Het lijkt best eenvoudig om een monitor aan te sluiten op een pc of laptop. Maar er zijn veel verschillende soorten monitor aansluitingen en kabels, elk met hun eigen voor- en nadelen. Heb je een nieuwe monitor of ben je op zoek naar een nieuwe, maar weet je niet welke beeldschermkabel je nodig hebt? Dan heeft Dustin nu alle gangbare monitor aansluitingen en bijbehorende videokabels voor je op een rij gezet. Zo krijg je inzicht in de verschillen tussen de aansluitingen op beeldschermen en kun je bepalen welke kabel je nodig hebt om je monitor aan te sluiten.
Soorten monitor aansluitingen: HDMI, DP, USB-C en meer
Door monitoren en computers met de meest geschikte video-aansluitingen te kiezen, kun je als bedrijf de compatibiliteit met apparatuur optimaliseren en verspilde tijd en onnodige kosten vermijden bij toekomstige upgrades. Laten we dieper ingaan op de meest gangbare monitor aansluitingen: DisplayPort, HDMI, USB-C, en Thunderbolt. We bespreken hun belangrijkste kenmerken en voordelen voor zakelijk gebruik.
DisplayPort-aansluiting
DisplayPort (DP) is een digitale videostandaard die werd ontwikkeld door de Video Electronics Standards Association (VESA). Het is een hoogwaardige standaard die voornamelijk wordt gebruikt voor het aansluiten van beeldschermen op computers. DisplayPort biedt diverse voordelen zoals snelle gegevensoverdracht die resoluties tot 8K mogelijk maakt, daisy chains maken voor set-ups met meerdere monitoren, en adaptieve synchronisatietechnologie voor mooier beeld. DisplayPort kan geen audio overdragen. Moderne beeldschermen hebben vaak DisplayPort-aansluitingen vanwege de enorme veelzijdigheid en goede prestaties.
Hoe ziet een DisplayPort-aansluiting eruit?
Je herkent DisplayPort aan de rechthoekige vorm met één schuine kant. Het DisplayPort-symbool is een combinatie van de letters 'D' en 'P' en staat meestal naast de poort.
Voor een monitor met DisplayPort heb je een DisplayPort-kabel nodig.
HDMI-aansluiting
HDMI, of High-Definition Multimedia Interface, is een audio-/video-interface voor de overdracht van ongecomprimeerde video en digitale audio. Je ziet HDMI heel veel en het wordt gebruikt voor het aansluiten van monitoren, tv's, beamers en allerlei multimedia-apparaten. HDMI ondersteunt resoluties tot 8K, waardoor compatibiliteit met schermen met hoge resolutie mogelijk is.
Hoe ziet een HDMI-aansluiting eruit?
Je herkent HDMI aan de rechthoekige vorm met een vlakke onderkant en licht taps toelopende zijkanten. Het HDMI-symbool staat vaak in de buurt van de poort, met de letters 'HDMI' of het HDMI-logo.
Voor een monitor met HDMI heb je een HDMI-kabel nodig.
Wat is het verschil tussen HDMI en DisplayPort?
De keuze tussen HDMI en DisplayPort hangt af van je specifieke behoeften.
- Beide ondersteunen resoluties tot 8K, waardoor ze in dat opzicht gelijk zijn.
- HDMI is een veelzijdige connector die je op veel apparaten terugziet, waardoor hij geschikt is voor algemeen multimediagebruik.
- DisplayPort blinkt uit in high-performance scenario's en is geschikt voor daisy chains. DisplayPort is dus de betere keuze als je een daisy-chain nodig hebt en HDMI de betere keuze als je audio en video via dezelfde aansluiting wilt.
Als je echter gewoon een computerscherm aansluit voor hoogwaardig beeld, maakt het niet uit of je HDMI of DisplayPort kiest.
USB-C-aansluiting
USB-C, of USB Type-C, is een universele connectorstandaard voor verschillende apparaten, waaronder monitoren, laptops en smartphones. USB-C wordt gebruikt voor gegevensoverdracht, stroomvoorziening en video-output. Het ondersteunt verschillende resoluties, waaronder 4K en hoger, afhankelijk van de specifieke toepassing. USB-C wordt meer en meer de standaard op moderne computerschermen en laptops. Naast de vele toepassingsmogelijkheden hebben USB-C-connectoren en -poorten één uniforme vorm, wat betekent dat ze niet verkeerd kunnen worden gebruikt.
De meest handige en voor de hand liggende reden om USB-C te gebruiken is als je een USB-C-monitor wilt aansluiten op een laptop met een USB-C-poort. Vaak kun je je laptop dan opladen terwijl deze via USB-C op de monitor is aangesloten. Zo heb je geen aparte kabel meer nodig om je laptop op te laden. Houd er rekening mee dat je wel een laptop moet hebben die laden via USB-C ondersteunt.
Hoe ziet USB-C eruit?
Je herkent USB Type-C aan de kleine rechthoekige vorm met afgeronde randen. In de buurt van de poort zie je soms een symbool met 'SS' en twee lijnen die uit de tweede S komen. In dit geval staat 'SS' voor 'Super Speed'.
Voor een monitor met een USB-C-poort heb je een USB-C-kabel nodig.
Wat is beter, USB-C of DisplayPort?
De keuze voor USB-C of DisplayPort hangt af van wat je nodig hebt.
- USB-C is een veelzijdige connector die niet alleen geschikt is voor video, maar ook voor gegevensoverdracht, stroomvoorziening en audio. Het is dus eigenlijk een alles-in-één oplossing.
- DisplayPort is daarentegen speciaal ontworpen voor hoogwaardige videoweergave, waardoor het de perfecte keuze is voor taken waarbij je mooi beeld en geavanceerde functies nodig hebt.
Als je alleen hoogwaardig beeld nodig hebt, maakt het niet uit of je DisplayPort of USB-C kiest. Beide kunnen dit heel goed. Als je echter op zoek bent naar meer toepassingen, is USB-C een meer veelzijdige keuze.
Thunderbolt-aansluiting
Thunderbolt is een door Apple en Intel ontwikkelde technologie die gegevensoverdracht, video-output en stroomvoorziening combineert via een USB-C-connector. Het is een snelle connectie, waarmee je allerlei randapparatuur kunt aansluiten, waaronder monitoren. Je vindt het op veel high-end laptops en professionele monitoren. Thunderbolt ondersteunt hoge resoluties, waaronder 4K en 5K, afhankelijk van de versie.
Voor een monitor met een Thunderbolt-poort heb je een Thunderbolt-kabel nodig. Deze kabels bieden doorgaans veel hogere gegevensoverdrachtssnelheden dan USB-C-kabels.
Hoe kun je een Thunderbolt-poort onderscheiden van een USB-C-poort?
- Thunderbolt-poorten lijken op USB-C-poorten omdat Thunderbolt ook de USB-C-connector gebruikt.
- Meestal staat er echter een klein bliksemsymbool naast of in de buurt van de Thunderbolt-poort ().
Verouderde monitor aansluitingen: VGA en DVI
De technologie heeft flink wat stappen gezet en moderne display aansluitingen hebben de mogelijkheden van oudere interfaces zoals DVI en VGA (ook wel D-SUB genoemd) overtroffen. Laten we ze eens vergelijken en de verschillen aanstippen die ervoor zorgen dat moderne aansluitingen de voorkeur krijgen.
VGA (Video Graphics Array) was een analoge video-interface, die veel werd aangetroffen in oudere computers en een lagere beeldkwaliteit leverde dan digitale alternatieven. DVI (Digital Visual Interface) was een analoge (DVI-A en DVI-I) of digitale (DVI-I en DVI-D) video-interface die over het algemeen een hogere beeldkwaliteit leverde en hogere resoluties ondersteunde dan VGA.
