Inspiratie

Alles over monitor aansluitingen

Het lijkt zo makkelijk, een monitor aansluiten op een PC of laptop. Maar er zijn veel verschillende soorten beeldschermaansluitingen en -kabels. Daarbij heeft de één een betere beeldkwaliteit dan de ander. Idealiter is de aansluiting van je monitor dezelfde als de poort die beschikbaar is op je computer.

Heb je een nieuwe monitor of ben je ernaar op zoek, maar weet je niet welke beeldschermkabel je nodig hebt? Dustin heeft alle gangbare monitoraansluitingen en bijpassende videokabels voor je op een rij gezet. Zo kun je gemakkelijk zien wat de verschillen tussen de pc scherm aansluitingen zijn en welke kabel je nodig hebt om jouw beeldscherm aan te sluiten op je computer.

DisplayPort-aansluiting

Wat is een DisplayPort-aansluiting en waarvoor wordt het gebruikt? DisplayPort (afgekort DP) is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van beeld (bijvoorbeeld tussen computer en beeldscherm). De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een DisplayPort-poort is de DisplayPort-kabel.

HDMI-aansluiting

Een grote concurrent van DisplayPort is HDMI. High-Definition Multimedia Interface (HDMI) is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video zoals een BluRay-speler, versterker en een compatibel scherm zoals een monitor of televisie. In tegenstelling tot de voorganger DVI, ondersteunt HDMI tot maximaal acht digitale audiokanalen. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een HDMI-poort is de HDMI-kabel.

HDMI of DisplayPort?

Zowel HDMI als DisplayPort zijn zeer gangbare monitoraansluitingen. Er zijn verschillen in eigenschappen, maar beide aansluitingen en bijbehorende beeldschermkabels geven digitaal beeldsignaal en geluid in hoge kwaliteit door. HDMI kan echter ook internet doorgeven. Als je puur een zakelijke monitor wilt aansluiten maakt het niet veel uit of je HDMI of DisplayPort kiest.

DVI-aansluiting

Wat is een DVI-aansluiting? DVI staat voor Digital Visual Interface en is de voorganger van HDMI. DVI brengt net als HDMI een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies. Elke pixel wordt gedefinieerd door 24-bits RGB gegevensstroom. Er zijn verschillende DVI-soorten. DVI-D (Digital only) en DVI-I (Integrated, zowel analoog als digitaal) zijn de twee meest voorkomende soorten. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een DVI-poort is de DVI-kabel. Let goed op bij het aanschaffen van DVI-kabels. De DVI-varianten hebben namelijk andere connectoren.

HDMI of DVI?

DVI komt tegenwoordig bij monitoren minder vaak voor dan een HDMI- of DisplayPort-aansluiting. DVI geeft net als DisplayPort alleen beeld door. Heb je ook geluid nodig, omdat je de geïntegreerde speakers van je monitor wilt gebruiken? Ga dan voor HDMI als je de keuze hebt. Voor de beeldkwaliteit maakt het niet uit of je HDMI of digitale DVI gebruikt. Er zijn veel soorten DVI-aansluitingen, maar alleen DVI-I en DVI-D geven een digitaal beeldsignaal door. In de meeste gevallen adviseren we HDMI boven DVI.

Wil je van DVI naar HDMI gaan? Dan heb je een adapter nodig die het DVI-signaal converteert naar HDMI. Dit kan middels een eenvoudige adapter die het signaal omzet naar HDMI-formaat. Echter bestaan er ook actieve adapters die het signaal omzet en tegelijk ook de resolutie aanpast.

Als je van HDMI naar DVI wilt gaan, heb je ook hiervoor een adapter nodig die het HDMI-signaal converteert naar DVI. Hierbij heb je opnieuw de keuze uit een eenvoudige adapter om enkel het signaal om te zetten of een actieve adapter doe ook de resolutie aanpast. Houd er wel rekening mee dat DVI geen audio ondersteunt. Dit houdt in dat als je een HDMI-apparaat gebruikt dat ook audio ondersteunt, je ook apart audiokabels zult moeten aansluiten.

Thunderbolt-aansluiting

Thunderbolt is een nieuwe I/O-technologie en is dus veel meer dan alleen een monitoraansluiting. Thunderbolt kan ook gebruikt worden voor dataoverdracht en het opladen van apparaten. De nieuwste versie, Thunderbolt 3, is de meest krachtige en veelzijdige poort. Met snelheden tot maar liefst 40 Gbps is Thunderbolt 3 twee keer sneller dan Thunderbolt 2 en acht keer sneller dan USB 3. En dankzij de integratie met USB‑C is Thunderbolt 3 niet alleen snel en gebruiksvriendelijk, maar ook écht geschikt voor universeel gebruik.

USB-C aansluiting

Er zijn tegenwoordig steeds meer monitoren met een USB-C aansluiting. USB‑C is niet alleen geschikt voor data, maar is ook voor het doorgeven van stroom, DisplayPort en Thunderbolt. De meest handige en voor de hand liggende situatie om USB-C te gebruiken is wanneer je een USB-C monitor wilt aansluiten op een laptop met USB-C poort. Vaak kun je dan je laptop opladen terwijl hij via USB-C op de monitor is aangesloten. Op die manier heb je geen aparte kabel nodig om je laptop op te laden.

VGA-aansluiting

Wat is een VGA-aansluiting? Video Graphics Array (VGA) bestaat sinds 1987 en is jarenlang dé standaard geweest voor het analoog weergeven van beelden op een computermonitor. Omdat VGA (ook wel D-SUB) niet digitaal is en beelden niet in HD kan weergeven, wordt de aansluiting niet veel meer gebruikt. De beeldschermkabel die je nodig hebt voor een monitor met een VGA-poort is de VGA-kabel.

VGA-monitor aansluiten op HDMI

Als je een oude monitor met VGA-aansluiting hebt en een moderne PC of laptop, kun je deze niet zomaar op elkaar aansluiten. Wil je jouw VGA-monitor aansluiten op HDMI, dan heb je een HDMI-naar-VGA verloopkabel of adapter nodig. Deze zet het digitale HDMI-beeldsignaal om naar analoog VGA-beeld. Vanwege de verouderde VGA-technologie gaat er beeldkwaliteit verloren. Het beeld wordt niet alleen analoog, maar ook van lagere resolutie.

Verloopkabel

Wanneer je gebruikmaakt van verschillende generaties hardware kan het gebeuren dat deze niet dezelfde aansluitingen gebruiken. Dit probleem verhelp je eenvoudig door het gebruik van een adapter, verloopkabel of multiport-adapter. Een hoge kwaliteit verloopkabel verandert de benodigde aansluiting zonder enige problemen naar de gewenste aansluiting.Laatst bijgewerkt: 6 november 2023

Tags