Inspiratie

Top 5 beste zakelijke webcams van 2024

Webcams zijn al jaren een vast onderdeel van veel werkplekken en nu we meer thuiswerken zorgen ze voor binding met collega’s. De kwaliteit van je webcam heeft direct effect op je digitale vergaderingen en presentaties. Om die reden heeft Dustin de top-5 zakelijke webcams voor je op een rij gezet.

Onderstaande modellen behoren tot de beste webcams van 2024 en voldoen aan de minimale eisen voor zakelijk gebruik. Dat betekent dat ze makkelijk te plaatsen zijn op je werkplek, voorzien zijn van plug-and-play software zodat je ze direct kan gebruiken en ze idealiter een Full HD camera (of beter) hebben zodat jij altijd scherp in beeld bent. Ben je benieuwd wat de beste webcam voor thuiswerken is of wat de beste webcam voor videobellen is? Bekijk dan onderstaande zakelijke webcams en kies welke het beste bij jou past.

Top 5 zakelijke webcams bij Dustin

1. Logitech BRIO 4K Ultra-HD

De Logitech BRIO zit vol met functies om op professionele wijze videovergaderingen te houden, te streamen of opnames te maken in elke omgeving. Onder andere de RightLight 3-technologie met HDR, High Dynamic Range (HDR) en ingebouwde stereomicrofoons maken de Logitech BRIO een zeer geschikte webcam voor videobellen. Bovendien is dit een goede webcam voor Teams en is hij tevens gecertificeerd voor andere platformen, zoals Skype, Zoom, Google Meet etc.

+ 4K Ultra HD-camera met 5x digitale zoom
+ Ingebouwde autofocus die je altijd scherp in beeld houdt
+ Compatibel met Windows Hello-software voor gezichtsherkenning
- Ingebouwde microfoon filtert achtergrondgeluid niet weg

2. Logitech C920 HD Pro

De Logitech C920 HD Pro webcam levert heldere, duidelijke en gedetailleerde beelden in levendige kleuren en is een zeer geschikte webcam voor thuiswerken. Dankzij de Full HD-lens, een 78 graden beeldhoek en automatische HD-lichtregeling ben jij altijd goed in beeld. Of je nu een belangrijke videovergadering moet voeren of wilt live streamen, de C920 zorgt ervoor dat je indruk maakt.

+ Ingebouwde microfoon aan weerszijde van de lens
+ Makkelijk op je monitor, laptop of bureau te bevestigen dankzij de opklapbare voet
+ RightLight 2-technologie voor automatische aanpassing van helderheid, kleurinstellingen en contrast
- Geen afneembare standaard, waardoor de webcam niet eenvoudig mee te nemen is

3. Microsoft LifeCam Cinema for Business

Met de Microsoft LifeCam Cinema for Business heb je een goede thuiswerk webcam tot je beschikking. Deze zakelijke webcam levert HD-breedbeeldvideo met vloeiende, scherpe en gedetailleerde beelden dankzij ClearFrame-technologie en Auto Focus. De ingebouwde microfoon zorgt ervoor dat jij altijd goed te verstaan bent, doordat het storende omgevingsgeluiden tot een minimum beperkt.

+ Ingebouwde microfoon met noise cancelling technologie voor hoogwaardig geluid
+ 360 graden rotatie voor een all-around beeld
+ Handige flexibele standaard voor laptops en desktop pc's
- Camera filmt met slechts 30 frames per seconde

4. Jabra PanaCast 20

Met de Jabra PanaCast 20 ervaar je intelligente, veilige en draagbare videosamenwerking. Deze webcam met zoomfunctie is voorzien van een krachtige groothoeklens, waardoor de hele vergaderkamer in beeld komt. Dankzij de 4K beeldweergave, autofocus en automatische helderheidsaanpassing ben je altijd goed in beeld. De PanaCast 20 is gecertificeerd voor Zoom, Microsoft Teams en Skype en behoort tot één van de beste webcams voor Teams en Zoom.

+ Hoge kwaliteit groothoeklens met 4K beeldweergave voor vergaderen met meer mensen, vanaf één laptop
+ Intelligente Zoom-functionaliteit waardoor je altijd centraal in beeld bent
+ Zeer compact model en makkelijk mee te nemen voor werken onderweg
- Microfoons hebben moeite om verschillende stemmen tegelijk op te pakken

5. Trust TW-350

De Trust TW-350 is een geavanceerde 4K Ultra HD-webcam met een gezichtsveld van 74 graden en twee geïntegreerde microfoons. Dit is een zeer geschikte webcam voor thuiswerken, waarmee je zakelijke gesprekken voert in hoge kwaliteit. Zo ben je altijd scherp in beeld door de achtergrondlichtcompensatie en automatische witbalans.