Hoewel VGA en DVI in hun tijd goed presteerden, missen ze natuurlijk de veelzijdigheid van moderne aansluitingen zoals DisplayPort, HDMI, USB-C en Thunderbolt. Moderne interfaces beschikken over meer functies, waaronder audio-ondersteuning, stroomvoorziening en hogere resoluties. Daardoor genieten ze de voorkeur voor iedereen die op zoek is naar topprestaties en een toekomstbestendig kantoor.
Een VGA-monitor aansluiten op HDMI
Heb je een oude monitor met een VGA-aansluiting en een moderne pc of laptop, dan kun je ze niet zomaar aan elkaar koppelen. Als je je VGA-monitor wilt aansluiten op HDMI, heb je een HDMI-naar-VGA-omvormer of -adapter nodig. Zo kun je het digitale HDMI-beeldsignaal omzetten naar een analoog VGA-beeldsignaal. Door de verouderde VGA-technologie gaat de beeldkwaliteit omlaag. Het beeld wordt niet alleen analoog, maar krijgt ook een lagere resolutie. Als je dit niet wilt, wordt het misschien tijd om te upgraden naar een nieuwe monitor met een HDMI-, DP- en/of USB-C-aansluiting.
Hoe weet je of oudere computers of schermen VGA of DVI hebben?
- Bij DVI zie je een rechthoekige poort met een raster van vierkante gaten. De verschillende DVI-types (DVI-D, DVI-I, enz.) hebben soms een ander aantal pennen/gaten en een andere configuratie.
- Bij VGA zie je een D-vormige connector met drie rijen met pennen, die in een trapeziumpatroon zijn geplaatst.
Bekijk onze VGA-kabels en DVI-kabels als je ze nog nodig hebt om oudere schermen aan te sluiten op bestaande systemen. Let goed op als je DVI-kabels wilt kopen. DVI-I en DVI-D hebben bijvoorbeeld verschillende connectoren.
Meerdere video-aansluitingen op monitoren
Monitoren voor kantoorgebruik bieden vaak diverse aansluitopties die geschikt zijn voor verschillende computers en voldoen aan de voorkeuren van zakelijke gebruikers. De meest voorkomende combinaties zijn:
- HDMI en DisplayPort
- HDMI en USB-C
- DisplayPort en USB-C
- HDMI, DisplayPort, en DVI
- DisplayPort, HDMI, en USB-C met stroomvoorziening
Deze combinaties bieden flexibiliteit en zijn geschikt voor verschillende apparaten die je normaal gesproken op kantoor aantreft, inclusief soms oudere apparatuur.
Adapters en omvormers
Je wilt het liefst dat de interfaces van de computer en de monitor overeenkomen, zodat je ze met een gewone videokabel kunt verbinden. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Misschien wil je een oude monitor aansluiten op een moderne laptop. Bij het gebruik van verschillende generaties hardware kunnen de aansluitingen verschillen. In dat geval is het tijd om te kijken naar adapterkabels, adapterstekkers, multipoortadapters of omvormers (converters). Deze oplossingen maken communicatie tussen apparaten met verschillende interfaces mogelijk.
Wat is het verschil tussen video-adapters en -omvormers?
Adapters en omvormers spelen een belangrijke rol als je te maken krijgt met verschillende monitoraansluitingen op kantoor. Deze handige hulpmiddelen zorgen ervoor dat monitoren en apparaten met verschillende interfaces met ellkaar kunnen communiceren. Laten we hier eens dieper op ingaan.
Video-adapters
Adapters verbinden verschillende soorten kabels met elkaar en zorgen voor een soepele overgang tussen verschillende connectorstandaarden. HDMI-naar-DisplayPort-adapters bijvoorbeeld maken de naadloze integratie van apparaten met verschillende interfaces mogelijk. Houd er wel rekening mee dat video-adapters het videosignaal niet converteren.
