Top 5 zakelijke desktops van 2024

Top 5 zakelijke desktops

Thuis of op kantoor heeft een werkplek met een vaste zakelijke pc veel voordelen. Een kantoor pc of desktop moet aan strenge eisen voldoen, met name op het gebied van betrouwbaarheid, beveiliging, beheerbaarheid en service/garantie. Zakelijke desktops zijn bovendien gebouwd om op hoog niveau te presteren. Er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod, maar wat is de beste desktop voor zakelijk gebruik? Dustin heeft de beste zakelijke workstation desktops en beste zakelijke all-in-one pc’s van dit moment voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder onze top 5 beste zakelijke desktop pc's van 2024 en ons advies bij het kopen van een goede zakelijke desktop.

De onderstaande desktops voldoen aan de belangrijkste vereisten voor zakelijk gebruik en bevatten bovendien Windows 10 of Windows 11 Pro. Dit besturingssysteem maakt jouw desktop veiliger, op afstand beheerbaar en meer. Daarom zien wij een flinke groei in de aanschaf van desktops met Windows Pro in de zakelijke markt, zowel in de commerciële als publieke sector. De onderstaande selectie van Windows 10 en Windows 11 Pro machines hebben stuk voor stuk de kracht die hoort bij een high-end desktop.

1. HP Z4 G4 Workstation i9 32GB 1TB SSD

Als je je afvraagt wat de beste Windows pc is voor zakelijk gebruik, dan staat de HP Z4 G4 Workstation bovenaan. Deze krachtige workstation is ideaal voor technisch werk en biedt reguliere prestaties voor vele toepassingen. Met verwerking op serverniveau en een volledige reeks componenten beschik je over alles wat je nodig hebt.

+ Kleinschalige workstation die zeer geschikt is voor dagelijkse taken
+ Zeer stil in gebruik; geschikt om op drukke kantoren te gebruiken
- Beperkte uitbreidingsmogelijkheden

2. HP Z2 G2 Tower Workstation i9 32GB 1TB SSD

Ervaar nóg betere prestaties voor je professionele workflow met de HP Z Workstation. De HP Z2 G2 Tower Workstation is zo gemaakt dat hij moeiteloos multi-threaded apps uitvoert voor snelle renders, simulaties en realtime raytracing. En als je eisen veranderen, heb je enorme uitbreidingsmogelijkheden om je pc te upgraden.

+ Krachtige Intel® 12de generatie Core™ i9 processor
+ Ingebouwde luidsprekers
- Relatief beperkte ruimte voor uitbreiding van grafische kaarten of audiokaarten

3. Lenovo ThinkCentre M70q G3 Tiny i7 16GB 512GB SSD

De Lenovo ThinkCentre M70q G3 Tiny zit boordevol kracht, snelheid en potentieel van ondernemingsniveau. Dankzij de Intel® vPro® en een Intel® Core™-processor van de 12e generatie, biedt deze compacte pc grootse prestaties voor kleine werkplekken. De pc is beschikbaar met verschillende opslagconfiguraties en dubbele uitbreidingssleuven aan de achterkant om het aantal poorten uit te kunnen breiden.

+ Op elk bureau te plaatsen door het compacte formaat
+ Configureerbaar met meer opslag, geheugen en connectiviteit
- Voor optimaal gebruik van software als AutoCAD raden wij minimaal een i7 of Ryzen 7 processor aan en een RX, RTX of Quadro videokaart aan

4. Lenovo ThinkStation P620 Ryzen ThreadRipper Pro 64GB 1TB

De Lenovo ThinkStation P620 is de eerste workstation met de Ryzen ThreadRipper Pro. Deze zeer zwaargewicht is ontwikkeld door Lenovo in samenwerking met AMD om de kracht van de ThreadRipper Pro optimaal te benutten. De P620 combineert legendarische betrouwbaarheid en innovatie met professionele beheermogelijkheden en eersteklas ondersteuning. Bovendien heeft dit krachtige systeem een ISV-certificering voor multi-threaded applicatieomgevingen.

