Inspiratie

Wat betekenen refresh rate, responstijd en frame rate bij monitoren?

Wanneer je een nieuwe monitor aanschaft, zijn er een aantal dingen die worden benoemd. Eén van de factoren die altijd genoemd wordt, is de refresh rate (uitgedrukt in Hz). Maar wat is refresh rate precies en waar is het belangrijk voor?

Wat is refreshen?

Refreshen is het herladen van je computerscherm, iets wat constant gebeurt terwijl je monitor aan staat en wordt gebruikt. Je kunt dit het beste zien wanneer je een computerscherm filmt met een videocamera, waarbij het gefilmde scherm lijkt te flikkeren. Het flikkeren is het verversen (refreshen) van het scherm.

Wat is de refresh rate?

De refresh rate wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). De aantal Hz is gekoppeld aan het aantal keer per seconde dat een scherm herladen wordt. Hoe hoger de refresh rate ligt, hoe soepeler het beeld wordt getoond op de monitor. Hierdoor zie je meer gebeuren, heb je meer overzicht over details en wordt werk minder vermoeiend voor je ogen.

Waarom is een hoge refresh rate fijn?

Een hogere refresh rate is fijner als je lang achter de computer zit, omdat het minder belastend is voor je ogen. Daarnaast is een zo soepel mogelijk beeld, waarbij je elke beweging en detail meekrijgt, een essentiële eis van veel video-editors, animatoren, visueel designers en beeldresearchers. Ook wanneer je met grote datasheets werkt of als developer lange sequenties code bekijkt, is een hoge refresh rate geen overbodige luxe.

Wie wil een hoge refresh rate?

  • Video-editors en animatoren
  • Beeld en media researchers
  • Developers, front- en backend

Zelf de refresh rate instellen
Sommige monitoren of laptops staan het toe dat je zelf de refresh rate instelt. Dit kan via de beeldscherminstellingen die je vindt als je met de rechtermuisknop op je bureaublad klikt. Zoek hier naar de 'Geavanceerde instellingen' en pas heel makkelijk de vernieuwingsfrequentie aan. Onthoud hierbij dat een hogere frequentie ook inhoudt dat je laptop sneller door de accu heen gaat.

Refresh rate, responstijd en frame rate

Wanneer je op zoek bent naar een monitor die aan al jouw eisen qua werkzaamheden voldoet, is het belangrijk dat je naast refresh rate ook kijkt naar responstijd en frame rate. Deze drie factoren werken samen om de beste monitor voor jou te maken.

Responstijd

Responstijd is de tijd die je monitor nodig heeft om van kleur te wisselen. Dit wordt meestal gemeten van een volledig zwart naar wit en terug naar zwart scherm. Responstijd wordt meestal uitgedrukt in milliseconden. De gemiddelde responstijd van een LCD scherm bedraagt 10 milliseconden, maar er zijn schermen - voornamelijk OLED IPS monitoren - met een responstijd van slechts 1 ms. Monitoren met een snellere responstijd worden vooral aangeraden voor visual designers, video-editors en als je je monitor naast werk ook voor gamen gebruikt.

Wie wil een snelle responstijd?

  • Visual designers en animatoren
  • Foto-editors
  • Frontend developers

Frame rate

De frame rate van een scherm wordt weergegeven in fps: frames per second. De frame rate is gekoppeld aan hoeveel beelden jouw scherm per seconde kan laten zien. Die beelden bepalen hoe soepel jouw beeld verloopt als je iets op je scherm beweegt, zoals jouw muis of als je scrolt. Hoe hoger de frame rate, hoe meer beelden je per seconde te zien krijgt op je scherm en hoe vloeiender de bewegingen lopen.

Een hoge frame rate is fijn wanneer je werkt met grote datasheets in Excel of wanneer je veel met je muis beweegt zoals bij het bewerken van foto’s.

Wie wil een hoge frame rate?

  • Developers
  • Architecten en engineers
  • Designers

Zijn de responstijd, refresh rate en frame rate aan elkaar verbonden?

De responstijd, refresh rate en frame rate van een monitor zijn niet aan elkaar gebonden. Dat betekent dat een hoge refresh rate niet per se hoeft te betekenen dat je monitor ook een hoge frame rate heeft en andersom. Ze kunnen elkaar wel beperken. Als je monitor een lage responstijd heeft met een hoge refresh rate, kan het scherm zichzelf vaak herladen, maar duurt het lang voor je de juiste kleuren ziet. Als je een hoge frame rate hebt met een lage refresh rate kunnen muisbewegingen er hakkelig uitzien, alsof je stukjes in je beweging mist. Dit is pas het geval bij uitersten, bijvoorbeeld bij een monitor met 50 ms responstijd en 120Hz refresh rate. Of met 90 fps frame rate en 30Hz response rate.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2023

Tags