Door het hybride werken wissel je vaker van werkplek dan voorheen, waardoor je je projecten en bestanden geregeld met je mee moet nemen. Een goede externe SSD schijf maakt het offline verplaatsen van bestanden makkelijk en veilig. Bekijk de top 5 beste externe SSD schijven van 2025 voor zakelijk gebruik nu bij Dustin.
Het gebruik van externe schijven en USB-sticks is door cloud-oplossingen minder noodzakelijk geworden. Wanneer je echter ook offline aan projecten wil werken of veel wisselt tussen devices, kan een externe harde schijf veel voordelen hebben. Daarbij moet je wel zeker weten dat jouw opslag stevig en betrouwbaar is en altijd werkt. Dustin heeft voor jou de top 5 externe SSD schijven van het moment op een rij gezet. Daarnaast geven we antwoord op vragen als ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een SSD?’ en ‘Wat is veiliger: externe SSD of HDD?’.
Voor zakelijk gebruik is het van belang dat je externe opslag overal aansluitbaar is en dat deze niet stuk gaat. Daarom hebben wij voor onze top 5 als vereiste gesteld dat de externe opslag makkelijk vervoerd kan worden en voorzien is van plug-and-play software. Daarnaast moet er minstens 500GB aan opslag beschikbaar zijn voor jouw projecten en worden bestanden bij overschrijven direct beveiligd. Benieuwd welke SSD het beste is voor zakelijke gebruik? Bekijk hieronder de beste SSD schijven van dit moment en ontdek welke het beste bij jou past.
Top-5 beste externe SSD harde schijven
1. Samsung T7 Portable
De Portable T7 SSD's van Samsung zijn compacte en lichte opslageenheden in zakformaat met hoge snelheden, evenals een hoge beveiliging voor soepele opslag en overdracht van grote bestanden. Geniet van de hoge prestaties op het werk en in je entertainment met de verscheidene T7s in ons assortiment.
+ Tot 2TB opslag, 1050MB/s leessnelheid en 1000MB/s schrijfsnelheid
+ Eenvoudig mee te nemen: kleiner dan een visitekaartje en zo dik als een potlood
+ Metalen buitenkant en valbestendig (tot 2 meter) voor extra bescherming
- Geen vingerafdruklezer aanwezig
2. SanDisk Extreme Portable
De robuuste SanDisk Extreme Portable SSDs bieden overdracht op hoge lees- en schrijfsnelheid. Dit maakt ze ideaal voor het opslaan en bewerken van foto's en video's met hoge resolutie. Met de handige draagring hand je de SSD aan je tas of broekriem.
+ Tot 4TB opslag, 1050MB/s leessnelheid en 1000MB/s schrijfsnelheid
+ IP55-classificatie: bestand tegen regen, spatten, morsen en stof
+ Extra beveiliging door de combinatie van wachtwoordbeveiliging en hardwarematige encryptie
- Geen Thunderbolt-aansluiting
3. Western Digital Elements Portable
De Elements Portable externe SSDs van Western Digital zijn ontworpen met een zeer compact formaat, zodat je ze eenvoudig met je meeneemt. De USB 3.0-verbindingsmogelijkheden bieden maximale prestaties om bestanden over te dragen naar en vanaf deze schijf. Met een capaciteit tot 5 TB in een licht ontwerp is deze schijf de ideale aanvulling voor gebruikers onderweg.
+ Tot 5TB opslag en maximale overdrachtssnelheid van 5000 Mbit/s
+ Beschikbaar in verschillende kleuren, zodat je hem makkelijk herkent als jouw persoonlijke schijf
+ Uitgerust met USB 3.2 aansluiting, waardoor de schijf sneller is dan de gemiddelde harde schijf
- Kabel is wat aan de korte kant
4. Kingston XS2000 Portable
Met de Kingston XS2000 Portable harde schijven heb je al jouw bestanden direct bij de hand. Deze draagbare en compacte SSDs zijn klein van formaat en daardoor eenvoudig mee te nemen. Extra fijn is dat de SSDs zowel te gebruiken zijn voor Windows, Mac en Linux.
+ Tot 4TB opslag en tot 2000MB/s lees- en schrijfsnelheid
+ Stof- en waterdicht plus een rubberen behuizing voor extra bescherming
+ Direct aan de slag op Windows, iOS en Linux zonder te formatteren
- Geen beveiligingssoftware voor extra beveiliging
5. LaCie Rugged
De LaCie Rugged SSDs bieden gebruikers een stevige boost dankzij de Seagate FireCuda NVMe-snelheden tot wel 950 MB/s. Daarnaast zijn de SSDs uitgerust met versleuteling en zijn ze stof-, water- en valbestendig. Profiteer van een enorme opslagcapaciteit en naadloze compatibiliteit met Thunderbolt 3, USB-C en USB 3.0 op Mac en Windows computers.
+ Tot 2TB opslag en 950MB/s lees- en schrijfsnelheid
+ Bestand tegen spatwater, stof en een val van 2 meter hoogte
+ Data-encryptie en wachtwoordbeveiliging voor optimale bescherming van bestanden
- Maximale overdrachtssnelheid behaal je enkel met een USB 3.1 poort
Waar moet je op letten bij het kopen van een SSD?
Bij het kopen van een zakelijke SSD zijn een aantal zaken van belang om rekening mee te houden. Uiteraard hangt dit voor een deel af van de specifieke behoeften van de gebruiker en/of het bedrijf. Je vraagt je wellicht af ‘Hoe weet ik welke externe SSD ik nodig heb voor zakelijk gebruik?’. Hieronder lees je meer over de overwegingen die je kunt maken bij je keuze voor een betrouwbare SSD.
- Opslagcapaciteit: houd rekening met voldoende opslagruimte op de SSD. Hoeveel capaciteit je nodig hebt, hangt af van het type bestanden dat je opslaat;
- Lees-en schrijfsnelheid: om de prestaties van applicaties en bestandsoverdracht te optimaliseren, is het belangrijk als een zakelijke SSD een hoge lees- en schrijfoverdracht heeft. Dit bevordert de efficiëntie met name bij taken waarbij grote bestanden worden gebruikt en waar intensief multitasken bij komt kijken. Een hoge leessnelheid zorgt ervoor dat je bestanden snel kunt openen en bekijken op de SSD. Een hoge schrijfsnelheid zorgt ervoor dat je bestanden snel overzet van of naar de SSD.
- Beveiliging: voor zakelijke gebruik is het van belang dat gegevens veilig opgeslagen worden. Wij adviseren daarom om te kiezen voor een beveiligde SSD, zoals een SSD met encryptie of een SSD met vingerafdruk beveiliging.
Opslagcapaciteit
Hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt is sterk afhankelijk van het type bestanden en de grootte dat je gebruikt en de (toekomstige) opslagbehoeften. Wel zijn er enkele richtlijnen die je kunt meenemen in je keuze voor een goede SSD schijf.
Hoeveel TB SSD heb ik nodig voor zakelijk gebruik?
Bekijk ten eerste welke gegevens jij of je bedrijf opslaat en hoeveel opslagruimte dit momenteel in beslag neemt. Houd daarbij rekening met de toekomstige groei van het bedrijf en de verwachte toename van datavolume. Wij adviseren doorgaans om meer opslagruimte te nemen dan dat je op dit moment nodig hebt, zodat je bij toekomstige uitbriedingen eenvoudig kunt opvangen. Ten tweede is het belangrijk om het type bestanden en de grootte ervan te overwegen. Als je bijvoorbeeld vooral met tekstbestanden en spreadsheets werkt, heb je minder opslagruimte nodig. In deze gevallen is een zakelijke SSD met een minimale capaciteit van 256GB tot 512GB doorgaans voldoende. Wanneer je met grote mediabestanden (zoals grafische ontwerpen of video’s) werkt, adviseren wij om een minimale capaciteit van 1TB te kiezen. Tot slot kan je de flexibiliteit en schaalbaarheid in overweging nemen. Indien de opslagbehoefte toeneemt, maar je niet voldoende capaciteit hebt op de SSD, dan zijn SSD’s met een uitbreidbare opslagruimte de ideale uitkomst.
