Chat

Inspiratie

Wat gebeurt er wereldwijd in de IT-branche?

Finland geeft de wereld les in AI, het Vaticaan lanceert een digitale rozenkrans met 'click-to-Pray'-functie en Apple Watch is nu groter dan alle Zwitserse horlogemerken bij elkaar. Hier volgen een aantal IT-nieuwtjes.

De helft van de vrouwen in tech is ontevreden over haar salaris

Volgens een onderzoek van de organisatie 'Tjejer kodar' is de helft van de respondenten (700 Zweedse vrouwen en non-binairen die voornamelijk in IT of tech, of hiervoor studeren) niet tevreden met hun salaris en 38 procent heeft het idee dat ze minder mensen van het andere geslacht en met een nieuwe functie.

Hoewel de Scandinavische landen tot de landen met de grootste gendergelijkheid ter wereld behoren, is het aandeel vrouwen dat IT studeert nog steeds laag. Volgens een enquête van Telenor en Plan International Norway gaat het om 26 procent in Noorwegen en Zweden, en 27 procent in Denemarken.

80

Dit is het aantal terabytes dat het Japanse bedrijf Showa Denko denkt op een harde schijf kwijt te kunnen. Dit komt overeen met ongeveer 800 uur niet-gecomprimeerde 4K-video van ongeveer 1.066.666.667 reguliere e-mails (1,06 miljard).

Finland geeft de wereld les aan AI

De Universiteit van Helsinki heeft nu een gratis, online cursus over AI, die in het Engels beschikbaar is. De cursus heet Elements of AI en onder meer wat AI is, hoe AI kan worden gebruikt en wat het verschil is tussen AI, machine-learning en neurale netwerken. Finland wil wereldwijd marktleider op het gebied van AI worden.

robot hand

De EU laadt zich op

Na een recente stam in het Europees Parlement lijkt het erop dat de Europese Unie een gemeenschappelijke standaard voor het opladen van telefoons gaat eisen. De meest logische keuze is USB-C, dat in veel moderne smartphones al min of meer standaard is. Een en ander heeft te maken met het terugdringen van de elektronische hoeveelheid afval.

De grote verliezer wordt Apple, dat afscheid moet nemen van haar Lighting-connectoren. Hier was het bedrijf zelf echter al mee begonnen, omdat er al voor USB-C werd gekozen in zowel de laptops als de duurdere iPad-modellen.

Motto:

Respecteer jezelf, als je je tijd goed wilt gebruiken.

Koningin Kristina (1628–1689)

Vooruitgang van de technologie

De katholieke kerk gaat met zijn tijd mee en het Vaticaan lanceert nu zijn eerste 'wearable' - een digitale rozenkrans met 'click-to-pray'-functie die via Bluetooth verbinding maakt met een bijbehorende bid-app voor smartphones. Het Vaticaan schrijft in een persbericht dat de rozenkrans het beste van tradities en de vooruitgang van de technologische wereld bijeenbrengt.

Robot AV1

No Isolation om eenzaamheid tegen te gaan

Het idee achter No Isolation is om onvoorziene of onvrijwillige eenzaamheid te verminderen met behulp van intelligente communicatietools.

Op dit moment kunnen tienduizenden kinderen door ziekte niet naar school. De robot AV1 kan hun helpen om weer een beetje aansluiting te krijgen. Deze robot neemt de plaats in van het kind in de schoolbanken en biedt kinderen die langdurig ziek zijn de mogelijkheid om via een smartphone-app hun klasgenoten te zien, horen en spreken.

vindkraft till havs

Offshore windenergie

120 kilometer uit de kust van Yorkshire op de Doggersbank vormen 174 windmolens Hornsea One. Het is het grootste windmolrnpark ter wereld en het levert stroom aan 1 miljoen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk. Siemens Gamesa in Denemarken produceert de turbines en de hoogspanningskabels zijn afkomstig van NKT in Karlskrona.