+ Autofocus brengt elk detail scherp in beeld
+ Ingebouwde dual microfoon zodat jij goed verstaanbaar bent
+ Inlcusief privacy shutter en statief om de camera neer te zetten waar jij wilt
- Camera filmt met slechts 30 frames per seconde

Zakelijke webcam kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je op zoekt bent naar een nieuwe webcam, merk je al snel dat er veel verschillende modellen en handige functies beschikbaar zijn. Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een webcam voor werk? Bij de aanschaf van een webcam is het allereerst belangrijk om te weten hoe en waar je de webcam op je bureau wilt installeren. Wil je de webcam op je laptop of monitor bevestigen, dan is een model met klem/clip verstandig. Moet de webcam zelfstandig kunnen staan, dan dient het model geschikt te zijn voor een statief. Daarnaast is het belangrijk om te zien of de gekozen webcam compatibel is met jouw computer en software. De meeste webcams zijn plug-and-play en/of voorzien van handige software die ze gemakkelijk maakt om te gebruiken.

Uiteraard zijn er nog andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte webcam. Hieronder lichten wij nog enkele punten uit.

Beeldkwaliteit

Welke resolutie is het meest geschikt voor een zakelijke webcam? 720P (HD ready), 1080P (Full HD) of 4K (Ultra HD)? Voor goed beeld tijdens besprekingen, vergaderingen en presentaties adviseren we om minimaal een Full HD webcam (1080p) te nemen. Deze resolutie biedt voldoende scherpte en detail. Als de kleurweergave, belichting en scherpte goed is, draagt dit bij aan een betere communicatie en het creëren van een positieve indruk bij je gesprekspartner(s). Wil je een hogere resolutie, dan kan je voor een webcam met 4K resolutie kiezen. Voor de meeste zakelijke doeleinden zoals online samenwerken en vergaderingen is dit echter niet noodzakelijk.

Geluidskwaliteit

Naast beeldkwaliteit, dien je bij een zakelijke webcam ook rekening te houden met de geluidskwaliteit. Kies je voor een webcam met microfoon, dan is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon erg belangrijk. Een goede microfoon zorgt namelijk voor helder geluid en effectieve communicatie tijdens vergaderingen. Bij een webcam voor werk dien je bovendien rekening te houden met ruisonderdrukking om ongewenst achtergrondgeluid te verminderen. Wil je de geluidskwaliteit verder verbeteren, sluit dan een externe microfoon aan. In grotere conferentiezalen is een webcam zonder microfoon juist fijner. Hierbij heb je namelijk te maken met meerdere sprekers. Een apart, professioneel audiosysteem biedt hierin uitkomst, zodat iedereen goed te verstaan is.

Vergaderplatform

Gebruikt jouw werk één specifiek video samenwerkingsplatform? Let er dan bij de aanschaf op dat je een webcam kiest die compatibel is met bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Webex etc. Een gecertificeerde webcam is uitgerust met hard- en software die ervoor zorgt dat de kwaliteit van de video call altijd perfect is bij gebruik met het specifieke platform. Bovendien is het verstandig om te controleren of de webcam ondersteuning biedt voor het besturingssysteem dat gebruikt wordt, zoals Windows, macOS en Linux.

Welke webcam heb ik nodig?

Afhankelijk van het type werk dat je doet, kun je verschillende behoeften hebben qua functionaliteiten die een webcam moet hebben. Hieronder gaan we kort in op de meest voorkomende situaties.

Wat is een goede webcam voor thuiswerken?
Als je vanuit huis werkt, is het belangrijk om in contact te blijven met collega’s. Hier dien je erop te letten dat je goed te zien en te verstaan bent. Kies daarom voor een webcam met een resolutie van minimaal 720p en een framesnelheid van ten minste 30 fps voor vloeiende bewegingen. Voer je naast standaard vergaderingen met je afdeling ook regelmatig belangrijke video calls en geef je (externe) presentaties, dan is een hogere resolutie en framesnelheid aan te raden voor een betere kwaliteit. Daarnaast is het bij een webcam voor thuiswerken handig om autofocus te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat het beeld altijd scherp blijft, ongeacht hoeveel je beweegt. Tot slot is een ingebouwde microfoon handig, maar niet vereist bij een thuiswerk webcam. Een goede webcam voor thuiswerken is bijvoorbeeld de Microsoft LifeCam HD-3000.

Wat is een goede webcam voor streamen?
Bij streamen wil je de kijker uiteraard een goede en levendige visuele ervaring bieden. Een goede stream webcam zorgt voor scherpe, heldere beelden en soepele bewegingen, zodat je een professionele stream creëert. Houd er dus rekening mee dat je minimaal een resolutie nodig hebt van 1080p en een framesnelheid van 60 fps voor vloeiende bewegingen. Streamers hebben vaak langere sessies, waarbij de lichtomstandigheden kunnen veranderen. Zorg er dus voor dat je een webcam neemt met een goede lichtgevoeligheid en idealiter een automatische belichtingsfunctie. Uiteraard is autofocus ook van belang, zodat je altijd scherp in beeld bent terwijl je beweegt. Houd ook rekening met de compatibiliteit met het streamingsplatform, zoals Twitch, YouTube, Streamlabs, OBS Studio etc. De Logitech StreamCam is bijvoorbeeld een goede keuze voor streamen.

