Inspiratie

Wat moet je doen als je computerventilator niet meer goed werkt?

Tijdens het werk is het belangrijk dat je computer een vaste luchttoevoer heeft. Een goed werkende ventilator is niet alleen stiller bij gebruik, het zorgt ook voor efficiëntere koeling en voorkomt dat je apparaat stuk gaat door oververhitting. Maar wat moet je doen als je ventilator ineens veel geluid gaat produceren of helemaal stopt met werken? Dustin helpt je.

Pc’s hebben meer werkuren gekregen door de toename van computergebruik bij thuiswerken. Ook op kantoor maken we meer gebruik van krachtige maar tegelijkertijd compactere workstations. Het onderhoud van je apparaat zorgt ervoor dat het langer optimaal meegaat en jij minder gestoord wordt door vastlopende programma’s of het gevreesde blauwe scherm.

Bescherm je desktop tegen oververhitting

Oververhitting is het grootste risico voor je computer. In een desktop zitten meerdere onderdelen die los van elkaar hitte genereren tijdens gebruik. Als deze onderdelen (zoals de processor en harde schijf) die hitte niet kwijt kunnen, kunnen ze oververhit raken. Hierdoor heb je kans dat ze vastlopen, uitvallen of zelfs helemaal kapot gaan. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat de ventilatoren van je pc altijd goed werken.

Er zitten verschillende soorten ventilatoren in een desktop:

  • Kast ventilator: dit is de enige ventilator die je op je pc en workstation ziet zitten. Soms is deze afgeschermd door een metaal grid maar niet altijd. Deze ventilator wordt snel vies door direct contact met de buitenwereld;
  • CPU ventilator: de CPU ventilator is direct op de processor van je computer bevestigd. De processor is naast de harde schijf één van de warmste onderdelen in je computer en moet constant een toevoer van lucht hebben om af te koelen;
  • Stroomtoevoer ventilator: deze ventilator zorgt dat de stroomaansluiting in je workstation constant afgekoeld wordt. Dit kan kortsluiting en brand voorkomen. Als deze ventilator stuk is raden wij vervanging van de hele stroomtoevoer aan om kans op latere kortsluiting te voorkomen;
  • Videokaart ventilator: krachtigere videokaarten komen met hun eigen ventilator, wat ervoor zorgt dat computers die gemaakt zijn voor zware grafische werkzaamheden beter werken. Deze ventilatoren zijn niet los te koppelen of te vervangen.

Let op je kast ventilator!
De drie ventilatoren die zijn ingebouwd op specifieke onderdelen hebben allemaal de kast ventilator nodig. De kast ventilator is degene die lucht de computer inzuigt. Als deze niet goed werkt, geblokkeerd is of helemaal stuk is werken de andere ventilatoren ook direct minder efficiënt. Hierdoor neemt de kans op oververhitting toe.

Houd je ventilatoren schoon

Vervanging van ventilatoren kan zo lang mogelijk worden uitgesteld door je ventilatoren van tijd tot tijd te onderhouden. Vooral bij de kast ventilator is dit van belang. Deze ventilator heeft op elk moment van de dag contact met de buitenwereld en wordt dus het meeste blootgesteld aan stof, vocht en mogelijke beschadigingen bij verplaatsing of bewegingen rond het bureau. Wanneer de kast ventilator niet meer goed draait, of het helemaal niet meer doet, kan dit onderdeel nog makkelijker verstopt raken tot het punt dat het geen verkoeling meer biedt voor pc of de andere ventilatoren.

De ventilatoren schoonhouden is makkelijk. Door de kast rond je computer open te schroeven krijg je direct toegang tot de kast ventilator en de interne ventilatoren. Door gebruik te maken van een busje perslucht verwijder je makkelijk de meeste stof van de bladen en uit de draaiende elementen. Houdt bij het schoonspuiten wel altijd de ventilator vast, zodat de bladen niet per ongeluk beschadigen. Wat hierna nog blijft plakken kun je verwijderen met een doekje of een wattenstaafje. Hierna kun je de kast weer dichtschroeven. Dustin raadt aan dit proces zeker één keer per jaar uit te voeren en één keer per zes maanden als je desktop op de grond staat of als er veel stof in de lucht hangt (bijvoorbeeld door een verbouwing).

