Inspiratie

Wanneer moet je je computer vervangen?

Als je je computer een paar jaar geleden aan hebt geschaft, kan het zijn dat je hardware aan het verouderen is. Maar hoe herken je het snelst of je apparaat aan vervanging toe is? Dustin helpt jou bij deze vraag.

Wanneer je computer trager werkt, meer geluid maakt of uiterlijke beschadigingen vertoont ga je jezelf afvragen of het tijd is om je apparaat te vervangen. Maar is dit wel nodig of is een reparatie of schoonmaakbeurt genoeg om jouw laptop of desktop weer optimaal te laten draaien? Dustin helpt je hierbij.

Beveiliging en updates zijn leidend

Een van de belangrijkste redenen om je computer snel te vervangen, naast schade, is dat je computer niet langer ondersteund wordt door de leverancier. Dat betekent namelijk dat je software en besturingssysteem niet langer worden geupdate en je dus niet de nieuwste versie beveiliging hebt. Een apparaat wordt niet langer ondersteund als de aanwezige hardware niet in staat is software-updates goed uit te voeren. Verouderde software zorgt voor beveiligingsrisico’s. Hierdoor is digitale inbraak makkelijker en lopen jouw data en gegevens meer risico. Het niet kunnen updaten van software is dus direct een reden om een nieuw apparaat aan te schaffen.

Je werk vereist een krachtigere computer

Werkt jouw apparaat nog goed maar merk je dat het moeite heeft met je work load gedurende een dag? Dan is een upgrade een verstandige beslissing. Door een nieuwer apparaat aan te schaffen met een krachtigere CPU en meer RAM voorkom je dat je computer steeds vastloop, of zelfs een blauw scherm laat zien. Zoek direct uit welke processor jij nodig hebt voor jouw werkzaamheden en baseer je keuze voor een nieuwe desktop of laptop op.

Vervangen of repareren?

Wanneer een laptop of desktop kapot is, is het niet altijd nodig het apparaat direct te vervangen. Veel onderdelen zijn te repareren of te vervangen en zo voorkom je mogelijk dataverlies. Om te bepalen of vervanging nodig is of dat reparatie sneller en beter is, moet je naar drie factoren kijken: is het apparaat een laptop of desktop? Wat is de leeftijd van je apparaat? En hoeveel het zou kosten om het apparaat te repareren?

Het verschil tussen een laptop en desktop

Als je een computer moet vervangen moet je ook kijken naar wat voor computer je hebt: een desktop of een laptop. Het grootste verschil tussen een laptop en een desktop is de gemiddelde levensduur. Een desktop gaat langer mee omdat het apparaat minder schadegevoelig is. Daarnaast zijn reparaties en upgrades makkelijker, doordat er meer ruimte in het omhulsel zit. Laptops zijn compacter opgebouwd. Hierdoor zijn ze ideaal voor hybride werken, maar zijn ze ook kwetsbaarder voor beschadiging door stof, vocht en stoten. Daarnaast zitten de onderdelen krapper op elkaar, waardoor oververhitting meer schade kan doen en vervanging van kapotte onderdelen lastiger is.

Wanneer moet je je laptop vervangen?

De gemiddelde laptop gaat vijf jaar mee als je het apparaat tussendoor goed onderhoud. Daarna raden wij vervangen aan als je laptop stuk gaat. Hoe ouder een laptop wordt, hoe lastiger het is om de juiste onderdelen aan te schaffen bij reparatie. Wij raden aan om altijd originele onderdelen te gebruiken zodat je laptop optimaal functioneert. Behalve kosten zijn er ook andere redenen om een laptop te vervangen. Wij hebben de criteria op een rij gezet:

