook de reden dat ze de beeldschermmarkt grotendeels hebben overgenomen.
QLED (Quantum Dot LED)
QLED-schermen zijn in principe LED-schermen met een extra 'Quantum Dot-laag' in het scherm. Quantum Dots zijn halfgeleidende deeltjes van ongeveer een nanometer groot, die de kleurweergave verbeteren door heel specifieke kleuren uit te zenden wanneer ze aan licht worden blootgesteld.
Dankzij deze kwantumtechnologie hebben QLED-schermen een grotere kleurnauwkeurigheid dan 'gewone' LED-schermen, wat levendige beelden oplevert. Bovendien kan deze technologie een uitgebreider kleurenpalet weergeven.
Dankzij de verbeterde nauwkeurigheid zijn QLED-monitoren een belangrijke tool voor professionals die zich bezighouden met taken die een nauwkeurige kleurweergave vereisen. Hoewel je een QLED-monitor misschien niet nodig hebt voor 'gewoon' kantoorwerk, komen de kwaliteiten goed tot hun recht in omgevingen waar mensen zich bezighouden met grafisch ontwerp, videobewerking en andere visuele taken.
MiniLED
MiniLED is niet echt een nieuwe beeldschermtechnologie, maar eerder een verbetering van de LED-technologie. Zoals we eerder hebben uitgelegd, zijn gewone LED-schermen in principe LCD-schermen met een LED-achtergrondverlichting. MiniLED-schermen werken precies hetzelfde, behalve dat de LED-achtergrondverlichtingselementen een stuk kleiner zijn. 'Mini-' verwijst dus naar de grootte van de LEDs.
Omdat MiniLEDs kleinere diodes hebben, passen er meer in een beeldscherm, wat leidt tot een groter contrast en een nauwkeurigere kleurweergave. Net als traditionele LED-schermen kunnen MiniLED-schermen selectief worden gedimd, ook wel 'Local Dimming' genoemd. MiniLED-schermen hebben echter merkbaar kleinere en dus ook meer gelokaliseerde dimzones, waardoor donkere schermgedeeltes en het algehele contrast zichtbaar beter zijn.
Omdat MiniLED-schermen nauwkeurigere kleuren en een verbeterd contrast hebben, zijn dit soort schermen interessant voor ontwerpers en andere professionals die een nauwkeurige visuele weergave nodig hebben.
QLED vs MiniLED
Door de verbeterde kleurnauwkeurigheid en contrastweergave lijken QLED en MiniLED in veel opzichten op elkaar. En het zijn allebei heel geschikte opties voor beeldkunstenaars, visual designers, of eigenlijk voor iedereen die gewoon de meest meeslepende kijkervaring wil.
Welke 'beter' is – QLED of MiniLED – ligt aan je persoonlijke voorkeur, waar je het scherm voor gebruikt en wat jij belangrijk vindt. Hieronder hebben we de sterke punten van QLED (links) en MiniLED (rechts) met elkaar vergeleken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Achtergrondverlichting
- QLED: de Quantum Dot-technologie geeft geen extra controle over de achtergrondverlichting, maar de prisma's vergroten de kleurruimte en de beeldkwaliteit in het algemeen.
- MiniLED maakt gebruik van superkleine LEDs voor de achtergrondverlichting, waardoor meer controle en betere 'Local Dimming' mogelijk zijn.
Als het gaat om de achtergrondverlichting, is QLED iets beter dan MiniLED. Hoewel beide technologieën een betere visuele ervaring bieden, hebben QLED-schermen over het algemeen een iets grotere kleurnauwkeurigheid dan MiniLED-schermen.
Contrast en zwartniveaus
- QLED: Quantum Dots verbeteren het contrast en zorgen voor diepere zwarttinten, wat resulteert in een meeslependere kijkervaring.
- MiniLED: verbeterd contrast door het gebruik van superkleine LEDs, wat zorgt voor een helderdere weergave. Daarnaast kan, dankzij nauwkeurigere 'Local Dimming' zones, een dieper zwart worden weergegeven.
Als we kijken naar contrast en zwartniveaus, zien we dat beide technologieën een groter contrast bieden dan gewone LED-schermen, en een betere kleurverzadiging.
En dankzij de kleinere 'Local Dimming'-zones kunnen MiniLED-schermen diepere zwartniveaus weergeven. Hier kunnen QLED-schermen gewoon niet tegenop.
Helderheid
- QLEDs lijken misschien helderder vanwege het verbeterde contrast, maar de achtergrondverlichting is vergelijkbaar met die van een gewoon LED-scherm.
- MiniLED-schermen bieden dankzij het exponentieel toegenomen aantal lichtdiodes daadwerkelijk een hogere helderheid dan een gewoon LED-scherm met achtergrondverlichting.
Op het gebied van helderheid gebruikt een QLED-scherm de achtergrondverlichtingstechniek van een gewoon LED-scherm – het Quantum Dot-gedeelte zorgt alleen voor meer contrast. MiniLED-schermen bieden daarentegen een grotere helderheid dankzij het grotere aantal LED-diodes in het scherm.