Ventilator toch vervangen

Ook als je de ventilator goed onderhoudt kan deze stuk gaan. Dit kan gebeuren doordat de stroomvoorziening niet meer in orde is, er een blad stuk gaat of omdat er een lager stuk gaat, waardoor de ventilator niet meer kan draaien. Het vervangen van je kast ventilator is iets dat je zelf kan doen. We raden bij vervanging van een interne ventilator aan dit door een expert te laten doen.

Het vervangen van de kast ventilator kan oververhittingsproblemen snel doen afnemen. In principe is het niet ingewikkeld. De meeste kast ventilatoren zijn voorzien van eenvoudige bevestigingen en komen bij levering met de juiste aansluitingen. Wanneer je de buitenkant van je workstation openschroeft krijg je direct toegang tot deze ventilator. Deze kan je vervolgens makkelijk verwijderen door eerst de ventilator los te maken van de kast en dan voorzichtig de stroomaansluiting los te koppelen. De nieuwe ventilator bevestig je op de daarvoor bedoelde wijze, plug je aan de stroomvoorziening en hierna schroef je de kast dicht. Let wel op dat ventilatoren ieder hun eigen driver hebben. Deze zul je opnieuw moeten installeren op je computer om het onderdeel te laten werken.

Waarom de CPU ventilator niet zelf vervangen?
De CPU ventilator is de ventilator die direct is aangebracht op je processor en het is één van de belangrijkste onderdelen in je computer. Deze ventilatoren moeten perfect op de processor passen en zitten daarom vaak vast gesoldeerd. Wij raden aan om de vervanging van dit onderdeel door professionals te laten doen, tenzij het niet anders kan. Let dan wel op dat je het juiste onderdeel van het juiste merk aanschaft.

Geluidsoverlast door een ventilator

Schoonmaken of vervangen van een ventilator zal niet alleen je computer beschermen tegen schade, het kan ook geluidsoverlast tegengaan. Een ventilator die aanloopt doordat er teveel stof in vast zit of omdat een lager mogelijk niet meer goed is, kan gaan piepen en wordt langzaam steeds luider wanneer hij aanstaat. Dit kan vervelend zijn tijdens het werk. Ook hierom is het bijhouden van je ventilatoren belangrijk.

De ventilator van je laptop

Laptops zijn gemaakt om makkelijk meegenomen te kunnen worden. Daardoor komen deze apparaten snel in aanraking met externe locaties en mogelijk vervuiling zoals stof, zand en andere kleine deeltjes die de ventilator van je apparaat verstoppen. Omdat bij een laptop de onderdelen veel dichter op elkaar zitten, is het risico op schade door oververhitting groter wanneer je ventilator niet goed werkt.

Schoonmaken om vervanging te voorkomen

De onderdelen van een laptop passen heel nauw in elkaar en moeten op hele specifieke manieren worden aangesloten. Daarom is het zeer belangrijk dat als je een nieuwe ventilator nodig hebt je zeker weet dat het nieuwe onderdeel volledig compatibel is met jouw laptop en de geïnstalleerde drivers. Omdat dit allemaal zo nauw samenhangt raadt Dustin af dat je zelf je ventilator vervangt en dit onderdeel juist bij gebruik goed schoonhoudt. Het schoonhouden van dit onderdeel voorkomt mogelijke schade door oververhitting en helpt ook tegen geluidsoverlast.

Houd je ventilator schoon
Haal voorzichtig de onderkant van je laptop af, houdt de ventilator met één vinger vast zodat hij niet draait en veeg de bladen schoon met een microvezeldoekje. Gebruik hierna een busje perslucht om de kleinere stofdeeltjes los te krijgen en weg te blazen. Schroef nu de onderkant van je laptop weer op het apparaat.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2023

Tags