Beveiliging
Eén van de belangrijkste aspecten van een zakelijke SSD is de beveiliging. Je wilt namelijk niet dat jouw persoonlijke en/of bedrijfsgegevens in handen komen van onbevoegden. Wanneer je een SSD schijf kiest, dien je een aantal zaken in overweging te nemen die wij hieronder kort toelichten.
Welke externe SSD is veilig voor zakelijk gebruik?
Allereerst dien je de versleutelingsmogelijkheden van de zakelijke SSD te bekijken. Houd er hierbij rekening mee dat hardwarematige versleuteling veelal veiliger is dan softwarematige versleuteling. Dit versleutelt namelijk de gegevens direct op de SSD schijf en vermindert daarmee de inbreuken in de beveiliging. Om ongewenste toegang tot gegevens op de externe schijf te beperken en informatie te beschermen, is het belangrijk dat de SSD is uitgerust met beheer- en toegangscontrolefuncties. Denk hierbij aan wachtwoordbeveiliging, smartcardauthenticatie en biometrische verificatie. Bekendere merken zoals Samsung, SanDisk, Kingston en Western Digital bieden doorgaans SSD's met dergelijke geavanceerde beveiligingsfuncties. Bovendien zijn bepaalde externe SSD schijven uitgerust met geavanceerde datawiping-mogelijkheden. Hiermee verwijder je op onherstelbare wijze alle gegevens die op de externe schijf staan. Dit is met name handig wanneer je de SSD niet meer gebruikt of wilt recyclen. Bekijk tot slot of en aan welke beveiligingscertificeringen de SSD voldoet. Denk hierbij aan FIPS voor overheidsinstellingen en GDPR voor Europese bedrijven.
Let op dat het beveiligen van gegevens op een externe SSD niet alleen afhankelijk is van het type opslagapparaat dat je kiest. Het gebruiken van een sterk wachtwoord en het regelmatig bijwerken van firmware is hierbij eveneens een belangrijke vereiste.
SSD in plaats van HDD
Jarenlang was het de mechanische harde schijf waar computers op draaiden en die je als externe opslag met je meenam. Inmiddels is SSD de nieuwe standaard in apparaten en ook voor zakelijk gebruik raden wij SSD aan. Het grootste verschil tussen de SSD en HDD is dat SSD-schijven niet langer gebruikmaken van draaiende elementen. Hierdoor is een SSD kleiner van formaat, lichter van gewicht en zijn er minder componenten die kapot kunnen gaan bij gebruik. Ook starten SSD-schijven sneller op en schrijven ze met hogere snelheden door het ontbreken van interne discs.
Wat is veiliger: externe SSD of HDD?
Voor de zakelijke gebruiker is een externe SSD niet alleen makkelijker mee te nemen tussen verschillende werkplekken, maar ook een betrouwbaarder dan HDD. Externe SSD’s bieden doorgaans extra beveiligingsfuncties, zoals hardwarematige encryptie. Daarnaast hebben SSD’s geen bewegende delen, wat ze minder gevoelig maakt voor fysieke schade of gegevensverlies door schokken, vallen of stoten.
Schakelen tussen macOS en Windows
Als je je externe opslag wisselt tussen een device van Apple en een computer die loopt op Windows, is het nodig dat je hier je harde schijf op instelt. Alle harde schijven zijn bij het eerste gebruik ingesteld met een bepaald bestandssysteem. macOS maakt gebruik van het bestandssysteem APFS, terwijl Windows NTFS gebruikt. Wanneer je harde schijf is ingesteld op de één is het niet mogelijk voor het andere besturingssysteem om je bestanden te lezen of je schijf te openen. Formatteer daarom je harde schijf bij het eerste gebruik opnieuw en stel deze in op FAT.
Schakel je enkel incidenteel tussen besturingssystemen? Dan raden wij je af om je opslag op FAT in te stellen. Dit bestandssysteem is relatief traag in gebruik en ondersteunt geen encryptie of bestandsrechten. Daarnaast kunnen bestanden die groter zijn dan 4GB niet worden overgezet naar een FAT-geformatteerde harde schijf.