De zandbank, waarop het windmolenpark staat, is wat er nog over is van het Doggerland, dat in de laatste ijstijd zo'n 20 meter hoger lag dan het omringende gebied.

robot hand

Odense als hub voor robots

Odense, de stad van H.C. Andersen, wordt hét centrum voor cobots, robots die samenwerken met andere robots. De twee grootste industriële robotbedrijven van Denemarken, Mobile Industrial Robots en Universal Robots, investeren SEK 371 miljoen (EUR 35 miljoen) in een gezamenlijke fabriek met financiële steun van het Amerikaanse moederbedrijf Teradyne, dat tot op heden ruim SEK 5 miljard (EUR 475 miljoen) in beide Deense bedrijven heeft geïnvesteerd.

Volgens onderzoeksbureau ABI Research groeit de markt voor cobots tot 2030 naar verwachting met bijna SEK 124 miljard (EUR 11,5 miljard). In de Deense robotbranche zijn momenteel ruim 8.500 mensen werkzaam.

Saab lanceert cloud

Defensie- en veiligheidsspecialist Saab lanceert een eigen on-premise cloudoplossing die gericht is op bedrijven met speciale behoeften op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid. De oplossing heet Egira en maakt gebruik van gecertificeerde hardware en software, en diverse lagen met beveiligings- en authenticatiesystemen om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen.

Hoog percentage vrouwen

74 procent van de vrouwen in Scandinavië heeft een aandeel in de arbeidsmarkt en dat is ruim boven het OESO-gemiddelde van 66 procent. Volgens de Noordse Raad zijn kinderopvang en ouderenzorg algemeen toegankelijk, hebben vrouwen een hoog opleidingsniveau en zowel moeders als vaders hebben recht op betaald ouderschapsverlof. Op IJsland werkt 82 procent van de vrouwen, gevolgd door Zwitserland, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Wist je dat ...

... Apple Watch is nu groter is dan alle Zwitserse horlogemerken bij elkaar en dat met een uitstekende marge. In 2019 werden er 31 miljoen Apple Watches verkocht, terwijl Zwitserse bedrijven als Swatch, Tissot en TAG Heuer 'slechts' 21 miljoen horloges verkochten.

taxi

Scandinavische taxigigant op weg naar de beurs

Het taxibedrijf Cabonline, dat actief is in Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen, gaat waarschijnlijk naar de beurs. Sinds 2015 is het bedrijf in handen van de Amerikaanse durfkapitalist HIG Capital, dat het bedrijf in de etalage heeft gezet. Cabonline is eigenaar van onder meer TaxiKurir, Umeå Taxi, Sverigetaxi, TOPCAB (alle in Zweden), Norgestaxi (Noorwegen), Kovanen (Finland) en Taxi 4x27 (Denemarken).

Woordenlijst

Hyperautomatisering

Hyperautomatisering combineert machine-learning, AI en automatisering om de besluitvorming, het verzamelen van informatie, meetprocessen en nog veel meer te vereenvoudigen. Dit begrip staat bovenaan de lijst van Gartner met strategische technologische trends voor 2020.

Technology Acceptance Model (TAM)

Een model dat aangeeft hoe – en hoe snel - gebruikers een bepaalde technologie in gebruik nemen. Bepalende factoren zijn onder meer in hoeverre een technologie als bruikbaar en gebruiksvriendelijk wordt ervaren. Niet te verwarren met...

Total Addressable Market (TAM)

Hoe groot is de potentiële markt voor een product of dienst? TAM is een belangrijke term je een bedrijf wilt starten of in een nieuw bedrijf wilt investeren.

Voice-as-User Interface (VUI)

Dit jaar wordt de helft van alle online zoekopdrachten uitgevoerd met de stem, waarvan 30 procent via een apparaat zonder scherm, zoals een slimme luidspreker. De stem-interface, Voice-asse-User Interface, moet slim en eenvoudig zijn en worden aangepast voor communicatie met mensen.

Multie-ervaring

Bij multi-experience gaat het erom dat de gebruiker een ervaring krijgt voorgeschoteld, waarbij van meerdere technologieën tegelijk gebruik wordt gemaakt. Een voorbeeld hiervan is Domino's Pizza in de Verenigde Staten, dat bij een experiment zelfrijdende auto's, pizzatrackers en slimme gebruikte gebruikte.

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags