Chat

Infrastructuur

De juiste IT voor bedrijven die groeien

De digitalisatie verloopt steeds sneller. Zorg er dus voor dat je beschikt over een schaalbare IT-oplossing die voortdurend kan worden aangepast aan je behoeften.

Je kent het vast wel. Heb je net die belachelijk dure outfit gekocht, is-ie niet veel later alweer uit de mode. Je wordt al misselijk als je eraan denkt.

Maak vooral niet dezelfde fout met je IT.

In het Spiceworks rapport “The 2020 State of IT” gaf 64% van de bedrijven aan dat ze hun IT-budget verhogen als het tijd is om de oude IT-infrastructuur te upgraden. Daarnaast gaf 47% van de bedrijven aan dat dit het gevolg is van groei. Het aantal medewerkers binnen een bedrijf was hierbij verder niet van belang: de cijfers waren zo goed als gelijk, of het bedrijf nou 1, 99 of 999 medewerkers had.

De juiste IT biedt allerlei mogelijkheden voor je bedrijf en je strategie. Je bedrijf kan zich alleen verder ontwikkelen als het over een IT-infrastructuur beschikt die ook kan worden uitgebreid.

"Voor een startup is het makkelijk: je hebt geen bestaande systemen en je maakt alleen gebruik van de diensten die je nodig hebt en die ook echt werken. Maar als je bedrijf groeit, kom je er misschien achter dat die diensten niet passen bij je manier van werken of niet in de smaak vallen bij anderen," aldus Christer Dahlström, Customer Technology Evangelist bij Dustin.

Een strategie die vaak werkt

Een start-up begint meestal met gelijkgestemden. Ze kiezen diensten die passen bij de bedrijfsgrootte en de manier van werken. Maar als het bedrijf groeit, komen er mensen bij voor HR, Finance, de receptie en Legal. Als het bedrijf op dat moment een gecompliceerde workflow heeft, dan wordt het lastig om nieuwe medewerkers te onboarden, wat weer gevolgen heeft voor de groei.

"Iemand die in dienst treedt en nog nooit met jullie systemen heeft gewerkt, is de eerste maanden waarschijnlijk helemaal niet productief. Dit kan gevolgen hebben voor de winstgevendheid van het bedrijf," zegt Dahlström, en hij gaat verder:

"Een ander probleem is dat bedrijven vaak twee keer betalen voor diensten en functionaliteit die ze allang gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan vergaderdienst Zoom, dat recentelijk zeer populair is geworden. Als je bedrijf echter al betaalt voor Microsoft Teams via het Office 365-pakket, heb je te maken met een onnodige extra uitgave.

'Cut your losses'

Laten we er even vanuit gaan dat je bedrijf zo’n startup is geweest. Je bent op organische wijze gegroeid en je hebt ervoor gekozen om IT-diensten toe te voegen op basis van de behoefte, in plaats van een strategie te volgen. Heb je nu een probleem? Kun je niet meer terug?

Nee hoor, geen zorgen. Afhankelijk van de diensten die je bedrijf gebruikt, kan het wel even duren om een moderne IT-architectuur te implementeren, maar het is niet onmogelijk.

"Het probleem is vaak dat er allerlei licenties zijn aangeschaft en dat er overeenkomsten zijn aangegaan, waar mensen maar moeilijk afscheid van kunnen of willen nemen. In plaats daarvan wacht men liever tot de overeenkomst afloopt, wat weer ten koste gaat van de verbeterde schaalbaarheid, flexibiliteit en uiteindelijke winstgevendheid van een nieuwe oplossing," aldus Christer Dahlström.

Belangrijk voor werving en selectie

Een efficiënte en flexibele IT-architectuur is een belangrijk onderdeel van de employer branding, vooral bij het werven van toekomstige werknemers.

"Mensen zijn tegenwoordig gewend om altijd en overal te kunnen werken en snel toegang te krijgen tot de apps die ze nodig hebben om hun werk te doen. Up-to-date tools die dit mogelijk maken, verhogen de productiviteit en aantrekkelijkheid van een bedrijf.

Tekst: Johan Wallén

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags