Webcams zijn al jaren een vast onderdeel van veel werkplekken en nu we meer thuiswerken zorgen ze voor binding met collega’s. De kwaliteit van je webcam heeft direct effect op je digitale vergaderingen en presentaties. Om die reden heeft Dustin de top-5 zakelijke webcams voor je op een rij gezet.
Onderstaande modellen behoren tot de beste webcams van 2025 en voldoen aan de minimale eisen voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat ze makkelijk te plaatsen zijn op je werkplek, voorzien zijn van plug-and-play software zodat je ze direct kan gebruiken en ze idealiter een Full HD camera (of beter) hebben zodat jij altijd scherp in beeld bent. Ben je benieuwd wat de beste webcam voor thuiswerken is of wat de beste webcam voor videobellen is? Bekijk dan onderstaande zakelijke webcams en kies welke het beste bij jou past.
Top 5 zakelijke webcams bij Dustin
1. Logitech BRIO 4K Ultra-HD
De Logitech BRIO zit vol met functies om op professionele wijze videovergaderingen te houden, te streamen of opnames te maken in elke omgeving. Onder andere de RightLight 3-technologie met HDR, High Dynamic Range (HDR) en ingebouwde stereomicrofoons maken de Logitech BRIO een zeer geschikte webcam voor videobellen. Bovendien is dit een goede webcam voor Teams en is hij tevens gecertificeerd voor andere platformen, zoals Skype, Zoom, Google Meet etc.
+ 4K Ultra HD-camera met 5x digitale zoom
+ Ingebouwde autofocus die je altijd scherp in beeld houdt
+ Compatibel met Windows Hello-software voor gezichtsherkenning
- Ingebouwde microfoon filtert achtergrondgeluid niet weg
2. Logitech C925e
De Logitech C925e webcam levert uitstekende video in elke omgeving. Het gezichtsveld van 78 graden is precies genoeg voor één of twee personen. De C925e maakt gebruik van RightLight™ 2-technologie om de beeldkwaliteit bij weinig licht en tegenlicht intelligent aan te passen. Zo ben jij altijd goed in beeld tijdens videogesprekken.
+ Twee ingebouwde microfoons
+ Makkelijk op je monitor, laptop of bureau te bevestigen met de clip
+ RightLight 2-technologie voor automatische aanpassing van helderheid, kleurinstellingen en contrast
- Camera beschikt niet over face-tracking em filmt met slechts 30 frames per seconde
3. Kensington W2000
De Kensington W2000 webcam met 1080p beschikt over automatische focus en lichtcorrectietechnologie. Pas jouw video-instellingen met één druk op de knop aan. Daarnaast staat privacy voorop met een smal diagonaal veld van 75° en een geïntegreerde lenskap. De webcam is geschikt voor apparaten met USB-A en USB-C, zoals laptops en pc's.
+ Een geïntegreerde omnidirectionele microfoon met ruisonderdrukkingstechnologie
+ Handmatig tot 37° verticaal en 360° horizontaal aanpassen voor de beste camerahoek
+ Diagonaal van 75° biedt een persoonlijk en privé videoframe
4. Jabra PanaCast 20
Met de Jabra PanaCast 20 ervaar je intelligente, veilige en draagbare videosamenwerking. Deze webcam met zoomfunctie is voorzien van een krachtige groothoeklens, waardoor de hele vergaderkamer in beeld komt. Dankzij de 4K beeldweergave, autofocus en automatische helderheidsaanpassing ben je altijd goed in beeld. De PanaCast 20 is gecertificeerd voor Zoom, Microsoft Teams en Skype en behoort tot één van de beste webcams voor Teams en Zoom.
+ Hoge kwaliteit groothoeklens met 4K beeldweergave voor vergaderen met meer mensen, vanaf één laptop
+ Intelligente Zoom-functionaliteit waardoor je altijd centraal in beeld bent
+ Zeer compact model en makkelijk mee te nemen voor werken onderweg
- Microfoons hebben moeite om verschillende stemmen tegelijk op te pakken
5. Lenovo Performance FHD
Een videocamera die voldoet aan de USB Video Class (UVC) en is ontworpen voor teleconferentietoepassingen (Microsoft Teams, Zoom) op desktop of laptop. Het is een betrouwbaar digitaal videoapparaat voor de overdracht van videogegevens met HD-kwaliteit via een snelle USB-interface in Full HD-modus levert heldere beelden voor al je videoconferentiebehoeften.
+ Geniet van pixel-perfecte high-definition FHD 1080P video met 1/2,9-inch RGB-sensorformaat
+ Betere videokwaliteit dankzij ruisonderdrukking met temporele domeinen (3DNR)
+ Twee geïntegreerde microfoons vangen heldere audio op vanuit elke hoek
Zakelijke webcam kopen? Hier moet je op letten
Wanneer je op zoekt bent naar een nieuwe webcam, merk je al snel dat er veel verschillende modellen en handige functies beschikbaar zijn. Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een webcam voor werk? Bij de aanschaf van een webcam is het allereerst belangrijk om te weten hoe en waar je de webcam op je bureau wilt installeren. Wil je de webcam op je laptop of monitor bevestigen, dan is een model met klem/clip verstandig. Moet de webcam zelfstandig kunnen staan, dan dient het model geschikt te zijn voor een statief. Daarnaast is het belangrijk om te zien of de gekozen webcam compatibel is met jouw computer en software. De meeste webcams zijn plug-and-play en/of voorzien van handige software die ze gemakkelijk maakt om te gebruiken.
Uiteraard zijn er nog andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte webcam. Hieronder lichten wij nog enkele punten uit.
Welke webcam heb ik nodig?
Afhankelijk van het type werk dat je doet, kun je verschillende behoeften hebben qua functionaliteiten die een webcam moet hebben. Hieronder gaan we kort in op de meest voorkomende situaties.
Wat is een goede webcam voor thuiswerken?
Als je vanuit huis werkt, is het belangrijk om in contact te blijven met collega’s. Hier dien je erop te letten dat je goed te zien en te verstaan bent. Kies daarom voor een webcam met een resolutie van minimaal 720p en een framesnelheid van ten minste 30 fps voor vloeiende bewegingen. Voer je naast standaard vergaderingen met je afdeling ook regelmatig belangrijke video calls en geef je (externe) presentaties, dan is een hogere resolutie en framesnelheid aan te raden voor een betere kwaliteit. Daarnaast is het bij een webcam voor thuiswerken handig om autofocus te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat het beeld altijd scherp blijft, ongeacht hoeveel je beweegt. Tot slot is een ingebouwde microfoon handig, maar niet vereist bij een thuiswerk webcam. Een goede webcam voor thuiswerken is bijvoorbeeld de Logitech C925e.
Welke webcam is goed voor online vergaderingen?
Bij online vergaderingen is van belang dat jouw boodschap goed overkomt en dat je professioneel voor de dag komt. Wij adviseren daarom een resolutie van ten minste 720p of hoger en een framesnelheid van minimaal 60 fps voor een goede vloeiende ervaring van het beeld. Bij een vergader webcam is naast de autofocus ook de automatische belichting een fijne functie. De webcam past zich automatisch aan aan de veranderende lichtomstandigheden, zodat je goed zichtbaar bent. Bij online vergaderingen is een ingebouwde microfoon, eventueel met ruisonderdrukking, ook zeer handig. Een goede webcam voor online vergaderen is bijvoorbeeld de Jabra PanaCast 20.
Wat is een goede webcam voor streamen?
Bij streamen wil je de kijker uiteraard een goede en levendige visuele ervaring bieden. Een goede stream webcam zorgt voor scherpe, heldere beelden en soepele bewegingen, zodat je een professionele stream creëert. Houd er dus rekening mee dat je minimaal een resolutie nodig hebt van 1080p en een framesnelheid van 60 fps voor vloeiende bewegingen. Streamers hebben vaak langere sessies, waarbij de lichtomstandigheden kunnen veranderen. Zorg er dus voor dat je een webcam neemt met een goede lichtgevoeligheid en idealiter een automatische belichtingsfunctie. Uiteraard is autofocus ook van belang, zodat je altijd scherp in beeld bent terwijl je beweegt. Houd ook rekening met de compatibiliteit met het streamingsplatform, zoals Twitch, YouTube, Streamlabs, OBS Studio etc. De Logitech StreamCam is bijvoorbeeld een goede keuze voor streamen.