  • Het apparaat kan geen updates meer uitvoeren. Als je laptop niet meer geüpdatet kan worden is het tijd om hem te vervangen. Een oude versie van besturingssystemen is namelijk gevoeliger voor digitale inbraak;
  • Opstarten en afsluiten duurt zeer lang en je laptop loopt regelmatig vast. Als je laptop lang doet over opstarten/afsluiten en regelmatig vastloopt bij gebruik, betekent het dat het niet langer genoeg interne kracht heeft voor de geïnstalleerde software. Dat betekent dat je CPU of RAM minder wordt en dat het tijd is voor een nieuw apparaat;
  • De ventilator werkt niet goed of is stuk. Zonder goed werkende ventilator raakt een laptop makkelijk en snel oververhit. Als je ventilator dus veel lawaai maakt of je apparaat erg warm wordt tijdens gebruik, raden wij aan om een nieuwe laptop uit te zoeken;
  • Hardware zoals toetsenbord of scherm vallen plotseling kort uit. Als je toetsenbord of scherm plotseling stopt met werken gaan ze soms na opnieuw opstarten weer aan. Deze uitval gebeurt meestal door een kapot moederbord. Bij laptops raden wij aan dat je je data zo snel mogelijk overzet en je apparaat vervangt.

Wanneer vervang je een desktop?

Een desktop gaat gemiddeld langer mee dan een laptop, omdat het device minder vervoerd wordt en daardoor minder snel schade oploopt. Daarnaast zijn onderdelen van een desktop makkelijker te vervangen dan bij een laptop, omdat hier meer ruimte voor is in de behuizing en onderdelen makkelijker los te maken zijn. Wanneer is het dan tijd om je desktop te vervangen? Wij hebben de criteria voor je op een rij gezet:

  • Een interne ventilator is kapot. Kastventilatoren in een desktop zijn makkelijk te vervangen, maar als de stroomtoevoer ventilator stuk is, raden wij aan je desktop te vervangen omdat reparatie door kortsluiting voor meer schade kan zorgen;
  • Het upgraden van hardware leidt tot compatibiliteitsproblemen. Desktops zijn zeer geschikt voor hardware-upgrades zodat je computer met jouw eisen meegroeit. Als upgrades echter niet mogelijk zijn door compatibiliteitsproblemen met het moederbord, is het mogelijk tijd voor vervanging;
  • Het apparaat kan geen updates meer uitvoeren. Als je desktop niet meer geüpdatet kan worden, is het tijd om hem te vervangen. Een oude versie van besturingssystemen is namelijk gevoeliger voor digitale inbraak;
  • Reparaties worden duurder en frequenter. Desktops zijn makkelijker te repareren en upgraden dan laptops en zijn hier ook voor ontworpen. Maar als reparaties duurder en frequenter worden, betekent het dat onderdelen niet langer compatibel met elkaar zijn. Dan wordt het tijd voor vervanging.

Wat te doen bij beschadigingen?

Een beschadiging aan je computer is niet direct reden om het apparaat geheel te vervangen. Ga eerst na wat er beschadigd is en waarom. Sommige onderdelen kunnen, als je apparaat niet verouderd is, makkelijk vervangen worden. Vooral externe schade hoeft niet direct vervanging te betekenen. Denk aan een deuk in de kast of een gebarsten rooster. Deze schades zijn meestal niet belemmerend voor de prestaties van je desktop, maar ogen mogelijk niet mooi of kunnen op lange termijn zorgen voor meer stof en viezigheid in je apparaat. Door reparatie van dit onderdeel voorkom je eenvoudig dat je een heel nieuw apparaat nodig hebt.

Het kan ook gebeuren dat de ventilator stuk gaat of je geheugen vol raakt. Het kan helpen om de harde schijf te vervangen voor een krachtige SSD opslag en de ventilator schoon te maken of te vervangen. Hierdoor kan jouw apparaat nog enige tijd door.

Voorkom schade, houd je apparaat schoon

Door je computer goed te onderhouden, voorkom je makkelijk schade die ervoor kan zorgen dat vervanging nodig is. Maak bijvoorbeeld met enige regelmaat je ventilator schoon om oververhitting tegen te gaan. Keer je laptop van tijd tot tijd volledig op de kop om eventuele kruimels en viezigheid tussen de toetsen te verwijderen.

Laatst bijgewerkt: 7 november 2022

Tags