Video-omvormers
Omvormers doen meer dan alleen een verbinding maken. Ze transformeren het signaal actief van het ene formaat naar het andere en zijn onmisbaar bij grotere interfaceverschillen. DVI-naar-HDMI- en VGA-naar-DisplayPort-omvormers zijn goede voorbeelden van wat omvormers kunnen doen. Ze maken de compatibiliteit tussen apparaten met verschillende videosignaalformaten makkelijker. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Veelvoorkomende soorten adapters en omvormers:
- HDMI-naar-DisplayPort-adapters
- DisplayPort-naar-HDMI-adapters
- DisplayPort-naar-Mini DisplayPort-adapters
- USB-C-naar-VGA-adapters
- HDMI-naar-USB-C-adapters
- DisplayPort-naar-USB-C-adapters
- DVI-naar-HDMI-omvormers
- DVI-naar-DisplayPort-omvormers
- VGA-naar-DisplayPort-omvormers
- VGA-naar-HDMI-omvormers
- HDMI-naar-VGA-omvormers
Elke video-adapter of -omvormer lost veelvoorkomende connectiviteitsuitdagingen op. Hierdoor kun je blijven werken met je bestaande of oudere monitoren of computers, zonder dat je dure hardware hoeft te vervangen.
Adapterstekkers vs. adapterkabels: wat kies je?
Adapterstekkers en adapterkabels hebben een vergelijkbaar doel, maar een verschillende vorm. Video-adapterstekkers zijn compacte stekkers waarmee je twee kabels aan elkaar kunt koppelen, terwijl adapterkabels alle onderdelen voor het converteren in één geïntegreerde kabel combineren. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke situatie op jouw kantoor, waarbij adapterkabels meestal een handigere, gestroomlijnde oplossing bieden.
Actieve vs. passieve adapters: wat is het verschil?
Voor actieve video-adapters is een externe voeding nodig. Ze activeren het videosignaal actief van het ene formaat naar het andere. Actieve adapters zijn ideaal voor situaties met aanzienlijke verschillen tussen de input- en outputinterfaces, zoals het omzetten van signalen, het aanpassen van resolutie en verversingssnelheid, of het vereisen van stroomvoorziening bij signaalomzetting. Ze zijn ook handig voor langere kabeltrajecten vanwege hun vermogen om het signaal over grotere afstanden te behouden.
Passieve video-adapters hebben daarentegen geen externe voeding nodig, zijn eenvoudiger en worden gebruikt tussen vergelijkbare interfaces. Deze adapters zijn meestal goedkoper en geschikter voor situaties waarin minimale omzetting van het videosignaal nodig is.
Is een actieve adapter hetzelfde als een omvormer?
Zowel actieve video-adapters als video-omvormers maken samenwerking tussen verschillende interfaces mogelijk, maar er is een klein verschil tussen beide.
Een actieve video-adapter heeft externe voeding nodig en zet het signaal actief om van het ene formaat naar het andere. Deze adapter wordt normaal gesproken gebruikt om verschillende typen connectoren te koppelen en complexe signaalomzetting uit te voeren.
Een omvormer daarentegen is een bredere term die verwijst naar apparaten die het ene signaaltype omzetten naar een ander signaaltype. Video-omvormers kunnen passief of actief zijn. Passieve video-omvormers hebben geen externe voeding nodig en kunnen worden gebruikt voor eenvoudigere signaaltransformatie, terwijl actieve video-omvormers externe voeding vereisen voor complexere signaaltransformatie.
Conclusie
Als je nieuwe monitoren voor kantoor gaat aanschaffen, denk dan ook na over de verschillende connectoropties. Of je nu belang hecht aan de veelzijdigheid van HDMI, de hoogwaardige functies van DisplayPort of de alles-in-één functionaliteit van USB-C, elke aansluiting heeft zijn eigen voordelen die kunnen aansluiten op je specifieke behoeften. Neem een weloverwogen beslissing en kies voor computerschermen die niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ook naadloos integreren met je bestaande of zelfs toekomstige hardware.