Wat is het verschil tussen een webcam en een conference camera?
Waar je bovendien rekening mee dient te houden is dat een webcam anders is dan een conference camera. Een webcam wordt doorgaans op de laptop of monitor bevestigd, terwijl een conference camera is ontworpen voor grotere vergaderruimtes met meerdere deelnemers. Hierbij zijn geavanceerde functies van belang, zoals pan/tilt/zoom (PTZ), een brede kijkhoek en meerdere ingebouwde (ruisonderdrukkende) microfoons. Deze kunnen veelal worden geïntegreerde met audiovisuele systemen voor professionele conferenties en vergaderingen.
Waar kun je een webcam het beste plaatsen?
Wanneer je een zakelijke webcam op je werkplek gebruikt, dien je er rekening mee te houden dat je deze op de juiste plek zet. Voor een natuurlijke kijkervaring plaats je de webcam op ooghoogte of iets daarboven. Plaats je de webcam te laag, dan is je gezicht (en daarmee jouw gezichtsuitdrukking) niet goed zichtbaar. Hoe ver moet je bij een webcam vandaan zitten? Idealiter houd je een afstand van circa 60 tot 90 centimeter aan. Zodoende is jouw gezicht duidelijk in beeld en leidt de achtergrond niet te veel af. Zorg daarbij voor een rustige achtergrond die past bij de sfeer van wat je wilt overbrengen. Tegenwoordig kun je eenvoudig een virtuele achtergrond gebruiken voor een uniforme uitstraling. Ook de belichting is een belangrijk element. Kies voor voldoende licht op je gezicht, zodat deze goed te zien is. Vermijd daarbij directe lichtbronnen voor of achter je, zoals ramen. Dit kan zorgen voor overbelichting of een silhouet-weergave. Uiteraard dien je de webcam op een stabiele ondergrond te plaatsen om trillingen of bewegingen te voorkomen.
Hoe plaats je een webcam op je monitor?
Afhankelijk van het type webcam dat je koopt, kan deze op verschillende manieren op je monitor worden geplaatst. Doorgaans worden zakelijke webcams uitgerust met een klem of clip, zodat je deze op de bovenrand van een monitor kunt bevestigen. De klem schuif je eenvoudig over de rand, waarna deze stevig vastzit. Indien nodig pas je de positie van de webcam aan door deze voorzichtig omhoog of omlaag te kantelen. In sommige gevallen zijn webcams voorzien van een zelfklevende achterkant. Hiermee plaats je hem direct op de monitor, zonder clip of klem. Zorg er hierbij voor dat het oppervlak schoon en droog is waarop je de webcam plaatst. Plak de webcam op de gewenste plek en druk deze vervolgens stevig aan.
Hoe plaats je een webcam op je bureau?
Bepaalde webcams worden geleverd met een statief of standaard, of hebben een zelfklevende bevestiging. Zo kun je hem op elke gewenste plek op je bureau plaatsen in plaats van op je monitor. Zorg ervoor dat je de webcam op een vlakke en stabiele ondergrond plaatst. Pas de hoogte en de hoek van de webcam aan, zodat je gezicht goed in beeld is. Hierbij let je erop dat deze niet te dichtbij of te veraf staat en idealiter op ooghoogte. Daarnaast zijn er speciaal ontworpen webcamhouders beschikbaar die een stevige basis bieden voor je webcam. Ook hiermee kan je eenvoudig de hoogte en hoek aanpassen. Zorg ervoor dat wanneer je je webcam op je bureau plaatst, deze niet kan omvallen of makkelijk beweegt, wat voor een verstoord beeld zorgt.