Longread

Hoe kies je de laptop die het beste bij jouw doelstellingen past?

De CO2-voetafdruk van je IT-apparaten bestaat uit verschillende onderdelen. Experts gebruiken vaak het begrip 'embodied carbon'. Daaronder verstaan ze alle CO2 die ontstaat tijdens de productie, het transport én het gebruik van een laptop, telefoon of ander device.

Uiteraard hangt die CO2-voetafdruk af van variabelen als grootte, samenstelling en wijze van gebruik. De productie van een smartphone vereist tenminste 85 procent van de totale voetafdruk. Voor een laptop is dat minimaal 75 procent. Dat percentage stijgt doorgaans naarmate scherm, processoren en andere onderscheidende onderdelen hoogwaardiger worden.

Het vanuit duurzaamheidsoogpunt vergelijken van verschillende merken en modellen is niet makkelijk. Fabrikanten zijn zich bewust van het toenemende belang, en doorspekken hun marketinguitingen tegenwoordig met allerhande claims: van het gebruik van gerecyclede materialen tot het planten van bomen. De eerste geheel ‘carbon neutral’ modellen zijn al gesignaleerd.

Productie van smartphones vereist
85%
van de totale voetafdruk

Greenwashing
Deze claims hebben vaak een hoog ‘greenwashing’-gehalte. Wie even verder kijkt stuit echter ook steeds vaker op een zogenaamde ‘Life Cycle Assessment’ (LCA). Die bevatten regelmatig ook een ‘Product Carbon Footprint’ (PCF)-rapport, waarin fabrikanten onder meer op ISO-richtlijnen gebaseerde informatie delen over de gehele levenscyclus van het apparaat.

Die ‘cradle-to-grave’ insteek dekt ook de winning van de benodigde grondstoffen, het fabricage- en assemblageproces, en de verzending van de laptop naar een persoon die hem drie tot vijf jaar lang gebruikt. En ook de resultaten van recycling van het afgedankte apparaat komen in deze rapportage vaak aan bod. Zo krijgt de koper een schijnbaar nauwkeurige inschatting van de totale voetafdruk.

Analysetools
Producenten gebruiken voor deze berekening veelal eigen analysetools. Die betrekken de benodigde informatie meestal geheel of gedeeltelijk van industriële databases zoals Ecoinvent. Desondanks varieerde de berekende CO2-uitstoot van een lichte laptop met vrijwel identieke functionaliteit van zes grote fabrikanten van 161 kg CO2 tot liefst 334 kg CO2, blijkt uit recent onderzoek.

Toch is de in deze rapporten gepubliceerde informatie wel degelijk zeer bruikbaar voor het sturen op duurzaamheidsdoelen. Bijvoorbeeld door goed te kijken naar verbruik en prestaties van onderscheidende onderdelen, zoals processors en schermen. De sustainability experts van Dustin kunnen je helpen met een strategie die specificaties en gebruikseisen optimaal op elkaar afstemt.

Levensduur
Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar de verwachte levensduur. Zo kun je de voetafdruk van een laptop of telefoon bijvoorbeeld sterk verkleinen door die langer te gebruiken. Als je kijkt naar individuele apparaten vertegenwoordigt dat een beperkt deel van de totale voetafdruk van je organisatie. Gecombineerd leiden dit soort ‘kleine’ beslissingen echter vaak tot grote resultaten.

Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Ons sustainable team is dagelijks op zoek naar nieuwe oplossingen en inzichten die het mogelijk maken om duurzamer te ondernemen. Benieuwd naar hun laatste inzichten?

Neem dan nu een kijkje in ons Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen