Meest energiezuinige zakelijke monitoren
Beeldschermen zoals televisies en externe monitoren zijn in 2021 voorzien van een nieuw verplicht energielabel, waardoor je makkelijk bij aanschaf kan zien hoe energiezuinig je monitor is. De meerderheid van het huidige aanbod in externe monitoren zijn nu voorzien van een D-certificering, waardoor je energiekosten ook gemiddeld uitvallen.
Sinds maart 2021 hebben monitoren te maken met strengere eisen op het gebied van energie en energielabels. Deze nieuwe labels maken het duidelijk wat het energieverbruik of stroomverbruik van de monitoren is. Dustin heeft de meest energiezuinige monitoren hieronder voor jou op een rij gezet.
Onderstaande door Dustin geselecteerde monitoren voldoen aan de belangrijkste vereisten voor zakelijk gebruik. We hebben een selectie gemaakt van monitoren met minimaal energieklasse C. In de lijst zijn ook monitoren met energieklasse B opgenomen. Qua duurzaamheidscertificeringen beschikken alle monitoren over Energy Star.
Onderaan de uitgelichte energiezuinige monitoren lees je meer over het energieverbruik van monitoren en het verschil tussen de verschillende energieklassen.
1. EIZO FlexScan EV2460 (23.8" FHD IPS -monitor)
+ B-markering, voorzien van ENERGY STAR duurzaamheidscerficaat+ Auto EcoView technologie voor automatische aanpassing van de helderheid voor minder vermoeide ogen
+ Voorzien van een ingebouwde USB-hub en luidsprekers
- Relatief lage helderheid van 250 nits waardoor het scherm minder goed te zien is in fel licht
2. Dell P1424H (14" FHD IPS draagbare monitor)
+ B-markering, voorzien van ENERGY STAR duurzaamheidscerficaat+ Lichtgewicht, draagbaar 14-inch Full HD IPS-scherm voor de professional onderweg
+ Eenvoudig aan te sluiten met één USB-C-kabel
- Geen touchscreen
3. Philips B-Line 272B1G (27" FHD IPS-monitor)
+ C-markering, voorzien van ENERGY STAR duurzaamheidscerficaat+ Eenvoudig te kantelen, draaien en in hoogte te verstellen voor een ergonomische werkhouding
+ Voorzien van een ingebouwde USB-hub waarmee je je randapparatuur direct aan het scherm kan verbinden
- Relatief lage reactietijd (4ms) en verversingssnelheid (75 hertz) wat minder geschikt is voor bijvoorbeeld gamen
4. 'Philips 16B1P3302D (15,6" FHD IPS-monitor)
+ C-markering, voorzien van ENERGY STAR duurzaamheidscerficaten+ Licht en opvouwbaar design voor draagbaarheid, 90 graden kantelbare standaard
+ Dubbele USB-C: voor een ultieme verbinding
- Geen touchscreen
5. Lenovo ThinkVision M15 (15.6" FHD IPS-monitor)
+ C-markering, voorzien van ENERGY STAR duurzaamheidscerficaat+ Zeer licht en draagbaar scherm, eenvoudig te kantelen
+ 2 USB Type-C-poorten met power-through-ontwerp
- Geen touchscreen
Uitzonderingen binnen monitoren
Monitoren die voor professioneel gebruik zijn ontwikkeld (waaronder schermen die voorzien zijn van speciale features voor video-editing, CAD, ArcGIS en dergelijke software) zijn door de Europese Commissie uitgezonderd van de eis voor de nieuwe energielabels. Hierdoor hoeven onder andere interactieve presentatieschermen niet voorzien te zijn van het nieuwe soort markering. Ook laptops en computers hoeven niet van een energielabel te worden voorzien.
Duurzamere en energiezuinigere monitoren
Hoeveel energie een monitor gemiddeld verbruikt, hangt van af de grootte van het beeldscherm, de helderheid en de technologie. Doorgaans verbruikt een monitor tussen de 15 en 100 watt. Zo verbruikt een 24-inch monitor circa 25-30 watt stroom en een 27-inch monitor ongeveer 40-50 watt. Hoeveel verbruikt een beeldscherm dan per uur? Afhankelijk van hoeveel uur je de monitor gebruikt. Bij een verbruik van 30 watt komt dit neer op 240 wattuur bij een 8-urige werkdag. Dit betekent dat de monitor 30 watt per uur verbruikt.
Hoe weet je dat een monitor energiezuinig is of niet? Een duurzamere monitor betekent in de praktijk dat een device voorzien is van LED backlight-technologie en een LCD-display. Ook heeft de monitor een energiezuinige stand, waarbij je je misschien afvraagt hoeveel stroom een monitor in slaapstand verbruikt. In de stand-by stand verbruikt een energiezuinige monitor minder dan 1 watt stroom. Daarnaast is het bij aanschaf van een zakelijke monitor belangrijk dat het apparaat volgens ergonomische standaarden is in te stellen zodat lang werken geen druk op de spieren veroorzaakt.
Duurzaamheidscertificeringen en energieklassen
Energiezuinige monitoren beschikken over uiteenlopende duurzaamheidscertificeringen. Van bovenstaande uitgelichte monitoren zijn alle schermen voorzien van een Energy Star certificaat. Maar wat betekent een Energy Star certificering precies? Deze certificering houdt in dat het product voldoet aan bepaalde energie-efficiëntievereisten. Denk hierbij aan een maximaal energieverbruik in de actieve modus en een minimaal energieverbruik in de stand-by modus. Een Energy Star certificering houdt kortgezegd in dat het product is ontworpen om minder elektriciteit te verbruiken (dan modellen zonder certificering) en daarmee energiezuiniger is.
Naast een Energy Star-label, bestaat er ook een EPEAT-certificering. Dit staat voor ‘Electronic Product Environmental Assessment Tool’ en beoordeelt en vergelijkt de milieuprestaties van elektronische apparatuur. Om in aanmerking te komen, wordt onder andere gekeken naar energie-efficiëntie, materiaalgebruik en recyclebaarheid van het product. Er zijn drie EPEAT-niveaus beschikbaar: brons, zilver en goud. Waarbij een product met EPEAT Gold-certificering voldoet aan de hoogste milieunormen.
De energieklasse van een product geeft aan hoe energiezuinig deze is. Hierbij is een onderscheid te maken tussen energieklasse A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen energieklasse A en D? Monitoren met energieklasse A zijn doorgaans zeer energiezuinig. Ze hebben een laag energieverbruik in de actieve modus en de slaapstand. Bovendien schakelen ze automatisch de stand-by modus in wanneer de monitor een tijd niet gebruikt wordt. Monitoren met energieklasse D hebben een hoger energieverbruik in de actieve modus en de slaapstand dan monitoren met energieklasse A, B en C.