+ Zwaargewicht computer voor veeleisende taken, kan ook als datacentrum worden gebruikt
+ Gemakkelijk te configureren aan specifieke wensen van gebruiker zonder beveiliging te comprimeren
- Zeer prijzig, ook in kleinste vorm

5. Apple Mac Mini M2 (2023) 8GB 256GB SSD

Op de vraag “wat is de beste Mac voor zakelijk gebruik” is de Apple Mac Mini (2020) het antwoord. Met de M2 chip is deze Mac zo snel dat je in nóg minder tijd nóg meer kunt doen. Tel daar een scala aan poorten bij op en je hebt een desktop die klaar is voor alles.

+ Zeer stil en koel in gebruik, minder stroomverbruik dan eerdere Mac modellen
+ M2 processor en 16-core Neural Engine voor zeer snelle resultaten bij data-overdracht
- Geheugen en opslag kunnen niet worden geüpgraded

Waar moet je op letten bij het kopen van een desktop?

Wanneer je een nieuwe desktop koopt, zijn er een aantal specificaties waarmee je rekening dient te houden. Als je je afvraagt wat een goede zakelijke desktop computer is, dien je allereerst rekening te houden met jouw specifieke behoeften en waarvoor je de desktop wilt gebruiken. Op de vraag “welke specificaties heeft een zakelijke pc nodig?” lees je hieronder op welke zaken je onder andere dient te letten:

• Processor: om complexe of zware taken efficiënt en snel uit te kunnen voeren, raden wij een krachtige processor aan. Denk hierbij aan een Intel Core i7-processor of idealiter een i9-processor, of een vergelijkbare AMD-processor.
  • Geheugen: afhankelijk van de programma’s en hoeveel bestanden er tegelijk geopend zijn, is minimaal 8GB of meer RAM-geheugen nodig.
  • Opslag: om al jouw bestanden en programma’s op te slaan, heb je een grote opslagcapaciteit nodig. Voor de meeste zakelijke gebruikers is 256GB tot 512GB opslagruimte voldoende. Werk je met grotere bestanden, dan kan je 1TB of meer overwegen.
  • Grafische kaart: werk je veel met zware grafische toepassingen zoals videobewerking, 3D-modellering of CAD-software, dan raden wij een high-end grafische kaart aan van bijvoorbeeld NVIDIA of AMD. Zo zijn voor videobewerking en 3D-modellering de NVIDIA GeForce RTX-serie of de AMD Radeon RX-serie zeer geschikt. Voor CAD-toepassingen zijn de NVIDIA Quadro-serie of de AMD Radeon Pro-serie een goede keuze.
  • Connectiviteit: bij een zakelijke pc is het van belang om voldoende connectiviteitsopties te hebben. Denk aan USB-poorten, ethernet-poorten en WiFi, waarmee je randapparatuur aan kunt sluiten en verbinding kunt maken met het Internet.

Is een zakelijke pc beter dan een laptop voor werk?

Afhankelijk van het type gebruiker, kun je beter kiezen voor een zakelijke pc of een zakelijke laptop voor werk. Werk je veelal vanaf één locatie en heb je behoefte aan een krachtig product, dan is een desktop-pc een goede keuze. Ben je veel onderweg en vind je flexibiliteit belangrijk, dan kan je kiezen voor een laptop.

Over het algemeen hebben zakelijke pc’s betere prestaties met meer geheugen en opslagruimte. Dit maakt ze uitermate geschikt voor zwaardere taken zoals videobewerking of programmering. Daarnaast kun je met een pc eenvoudig een vaste ergonomische werkplek creëren inclusief één of meerdere monitoren, een toetsenbord en muis. Ook zou je een all-in-one pc kunnen overwegen. Als antwoord op de vraag “is een all-in-one pc geschikt voor zakelijk gebruik?” zijn veel voordelen te benoemen. Zo is een all-in-one pc uitgerust met een geïntegreerd scherm, waardoor je minder ruimte nodig hebt op je bureau en er zodoende minder kabels nodig zijn. De meeste all-in-one pc’s zijn krachtig genoeg voor alledaagse zakelijke toepassingen. Afhankelijk van welke taken je dient uit te voeren, kun je de pc configureren met diverse hardware-opties. Denk hierbij aan een krachtigere processor, meer RAM-geheugen en meer opslagruimte.

