Circulaire IT: duurzamer én kostenefficiënter ondernemen

Geef jouw computers, laptops en telefoons een zo lang mogelijke levensduur maak ze daarna beschikbaar voor hergebruik of recycling. Dustin helpt je met het vinden van de juiste apparatuur, en zorgt voor duurzame en kostenefficiënte verwerking van apparaten die aan vervanging toe zijn.

Het huidige IT-aanbod en verbruik is nog grotendeels lineair. Van ruwe natuurlijke hulpbronnen maken we apparaten die we uiteindelijk weer weggooien. Dit consumptiemodel put natuurlijke hulpbronnen uit en genereert een hoge CO2-uitstoot en veel Waste.

Van de meer dan vijftig miljoen ton weggegooide apparatuur verwerken we slechts 20 procent op verantwoorde wijze. Het introduceren van een circulair consumptiemodel maakt het mogelijk deze voor milieu en planeet onhoudbare situatie te transformeren.

De sustainability experts van Dustin hebben ruime ervaring met duurzame technologie en circulaire aanpak. Bijvoorbeeld met behulp van refurbishing en de duurzame verwerking van je IT-apparaten en ander afval.

Refurbished IT: minder kosten, kleinere CO2-voetafdruk

Refurbished IT apparaten zijn gebruikte apparaten die specialisten zeer zorgvuldig nakijken, grondig leeg- en schoonmaken en in (virtuele) nieuwsstaat herstellen. Daarbij vervangen ze dus ook elk onderdeel dat niet optimaal functioneert, zoals een scherm of batterij. Wie kiest voor refurbished kiest dus voor kwaliteit tegen aanzienlijk lagere kosten en een veel minder grote CO2-voetafdruk.

Dustin werkt hiervoor al jaren nauw samen met Flex It Distribution, eigenaar van Europa's grootste refurbished-computercentrum in Leiden. Het bedrijf verwerkt vrijwel alle A-merken, en is een van de grootste distributeurs van tweedehands Apple-apparatuur voor de zakelijke markt. Mede dankzij dit partnership kunnen wij jouw organisatie de breedst mogelijke range van refurbished apparaten aanbieden.

End-of-life electronics recycling

IT-apparaten en andere elektronica zitten vol waardevolle metalen. Door deze consequent te recyclen, gaan we samen de wereldwijde uitputting van beperkte natuurlijke hulpbronnen tegen. Door professionele verwerking maken we er waardevolle, gerecyclede grondstoffen van en brengen ze terug in de economische kringloop. Ook hierbij kunnen we jouw organisatie volledig ontzorgen.

Dustin werkt daarvoor al jaren samen met betrouwbare partners als Jacomij. Dit bedrijf is sinds 1969 gespecialiseerd in de hoogwaardige verwerking en recycling van non-ferro metalen, edelmetalen, katalysatoren en AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur). Binnen de metaal en elektronica branche behoort Jacomij tot één van de grootste en modernste bedrijven in Europa.

Iedereen plukt de vruchten!

Door het IT-apparaten slimmer in te kopen en gebruikte apparaten op duurzame wijze te (laten) verwerken bespaar je kosten, verklein je je CO2-afdruk én verbetert je direct ook je ESG-score (Environmental, Social & Governance). Deze score is gebaseerd op het logische idee dat organisaties zakelijk én maatschappelijk succesvoller worden als ze waarde creëren voor alle betrokkenen.

Dus niet alleen de eigenaars, maar ook werknemers, klanten, leveranciers, maatschappij en ook het milieu. Volgens onderzoek door McKinsey presteren organisaties met een hoge ESG-score vaak beter op de (middel)lange termijn, en beoordelen klanten en medewerkers ze positiever. Toch heeft slechts 19 procent van de Nederlandse organisaties zijn IT-omgeving een CO2-waarde toegekend.

Meer weten Dustin jou volledig kan ontzorgen met onze circulaire IT-diensten?

Neem direct contact op met een van onze sustainable experts.