Chat

Inspiratie

Slimme woningen en kantoren

Wij helpen je op weg

Stel je voor dat je wakker wordt. Of je komt aan op kantoor. De lampen en de verwarming staan aan, 'iemand' heeft gestofzuigd en de laatste druppels verse koffie lopen net uit het de koffiezetapparaat.

In deze handleiding laten we je onze best verkopende categorieën zien, zodat je snel aan de slag kunt met automatisering. Hoeveel je wilt automatiseren, is helemaal aan jou. Vind je één lampje voldoende of ga je all-in.

Slimme lampen

Vergeet je het licht weleens uit te zetten of wil je dit automatiseren en tegelijkertijd je elektriciteitsverbruik verlagen? Ontdek ons uitgebreide assortiment slimme lampen, van decoratieve lampen in de woonkamer tot buitenlampen.

Naar de producten

Robotstofzuigers

Zorg dat je zelf (en anderen) geen vervelende klusjes meer hoeven te doen, zoals stofzuigen. Bekijk al onze interessant producten in de categorie robotstofzuigers, van eenvoudige modellen tot modellen met ruimteherkenning en sonische trillingstechnologie.

Naar de producten

Slimme beveiliging

Wil je je veiliger voelen en inbraken voorkomen? Kijk dan eens naar onze producten op het gebied van sloten en alarmen, slimme deurbellen en videobewaking.

Naar de producten

Wat is automatisering eigenlijk?

Automatisering is voor veel mensen nog toekomstmuziek. Maar dat hoef niet zo te zijn. Het woord is afkomstig uit het Grieks en betekent dat een machine iets zelf doet. Dus waarom zou je de verlichting zelf aanzetten, stofzuigen of je beveiliging voortdurend in de gaten houden?

Wat zijn de voordelen van automatisering?

Als je dingen centraal programmeert en bedient, maak je het jezelf gemakkelijker maken en vergroot je je eigen comfort. En dat van anderen. Daarnaast bespaar je op energie (wat natuurlijk beter is voor het klimaat) en verbeter je de veiligheid.

Wat betekent 'intelligent' in slimme woningen en kantoren?

In het kort: dat je verschillende apparaten, direct met elkaar, via een draadloos netwerk of via een besturingseenheid (controller) kunt verbinden. Hoe slim je huis of kantoor kan zijn, hangt af van hoe goed de apparaten met elkaar kunnen communiceren en wat je kunt programmeren.

Je hebt bijvoorbeeld slimme sensoren die de omgeving scannen, besturingseenheden in de vorm van apps en spraakbesturing, schakelaars waarmee je lampen in- en uitschakelt, en een heleboel andere producten die op afstand kunnen worden bediend met behulp van slimme platforms zoals Amazon Alexa en Google Assistant.

Aan de slag met slimme verlichting

Regel je verlichting volledig draadloos via je telefoon of met spraakbesturing. Creëer sfeervol licht, dim het licht of wijzig de kleurtemperatuur. Slimme verlichting is niet alleen handig, het bespaart ook energie en verhoogt de veiligheid. Als je alleen maar op afstand de verlichting wilt kunnen in- en uitschakelen, dan heb je voldoende aan stopcontactschakelaars. U kunt later extra externe schakelaars of accessoires kopen, zoals magnetische contacten of bewegingsschakelaars.

Met een controller kun je de lampen bedienen met je smartphone, waar je ook bent. Er zijn ook slimme lampen voor als je je verlichting naar een hoger niveau wilt tillen. Als je je bestaande lichtbronnen vervangt door op afstand bedienbaar licht, kun je niet alleen de verlichting met je mobiele telefoon in- of uitschakelen, maar ook een programma instellen. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting automatisch laten inschakelen als je binnenloopt.

Robotstofzuiger – een zelfrijdend hulpje

Kies voor een robotstofzuiger die de obstakels in je huis of kantoor omzeilt, zoals drempels, meubels en randjes. Hoe groot is het oppervlak dat moet worden gestofzuigd? Kies een model dat geschikt is voor het oppervlak dat hij moet stofzuigen zonder dat de batterij leegraakt. Sommige robotstofzuigers stoppen ermee als de accu leeg is. Anderen keren automatisch terug naar hun basisstation. De levensduur van de accu varieert ook sterk van model tot model.

Hoe groot is het vloeroppervlak? Een robotstofzuiger werkt het beste op harde vloeren, maar er zijn ook modellen die dikkere vloerbedekking aankunnen (hiervoor is een goed zuigvermogen nog, zo tussen de 1000-2000 Pascal (Pa)).

Hoog geluidsniveau? Als hij goed zuigt, klinkt hij ook harder. Vergeet echter niet dat een robotstofzuiger autonoom is. Met andere woorden, je kunt hem zo instellen dat hij zijn werk doet als je er niet bent. Probleem opgelost.

Slimme beveiliging? Alles begint met een goed wachtwoord

Als het op slimme woningen of kantoren aankomt, dan wil je natuurlijk niet dat een onbevoegd persoon de boel kan hacken een aansturen. Een vuistregel is om nooit iets op het internet aan te sluiten zonder de standaardgebruikersnaam en het wachtwoord te wijzigen. Kies een lang wachtwoord en gebruik dit wachtwoord niet op andere plekken. Nu gaan we naar de producten waarmee je de volgende stap kunt zetten.

Slimme sloten en deurbellen

Met een slim deurslot kun je de toegang tot je woning of kantoor beheren met behulp van een mobiele app. Ben je je sleutels vergeten? De vraag is dan eerder: welke sleutels? Een slim slot is immers digitaal. Om het te ontgrendelen heb je een pincode, sleutelhanger of app op je telefoon nodig.

Als je je telefoon gebruikt, kun je zelfs op afstand de deur ontgrendelen. Dus als je weet dat je een bestelling of een klusjesman thuis krijgt, dan kun je bijvoorbeeld een toegangscode delen in plaats van de hele dag thuis te blijven. Je kunt de code zo instellen dat deze alleen actief is binnen een bepaalde periode. Zo kun je makkelijk controleren wie er in- en uitloopt. Daarnaast kun je het slot aan een slimme deurbel of bewakingscamera koppelen.

Videobewaking

Met een camera bij de hoofdingang, eventuele kelderingangen en ramen die niet op de straat uitkijken, kun je het risico op inbraken aanzienlijk verminderen. Inbraken vinden vaak plaats via deuren of ramen die niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Het is prima als de camera's goed zichtbaar zijn en dus een afschrikwekkend effect hebben.

Volgens de wet mag je met camera's je privé-eigendom bewaken, zolang het om de direct omgeving van je huis gaat. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je een of meer camera's (bij voorkeur met bewegingssensoren) op een draadloos netwerk aansluiten. Je kunt ze dan via een app op je telefoon of tablet bedienen.

Laatst bijgewerkt: 16 september 2022

Tags