Op dit gebied wint MiniLED het dus van QLED – zeker in helder verlichte omgevingen.
Vormfactor
- QLED-schermen worden verlicht met gewone LED-verlichting en hebben dus geen betere vormfactor dan gewone LED-schermen.
- MiniLED: dankzij de kleinere LED-diodes kunnen MiniLED-schermen kleiner zijn dan gewone LED-schermen, maar niet veel kleiner. Maar dankzij het kleinere formaat van MiniLED kunnen er wel curved schermen en smallere randen mee gemaakt worden.
Als we kijken naar de vormfactor, kan een MiniLED-beeldscherm in theorie dunner zijn dan een QLED- of normaal LED-scherm.
Wat in het verleden echter een groot verschil maakte, waren de dunne randen van MiniLED-schermen, alhoewel ook QLED- en gewone LED-schermen tegenwoordig indrukwekkend dunne randen hebben.
Duurzaamheid
- QLED: over het algemeen gaan QLED-schermen ongeveer even lang mee als een gewoon LED-scherm. De Quantum Dot-laag heeft geen invloed op de levensduur van je scherm – niet positief, maar ook niet negatief.
- MiniLED: op dit moment hebben MiniLED-schermen een levensduur die vergelijkbaar is met die van gewone LED-schermen, hoewel technologische vooruitgang de levensduur van MiniLED-schermen in de toekomst kan verlengen.
In theorie zouden toekomstige MiniLED-schermen dus duurzamer kunnen zijn dan LED- of QLED-schermen.
Maar ook (Q)LED-apparaten hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50.000 - 100.000 uur – dus meer dan 17 jaar, als we uitgaan van 8 uur gebruik per dag.
Zoals je hierboven kunt zien, zijn beide opties duurzaam genoeg voor elke situatie, wat betekent dat je waarschijnlijk eerder zal upgraden naar een nieuwe technologie dan dat je beeldscherm kapot gaat.
Conclusie – QLED vs MiniLED
Alhoewel QLED en MiniLED in sommige opzichten op elkaar lijken, heeft QLED een lichte voorsprong als het gaat om kleurnauwkeurigheid en contrast, en mogelijke energiezuinigheid. MiniLED presteert daarentegen beter in helder verlichte omgevingen.
Bovendien zijn QLED-monitoren en QLED-televisies op dit moment beter verkrijgbaar en over het algemeen betaalbaarder dan MiniLED-varianten. Maar omdat MiniLED een relatief nieuwe technologie is, kan dit in de toekomst nog veranderen.
Over het algemeen zal de bepalende factor jouw persoonlijke voorkeur zijn, omdat geen van beide opties duidelijk beter is dan de andere. En als je echt niet kunt kiezen, is er goed nieuws: QLED en MiniLED sluiten elkaar namelijk niet uit. Je hebt dus ook Quantum MiniLED-beeldschermen, maar dan wel alleen als TV. Maar tegen de tijd dat je monitor ermee ophoudt, is dat misschien wel helemaal anders.
OLED
OLED (organische LED)
OLED (organische LED)
Fundamenteel anders
OLED-technologie is fundamenteel anders dan die van de LED-beeldschermen die we tot nog toe in deze gids hebben behandeld. Het verschil is dat OLED organische verbindingen gebruikt die licht uitzenden wanneer er stroom op wordt gezet. Hierdoor stralen OLED-schermen zelf licht uit en wordt een afzonderlijk paneel met achtergrondverlichting overbodig.
Geen paneel voor achtergrondverlichting
Doordat ze geen achtergrondverlichting nodig hebben, kunnen alle pixels in een OLED-scherm afzonderlijk worden verlicht. Hierdoor wordt een zogenoemd 'oneindig contrast' mogelijk. Dat betekent dat een pixel de mogelijkheid heeft om helemaal geen licht uit te stralen. Dankzij deze zelfoplichtende pixels kunnen OLED-schermen perfect zwart weergeven, iets wat andere beeldschermtechnologieën op dit moment niet kunnen. In combinatie met een nauwkeurige aansturing van de pixelverlichting zijn OLED-schermen daarom de beste keuze voor mensen die op zoek zijn naar maximale kleurnauwkeurigheid en contrast. Als je veel visueel werk doet, zoals grafisch ontwerpers en videobewerkers, raden onze productexperts je aan om te kijken of deze beeldschermen passen binnen jouw werkomgeving.
Nadelen van OLED-schermen
Natuurlijk hebben OLED-schermen ook nadelen: om te beginnen, hebben ze een kortere levensduur dan alle niet-organische LED-schermen. Toch kun je nog steeds verwachten dat een modern OLED-scherm 8-10 jaar meegaat. Tegen die tijd zal je volgende upgrade betaalbaarder zijn of nieuwe functies bieden die je gewoon moet hebben.
