Wanneer je een nieuwe monitor aanschaft, zijn er een aantal dingen die worden genoemd. Eén van de factoren die vermeld wordt is het kleurenbereik van de monitor. Maar wat is sRGB precies en waarom is kleurenbereik belangrijk?
Wanneer je een laptop of monitor koopt ga je ervan uit dat deze kleuren goed toont. Het apparaat is immers nieuw en je bent een bepaalde standaard gewend door eerdere apparaten. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Elk scherm heeft andere instellingen en standaarden. Afhankelijk van wat je voor werk doet op je computer is het dus belangrijk dat je het RGB-bereik van je scherm controleert en de juiste techniek kiest.
Gebruik je de juiste LED?
Kleurweergave, aangegeven in sRGB of Adobe RGB, is een zeer belangrijke specificatie van een monitor als je werkzaamheden met beeld uitvoert. Denk hierbij aan video-editing, fotobewerking, animatie en visueel design. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste technologie aanschaft. Zoek goed uit welke soort LCD je nodig hebt en of je misschien moet upgraden van een standaard LED-monitor naar OLED of QLED technologie. OLED en QLED monitoren zijn bijvoorbeeld beter in echt zwart tonen, waardoor kleuren levendiger worden getoond. Deze schermen hebben ook meer bereik op het sRGB en Adobe RGB spectrum.
Verschillende kleurweergaven voor een monitor
Als je de voor jou geschikte technologie hebt uitgekozen, is de volgende stap om te kijken naar de specificaties op het gebied van sRGB kleurenweergave. Het sRGB percentage bepaalt namelijk hoeveel mogelijke kleuren je kunt zien op je scherm.
Let naast de sRGB ook op de refresh rate en responstijd van je monitor. Wanneer deze zeer laag zijn kan het langer duren voor je de kleuren op je monitor als ware weergave ziet.
Wat is sRGB% kleurenweergave?
De kleurruimte die bekend staat als sRGB is gebaseerd op de RGB-instellingen en het RGB-bereik van digitale monitoren. Wanneer de RGB-kleuren gecombineerd worden, creëren ze variaties van andere kleuren wat het sRGB spectrum creëert. Niet alle monitoren kunnen 100% van de kleuren van het sRGB-spectrum tonen. Daarom is het belangrijk dat je naar het sRGB% van een monitor kijkt. Als het voor jouw werk van belang is dat je zoveel mogelijk van de RGB-variaties wel kunt zien, omdat je bijvoorbeeld een visueel designer bent, dan moet je een monitor vinden met een zo hoog mogelijk sRGB percentage.
sRGB in andere apparaten
Het sRGB percentage is een belangrijke specificatie in monitoren, maar komt ook in andere apparaten voor. In printers wordt sRGB van tijd tot tijd genoemd. Hiermee wordt aangegeven hoeveel procent van het sRGB-spectrum de printer in staat is om ook daadwerkelijk af te drukken.
Wat is het verschil tussen sRGB en Adobe RGB spectrum?
Het sRGB kleurenspectrum is lang de standaard voor monitoren geweest, maar inmiddels wordt ook het Adobe RGB veel aangekaart in de specificaties van monitoren. Het Adobe RGB spectrum is opgezet door Adobe Systems en omvat een groter digitaal kleurenspectrum dan het klassieke RGB-spectrum. Hierdoor zijn afbeeldingen die zijn opgemaakt in Adobe RGB helderder van kleur dan dezelfde afbeelding wanneer die wordt opgemaakt in sRGB.
Omdat veel foto’s, video’s, design en 3D-modellen met Adobe software worden opgemaakt, is het handig om dus ook te kijken naar het Adobe RGB bereik van je monitor om te zien of je wel alles kan zien en elk detail goed weergegeven wordt. Het percentage van wat er van de Adobe RGB kleuren ook echt zichtbaar is op je monitor wordt net als sRGB in percentages aangegeven.
Heb je het idee dat je de kleuren op je scherm 'vervaagd' ziet? Dan kan het zijn dat je monitor helemaal niet compatibel is met de standaarden van het Adobe RGB-spectrum.
Waarom je altijd op sRGB moet letten
sRGB is zeer lange tijd de standaard geweest voor digitale apparaten en nog altijd worden de meeste hierop ingesteld. Door apparaten aan te schaffen die dezelfde sRGB percentage kunnen hanteren, ben je gegarandeerd dat er zeer weinig kleurverschil optreedt wanneer je bestanden overzet van bijvoorbeeld je camera naar je computer en ze daarna print.
Is er nog een verschil tussen RGB of CMYK?
Wanneer je afbeeldingen opmaakt kun je kiezen tussen twee kleureninstellingen: RGB en CMYK. RGB is de standaardinstelling waarbij kleuren worden opgebouwd uit rood, groen en blauw. Dit is ook de standaard die wordt gebruikt in LED-technologie en dus in monitoren. Bij CMYK worden de kleuren opgebouwd uit cyaan, magenta, geel en zwart. CMYK biedt een breder kleurspectrum dan RGB. Om die reden worden toners en cartridges voor professionele printers opgebouwd uit CMYK kleuren. Wanneer je dus professioneel drukwerk laat drukken is het verstandig om je bestanden in een CMYK-weergave aan te leveren.
Het opmaken van bestanden in RGB of CMYK verandert niets aan het feit dat monitoren alsnog gebruik maken van een sRGB kleurenweergave, die in procenten wordt aangegeven.