Inspiratie

Kun je je monitor gebruiken als tv?

Omdat we thuis een werkplek hebben ingericht is de woonkamer in veel gevallen opnieuw ingedeeld. Nieuwe devices en apparaten hebben een vaste plek gekregen. Wanneer je een kleinere woonruimte hebt, is het interessant om te kijken naar accessoires die je multifunctioneel in kan zetten. Een grote externe monitor maakt je werkdag bijvoorbeeld rustiger en ’s avonds gebruik je dezelfde monitor voor gamen of tv kijken.

Dustin raadt het gebruik van een tweede monitor altijd aan bij het werken. Dit zorgt voor een gezondere houding tijdens het werken en helpt je bij het concentreren op je werk waardoor je werkdag rustiger is. Maar een tweede monitor neemt ruimte in, zeker in de woonkamer. Woon je in een kleiner appartement? Dan kun je makkelijk ruimte genereren door te investeren in een grotere monitor die je daarnaast ook als tv of gaming-setup gebruikt.

Een monitor als tv

Je monitor multifunctioneel inzetten in je huis heeft voordelen. Zo heb je minder ruimte nodig voor verschillende schermen en ben je ook gegarandeerd van hoogstaande technologie. Net als televisies zijn de meeste moderne monitoren inmiddels voorzien van ingebouwde hubs waar genoeg aansluitingen zitten voor alle randapparatuur, zoals gameconsoles en blu-ray spelers. Monitoren zijn bovendien makkelijk te bevestigen aan wandbeugels, monitorarmen en zijn eenvoudig te verplaatsen.

Kan je op alle monitoren tv kijken?

Doordat digitale tv-ontvangers HDMI-aansluitingen gebruiken, is het makkelijk ze aan te sluiten op een externe monitor, die dit signaal op dezelfde manier oppakt als een tv zou doen. Maar dat maakt niet alle monitoren geschikt om te gebruiken als televisie. Niet alle monitoren zijn voorzien van ingebouwde speakers, wat televisies wel hebben. Daarnaast is formaat een groot struikelblok. De gemiddelde tv is groter dan de gemiddelde monitor en heeft een hogere resolutie, wat ervoor zorgt dat de ondertiteling op afstand leesbaar is. Televisies hebben wel een lagere frame rate, refresh rate en responstijd, wat vooral bij gamen storend kan zijn. Het is dus belangrijk dat je een aantal eisen stelt aan een monitor als je deze ook voor tv kijken en gamen wilt gebruiken:

  • Een beeldschermdiagonaal van minstens 27", maar groter is beter;
  • Een ingebouwde USB-hub om te zorgen dat je genoeg aansluitmogelijkheden hebt;
  • Minimaal Full HD resolutie;
  • Ingebouwde luidsprekers;
  • Makkelijk in hoogte en kijkhoek verstelbaar.

Gamen in je vrije tijd?

Hou je van gamen na je werk? Dan is het gebruiken van je monitor als game-scherm zeker aan te raden. De hogere refresh rate en frame rate van monitoren zorgen ervoor dat jouw game-ervaring nog levendiger wordt. Ook zit je minder gespannen naar je scherm te kijken wat beter is voor je ogen en nek. Wil je meer weten hierover? Lees hier alles over refresh rates, responstijden en frame rates.

Is een monitor als televisie handig voor jou?

TelevisieMonitor
Oppervlaktegebruik bij plaatsingBreder plaatsingsoppervlakte nodig, maar staat stevigerEen monitorvoet neemt minder ruimte in, maar is minder stabiel op bewegende meubels
ResolutieFull HD en 4K UHD mogelijkheden voor hogere resolutieFull HD, QHD, UHD en 4K mogelijkheden voor hogere resolutie
Mogelijke aansluitingenHDMI, USB, VGA en mogelijk draadloos via Wi-FiHDMI, USB en mogelijk DisplayPort
Ook steeds vaker voorzien van ingebouwde hubs
Refresh rate, responstijd en frame rateGemiddeld: 60Hz, 16ms, 24 fpsGemiddeld: 120Hz, 4ms, 60 fps
MultifunctionaliteitTe gebruiken voor tv kijken en gamen. Afgeraden voor gebruik voor werkTe gebruiken voor werk en gamen. Indien voldoende aan bepaalde eisen bruikbaar voor tv
HD Ready televisiesignaalX

Hoewel het mogelijk is om de meeste moderne monitoren te gebruiken als vervanger voor je televisie, heeft Samsung hier specifiek op ingespeeld met de Smart Monitoren. Samsung Smart Monitoren zijn voorzien van ingebouwde features speciaal voor tv en Auto Source Switch Plus, waardoor het scherm zelf detecteert wat je aansluit en wilt gebruiken.

UltraWide monitoren ter vervanging van een grote televisie

Wanneer je tv zit te kijken is comfort één van de belangrijkste factoren. Niet alleen zit- maar ook kijkcomfort spelen een grote rol in de keuze van een televisiescherm. Je wilt voorkomen dat je met je ogen knijpt om de ondertiteling van jouw favoriete serie te kunnen lezen. Met UltraWide monitoren heb je dezelfde HD-beeldkwaliteit in een monitor die groot genoeg is om elke film en serie goed weer te geven. Ondertussen is de kleinere monitorvoet gemakkelijk te verplaatsen van je bureau naar een tv-meubel of bijzettafel van elk formaat. De meeste UltraWide monitoren zijn voorzien van ingebouwde docking stations, waardoor je naast je tv-ontvanger ook je gaming console en laptop direct aan kan sluiten. Hierdoor biedt een UltraWide monitor dezelfde mogelijkheden als de gemiddelde televisie

Laatst bijgewerkt: 7 november 2022

Tags