Een tweede nadeel is dat OLED-schermen een oud probleem herintroduceren: inbranden. Dit is een probleem dat alleen mensen die ooit een CRT-televisie of plasmascherm hebben gebruikt zich zullen herinneren. Bij OLED-schermen loop je namelijk het risico dat beelden inbranden. Dit gebeurt voornamelijk wanneer (een gedeelte van) het beeldscherm altijd hetzelfde weergeeft, zoals een logo, een statische afbeelding of gewoon het Windows-pictogram onder aan je scherm. Bij de eerste generatie OLED-schermen ontstonden deze inbrandproblemen al relatief snel, vaak al na ongeveer 2 jaar. Nieuwere OLED-schermen doen het een stuk beter, alhoewel je ook hier binnen 5 jaar last krijgt van inbranden.
Om inbrandproblemen bij OLED-schermen te voorkomen, raden we je aan om langdurige blootstelling aan statische afbeeldingen of logo's te beperken, bijvoorbeeld door regelmatig de weergegeven content te variëren en functies zoals screensavers of automatische pixelverversing in te schakelen. Daarnaast kun je inbranden tegengaan door de helderheid en het contrast op een lager niveau in te stellen, waardoor je OLED-scherm langer mee gaat.
Automatische pixelverversing werkt door de pixels op het scherm regelmatig te verversen, waardoor de slijtage aan de individuele pixels gelijkmatig wordt verdeeld en statische afbeeldingen minder snel inbranden in je scherm. En dat is goed voor de algehele kwaliteit en levensduur van het beeldscherm.
Conclusie – OLED
In het algemeen geldt dat OLED-monitoren een ongeëvenaard goede beeldkwaliteit hebben, waardoor ze de ideale keuze zijn voor grafisch ontwerpers en bedrijven die op zoek zijn naar hoge kleurnauwkeurigheid – en die hun kortere levensduur en mogelijke inbrandproblemen graag op de koop toe nemen. Als je het nodig hebt voor je werk, dan is de ongeëvenaarde beeldkwaliteit van een OLED-monitor een factor waar je absoluut rekening mee moet houden.
MicroLED
MicroLED
MicroLED is een nieuwe, innovatieve technologie die klaar staat om de beperkingen van OLED te overwinnen. Hoewel MicroLED-schermen nog niet op grote schaal verkrijgbaar zijn, zijn de mogelijkheden veelbelovend. Het idee achter MicroLED is in principe hetzelfde als MiniLED, alleen maken deze schermen gebruik van nog kleinere microscopische LEDs om de individuele pixels te vormen.
Doordat deze LEDs nog kleiner zijn dan die van MiniLED-schermen, kan de pixelverlichting nog nauwkeuriger worden geregeld en is de beeldkwaliteit nog beter.
Zodra ze betaalbaarder worden voor het grote publiek, zouden MicroLED-schermen wel eens het marktaandeel dat momenteel in handen is van OLED-technologie over kunnen nemen. MicroLED-technologie heeft vrijwel dezelfde visuele mogelijkheden en meer controle over de helderheid, terwijl de risico's van inbranden zoals we die kennen van OLED-schermen beperkt blijven. Dankzij hun verbeterde helderheid, uitstekende beeldkwaliteit en langere levensduur zijn MicroLED-schermen een concurrerende oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een uiterst nauwkeurige monitor voor op hun werk.
Op dit moment heeft MicroLED echter nog steeds last van productieproblemen, waardoor ze voorlopig een relatief dure optie zijn. Toch is het een veelbelovende technologie die je zeker in gedachten moet houden.
Conclusie
Beeldschermen worden steeds beter. Vanaf de begindagen van LCD en LED tot de meer recente ontwikkelingen van MiniLED, QLED, OLED en MicroLED – elke technologie heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen.
LCD en LED waren de basis, en een betrouwbare, kostenefficiënte oplossing voor talloze toepassingen. Met de komst van QLED- en MiniLED-schermen kregen gebruikers meer helderheid en kleurnauwkeurigheid, waardoor deze technologieën een logische keuze werden voor hoogwaardige televisies en monitoren.
Dankzij de individuele pixelverlichting kan OLED echt zwart en een oneindige contrastverhouding weergeven, waardoor deze technologie een beeldkwaliteit geeft die moeilijk te evenaren is. Maar vanwege inbrandproblemen zijn OLED-schermen op dit moment alleen aan te bevelen als je echt maximale beeldkwaliteit nodig hebt. Voor de meeste situaties zullen QLED of MiniLED monitoren een betere optie zijn.
Als we kijken naar de beeldpanelen, hangt de keuze tussen IPS, TN en VA vooral af van de behoefte van de specifieke gebruiker; of dat nu maximale kleurnauwkeurigheid is (IPS), een snelle reactietijd (TN) of een brede kijkhoek (IPS).
Wat de perfecte monitor voor jou is, hangt dus uiteindelijk af van wat je ermee gaat doen, wat je budget is en of je hem alleen gebruikt, of wilt dat anderen ook mee kunnen kijken. Wij hopen vooral dat je met de bovenstaande informatie een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Figure 1 - Display Technologies – Advancements building forth upon their predecessors