Inspiratie

De beste linkshandige muizen voor kantoorgebruik

Ben je linkshandig en werk je niet graag met een muis voor rechtshandigen? Bekijk dan hieronder ons assortiment linkshandige muizen van verschillende merken, waaronder R-GO Tools, Logitech, Kensington en Contour Design. Deze muizen voor linkshandigen zijn ook nog eens ergonomisch en dragen zo bij aan een gezonde werkhouding.

Rechtshandige muizen zijn er in overvloed, waarbij je kunt kiezen uit uiteenlopende modellen en handige functies. Waarom zijn linkshandige muizen zo moeilijk te vinden? Dit komt omdat de meeste hardware vaak ontworpen is voor rechtshandig gebruik. Fabrikanten richten zich bij het produceren van producten veelal op de vraag van de meerderheid. Aangezien bij de meerderheid van de bevolking rechtshandigheid de dominante handvoorkeur is, zijn muizen voor rechtshandig gebruik gemakkelijker verkrijgbaar.

‘Hoeveel mensen zijn linkshandig?’, vraag je je nu wellicht af. Naar schatting is circa 10% van de wereldbevolking linkshandig. Doordat een muis voor linkshandigen niet standaard geproduceerd wordt, is deze dan ook lastiger te vinden. Tegenwoordig zijn er diverse fabrikanten die een linkse muis aanbieden in het assortiment. In sommige gevallen zijn er ambidextrous muizen beschikbaar, die voor zowel links- als rechtshandigen geschikt zijn. Bekijk het aanbod aan linkshandige muizen dat wij onderaan de pagina beschikbaar hebben.

Linkshandige muis

Waarom een linkshandige muis?

Veel muizen zijn qua ergonomische vorm aangepast op een rechterhand, waardoor deze voor linkshandigen onprettig werken. Een linkshandige muis biedt hierin de uitkomst. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld om ook aan linkshandigen optimaal comfort, goede ergonomie en een natuurlijke handeling te bieden. Door als linkshandige een muis voor linkshandigen te gebruiken, bied je de juiste ondersteuning aan je hand en pols, zodat je geen ongemak ervaart en dus efficiënter werkt. Het stelt linkshandige gebruikers in staat om met meer controle en op een natuurlijke wijze de muis te bedienen. Dit verhoogt jouw productiviteit en efficiëntie, doordat je taken sneller kunt uitvoeren.

Hoe werkt een linkshandige muis?

Een muis voor linkshandig gebruik werkt in de basis natuurlijk hetzelfde als een rechtshandige muis, maar is qua vorm en functionaliteiten speciaal gemaakt voor linkshandige mensen. Zo zijn de linker- en rechtermuisknoppen omgekeerd. Dit maakt een speciale linkshandige muis beter voor jouw werkhouding dan een universele muis die je voor linkshandig gebruik kunt instellen.

Wat is beter voor linkshandigen: een linkshandige muis of een tweehandige (ambidextrous) muis?

Afhankelijk van jouw voorkeur en behoefte is een ambidextrous muis voldoende of werkt een linkshandige muis juist prettiger. Een tweehandige muis is symmetrisch qua vorm en kan door linkshandigen en rechtshandigen gebruikt worden. Dit is met name fijn als de muis door meerdere personen gebruikt wordt of als je voor bepaalde taken wilt wisselen tussen linker- en rechterhandgebruik. Een tweehandige muis linkshandig instellen is vrij eenvoudig. In de instellingen van het besturingssysteem dien je de muisknoppen om te keren, zodat de primaire knopfunctie aan de rechterkant zit en de secundaire knopfunctie aan de linkerkant. Sommige gebruikers vinden het echter prettiger om met een linkse muis te werken vanwege de ergonomie en de lay-out van de knoppen die specifiek voor linkshandigen zijn ontworpen.

Waarom gebruiken sommige rechtshandigen een linkshandige muis?

In sommige gevallen gebruiken rechtshandigen een muis voor linkshandigen. Eén van de redenen hiervoor is om RSI-klachten te voorkomen. Door af en toe van hand te wisselen wanneer je de muis gebruikt, verminder je de belasting op dezelfde spieren en gewrichten. Een andere reden kan zijn dat je de vaardigheden van je niet-dominante hand kunt verbeteren. Door als rechtshandige je linkerhand te trainen, kun je de behendigheid van je niet-dominante hand maximaliseren. Daarbij dwingt het gebruik van een linkshandige muis je om meer het toetsenbord te gebruiken. Zo navigeer je middels sneltoetsen sneller en efficiënter door een programma. Daarnaast kun je bepaalde taken eenvoudiger simultaan uitvoeren, zoals het gebruik van het numpad.

Uitgelicht: R-Go HE Break muis

De R-Go HE Break muis is een verticale muis met geïntegreerde pauzesoftware. Deze ergonomische linkshandige muis helpt je herinneren wanneer het tijd is voor een pauze. Tijdens het werken krijg je stoplicht-meldingen via het LED-lampje op je toetsenbord of muis. Hieraan kun je direct zien of je gezond bezig bent of dat het tijd is voor een pauze. Hierdoor kun je RSI-klachten voorkomen. De R-Go HE Break is beschikbaar als linkshandige muis voor kleine handen of middelgrote handen en als linkshandige muis voor grote handen.