Welke webcam is goed voor online vergaderingen?
Bij online vergaderingen is van belang dat jouw boodschap goed overkomt en dat je professioneel voor de dag komt. Wij adviseren daarom een resolutie van ten minste 720p of hoger en een framesnelheid van minimaal 60 fps voor een goede vloeiende ervaring van het beeld. Bij een vergader webcam is naast de autofocus ook de automatische belichting een fijne functie. De webcam past zich automatisch aan aan de veranderende lichtomstandigheden, zodat je goed zichtbaar bent. Bij online vergaderingen is een ingebouwde microfoon, eventueel met ruisonderdrukking, ook zeer handig. Een goede webcam voor online vergaderen is bijvoorbeeld de Logitech C920 HD Pro.

Wat is het verschil tussen een webcam en een conference camera?
Waar je bovendien rekening mee dient te houden is dat een webcam anders is dan een conference camera. Een webcam wordt doorgaans op de laptop of monitor bevestigd, terwijl een conference camera is ontworpen voor grotere vergaderruimtes met meerdere deelnemers. Hierbij zijn geavanceerde functies van belang, zoals pan/tilt/zoom (PTZ), een brede kijkhoek en meerdere ingebouwde (ruisonderdrukkende) microfoons. Deze kunnen veelal worden geïntegreerde met audiovisuele systemen voor professionele conferenties en vergaderingen.

Waar kun je een webcam het beste plaatsen?

Wanneer je een zakelijke webcam op je werkplek gebruikt, dien je er rekening mee te houden dat je deze op de juiste plek zet. Voor een natuurlijke kijkervaring plaats je de webcam op ooghoogte of iets daarboven. Plaats je de webcam te laag, dan is je gezicht (en daarmee jouw gezichtsuitdrukking) niet goed zichtbaar. Hoe ver moet je bij een webcam vandaan zitten? Idealiter houd je een afstand van circa 60 tot 90 centimeter aan. Zodoende is jouw gezicht duidelijk in beeld en leidt de achtergrond niet te veel af. Zorg daarbij voor een rustige achtergrond die past bij de sfeer van wat je wilt overbrengen. Tegenwoordig kun je eenvoudig een virtuele achtergrond gebruiken voor een uniforme uitstraling. Ook de belichting is een belangrijk element. Kies voor voldoende licht op je gezicht, zodat deze goed te zien is. Vermijd daarbij directe lichtbronnen voor of achter je, zoals ramen. Dit kan zorgen voor overbelichting of een silhouet-weergave. Uiteraard dien je de webcam op een stabiele ondergrond te plaatsen om trillingen of bewegingen te voorkomen.

Hoe plaats je een webcam op je monitor?
Afhankelijk van het type webcam dat je koopt, kan deze op verschillende manieren op je monitor worden geplaatst. Doorgaans worden zakelijke webcams uitgerust met een klem of clip, zodat je deze op de bovenrand van een monitor kunt bevestigen. De klem schuif je eenvoudig over de rand, waarna deze stevig vastzit. Indien nodig pas je de positie van de webcam aan door deze voorzichtig omhoog of omlaag te kantelen. In sommige gevallen zijn webcams voorzien van een zelfklevende achterkant. Hiermee plaats je hem direct op de monitor, zonder clip of klem. Zorg er hierbij voor dat het oppervlak schoon en droog is waarop je de webcam plaatst. Plak de webcam op de gewenste plek en druk deze vervolgens stevig aan.

Hoe plaats je een webcam op je bureau?
Bepaalde webcams worden geleverd met een statief of standaard, of hebben een zelfklevende bevestiging. Zo kun je hem op elke gewenste plek op je bureau plaatsen in plaats van op je monitor. Zorg ervoor dat je de webcam op een vlakke en stabiele ondergrond plaatst. Pas de hoogte en de hoek van de webcam aan, zodat je gezicht goed in beeld is. Hierbij let je erop dat deze niet te dichtbij of te veraf staat en idealiter op ooghoogte. Daarnaast zijn er speciaal ontworpen webcamhouders beschikbaar die een stevige basis bieden voor je webcam. Ook hiermee kan je eenvoudig de hoogte en hoek aanpassen. Zorg ervoor dat wanneer je je webcam op je bureau plaatst, deze niet kan omvallen of makkelijk beweegt, wat voor een verstoord beeld zorgt.

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2024

Tags