Aan de andere kant hebben laptops als groot voordeel dat je profiteert van meer flexibiliteit. Laptops zijn namelijk ontworpen om meegenomen te worden, zodat je op elke plek je werk kunt doen; thuis, op kantoor of onderweg. Houd er wel rekening mee dat laptops over het algemeen minder rekenkracht en opslagruimte hebben dan vaste pc’s. Uiteraard zijn er krachtige notebooks verkrijgbaar, die vergelijkbare specificaties hebben als pc’s. Let er hierbij op dat de kosten hierdoor hoog kunnen liggen.

Wat is het verschil tussen een zakelijke pc en een workstation?

Zowel een zakelijke pc als een workstation worden in een professionele omgeving gebruikt als computer. Echter bestaat er een verschil tussen deze twee typen. Zo is een zakelijke pc doorgaans geschikt voor algemene kantoortaken. Denk hierbij aan webbrowsing, e-mailen, tekstverwerking, spreadsheets etc. Een zakelijke pc bevat veelal een standaard grafische kaart en heeft een gemiddelde tot hoge verwerkingskracht, afhankelijk van de taken die je ermee doet.

Wanneer heb je een workstation pc nodig? Voor zwaardere toepassingen waar hoge prestaties bij komen kijken, wordt meestal uitgeweken naar een krachtige workstation. Denk aan professionele taken zoals videobewerking, softwareontwikkeling, simulaties, 3D-ontwerp etc. Om deze intensieve taken aan te kunnen, is een workstation doorgaans uitgerust met een geavanceerde grafische kaart, snelle processor, meer geheugen en meer opslagruimte. Bovendien beschikt een workstation vaak over geavanceerde koeling, om minder snel oververhit te raken wanneer je langdurig zware taken erop uitvoert.

Business-grade beveiliging

Veel zakelijke desktops zijn voorzien van de Trusted Platform Module (TPM). Deze security-chip zorgt ervoor dat jouw hardware versleuteld is en jouw gegevens zeer moeilijk te kraken zijn. Zo liggen jouw bestanden niet op straat als je je desktop kwijtraakt of wordt gestolen.

Professionele Windows-uitvoering

Een zakelijke pc gebruikt de professionele versie van Windows 10 of Windows 11 Pro. Windows Pro biedt extra functionaliteiten die belangrijk zijn wanneer je je computer voor werk gebruikt. Denk aan beheer en updates op afstand, een remote desktop verbinding opzetten en de beveiliging van je zakelijke bestanden.

Microsoft 365

Met de verschillende opties van Microsoft 365 heb je niet alleen beschikking over de bekende Office applicaties. Je kunt ook samenwerken en in contact blijven met collega’s en klanten via Microsoft Teams. Sla al jouw bestanden op met OneDrive. In de meeste Microsoft 365 abonnementen krijg je ook extra beveiliging op jouw gegevens. Wil je meer weten over de verschillende opties om thuis productief en veilig te blijven? Neem contact op met een van onze experts.

Uitgebreide garantie

De standaard garantie van een desktop is 1 jaar Carry-in. Dit betekent dat je de defecte desktop zelf moet opsturen, met een reparatietijd van gemiddeld 10 werkdagen. Echter is 10 dagen te lang als je de desktop voor werk gebruikt. Daarom raden wij je aan een van de volgende garantie-uitbreidingen aan te schaffen:

• Pick-up & return garantie: Jouw desktop wordt opgehaald en teruggebracht. De reparatietijd is gemiddeld 3 tot 7 werkdagen.
  • Next business day on-site garantie: Jouw desktop wordt uiterlijk de volgende werkdag op locatie gerepareerd door een specialist.

Werk desktop met upgrade-opties

Als je een zakelijke desktop aanschaft, is het prettig als je de hardware achteraf kunt (laten) upgraden. Meestal bieden zakelijke modellen meer of gemakkelijkere opties dan consumenten desktops. Zo kunnen de meeste SFF- en Tower-behuizingen geopend worden om de SSD, het RAM-geheugen of de ventilator te vervangen. Het voordeel is dat je jouw werkcomputer niet direct hoeft te vervangen wanneer je nieuwe software met hogere systeemeisen gaat gebruiken, of jouw zakelijke desktop een snelheidsboost nodig heeft.

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2024