Uitgelicht: Logitech Lift Vertical Ergonomic muis

De Logitech Lift Vertical Mouse is een linkshandige ergonomische muis die de hele dag comfort biedt. De muis heeft een fijne pasvorm voor kleine tot middelgrote handen. Dankzij het ergonomische ontwerp van deze draadloze linkshandige muis, kun je de hele dag werken zonder klachten aan je pols, hand en vingers. Door de optimale hoek plaats je je hand namelijk in een natuurlijke positie, waardoor je pols minder wordt belast.

Hoe kies je een linkshandige muis?

Bij het kiezen van een linkshandige muis zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij helpen je op weg met enkele punten die je in gedachten kunt houden om een goede keuze te maken. Hieronder lees je meer over het type muis, het formaat en de ergonomie.

Type muis

Afhankelijk van waar je een linkshandige muis voor wilt gebruiken, zijn er diverse type muizen beschikbaar. Net als rechtshandige muizen, kan je allereerst overwegen of je een bedrade of liever een draadloze muis voor linkshandig gebruik wilt. Verricht je alledaagse computerwerkzaamheden, dan is een standaard linkshandige muis voldoende, met een traditionele vorm. Wil je een stap verder, ga dan voor een linkshandige ergonomische muis. Een dergelijke verticale muis brengt je hand in een neutrale positie en vermindert daarmee de belasting op je pols en onderarm. Uiteraard zijn er ook draadloze linkshandige ergonomische muizen beschikbaar. Wil je na je werk nog door om te gamen, dan kan je een linkshandige gaming muis overwegen. Naast programmeerbare knoppen voor extra gemak tijdens het gamen, heeft een dergelijke linkshandige game muis ook vaak instelbare DPI-niveaus, verlichtingsopties en extra duimknoppen voor een geavanceerde game-ervaring.

Formaat

Bij het kiezen van een linkshandige muis is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je hand. Wanneer je het juiste formaat kiest, zorgt dit voor een goede en comfortabele pasvorm, zodat je van een optimale gebruikservaring geniet.

Welk formaat linkshandige muis heb ik nodig?

Standaardformaat muizen zijn doorgaans voor het merendeel van de gebruikers geschikt. Dergelijke muizen hebben een gemiddelde grootte en bieden een goede balans tussen comfort en functionaliteit. Heb je kleinere handen, dan is een compacte linkshandige muis prettig om mee te werken. Bovendien zijn dergelijke modellen draagbaar en makkelijk mee te nemen. Voor gebruikers met grotere handen zijn er linkshandige muizen in extra groot formaat beschikbaar. Deze bieden meer ruimte en ondersteuning voor comfortabel gebruik.

Ergonomie

Ook als je linkshandig bent is het van belang om naar de ergonomische eigenschappen van jouw muis te kijken. Hou bij de keuze voor een linkshandige muis rekening met een vorm en grip die comfortabel is voor jouw hand, zodat je hier de hele dag zonder klachten mee kunt werken. Controleer daarnaast of de knoppen gemakkelijk te bedienen zijn. In sommige gevallen is een compacte muis of juist een extra grote muis (als je grotere handen hebt) aan te raden. Let op het gewicht en de balans om te voorkomen dat je je pols en onderarm onnodig belast. Tot slot kun je een muis overwegen met aanpasbare elementen (denk aan programmeerbare knoppen en DPI-instellingen) om het gebruik van je muis te optimaliseren en prettiger te maken.

Extra gemak

Naast het type, het formaat en de ergonomie van de muis kun je ook kijken naar welke extra functionaliteiten een linkshandige muis kan bieden om jouw gebruikservaring te verbeteren. Hierbij is het belangrijk om te bepalen welke functies relevant zijn voor jouw persoonlijke behoeften. Denk onder andere aan de volgende aspecten:

  • Programmeerbare knoppen: hiermee kun je specifieke functies of snelkoppelingen toewijzen aan de knoppen. Zo voer je sneller en gemakkelijker bepaalde acties uit. Denk aan: terug- en vooruitnavigatie, kopiëren/knippen/plakken, schermopname, favoriete programma’s snel opstarten etc.
  • DPI-instellingen: met een instelbare DPI kan je de gevoeligheid van de cursor aanpassen. Dit kan je geheel afstemmen op basis van het type taak dat je uitvoert, bijvoorbeeld bij het nauwkeurig ontwerpen of juist snelle bewegingen tijdens het gamen.
  • Draadloze connectiviteit: door voor een draadloze linkshandige muis je gaan, creëer je extra bewegingsvrijheid. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de lengte van de kabel en kunt de muis plaatsen waar je wilt en vanaf een afstand gebruiken bij presentaties. Daarnaast creëert dit een opgeruimder bureau doordat je geen wirwar hebt aan kabels. Een draadloze muis is bovendien eenvoudig mee te nemen als je op verschillende locaties werkt.

Laatst bijgewerkt: 6 november 2023

Tags