Thuis of op kantoor heeft een werkplek met een vaste zakelijke pc veel voordelen. Een kantoor pc of desktop moet aan strenge eisen voldoen, met name op het gebied van betrouwbaarheid, beveiliging, beheerbaarheid en service/garantie. Zakelijke desktops zijn bovendien gebouwd om op hoog niveau te presteren. Er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod, maar wat is de beste desktop voor zakelijk gebruik? Dustin heeft de beste zakelijke workstation desktops en beste zakelijke all-in-one pc’s van dit moment voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder onze top 5 beste zakelijke desktop pc's van 2025 en ons advies bij het kopen van een goede zakelijke desktop.
De onderstaande desktops voldoen aan de belangrijkste vereisten voor zakelijk gebruik en bevatten bovendien Windows 11 Pro. Dit besturingssysteem maakt jouw desktop veiliger, op afstand beheerbaar en meer. Daarom zien wij een flinke groei in de aanschaf van desktops met Windows Pro in de zakelijke markt, zowel in de commerciële als publieke sector. De onderstaande selectie van Windows 11 Pro machines hebben stuk voor stuk de kracht die hoort bij een high-end desktop.
Top 5 zakelijke desktops
1. HP Z1 G9 Tower Workstation i9 32GB 1TB SSD
Pro-grade-prestaties zijn nu binnen handbereik met een desktop die is gebouwd om te ontwerpen, bewerken en zelfs gamen. Van 2D en 3D CAD-design tot het aanmaken van instap-VR-content winnen al uw workflows aan snelheid en efficiëntie. Ga verder dan een zakelijke pc met een desktop die gecertificeerd is voor een aantal professionele softwaretoepassingen.
+ Intel Core i9-processor
+ NVIDIA RTX 4060 GPU
+ Windows 11 Pro
2. Lenovo ThinkCentre M70q G4 Tiny i5 16GB 512GB SSD
De Lenovo ThinkCentre M70q G4 Tiny is ruimtebesparend, maar toch zeer krachtig. Dankzij Intel vPro® met maximaal een Intel® Core™-processor van de 13e generatie biedt deze pc de kracht van een grote desktopcomputer. Hij ondersteunt dubbele HDD- en SDD-opslag en heeft ook twee optionele uitbreidingspoorten die kunnen worden geconfigureerd om precies aan jouw wensen te voldoen.
+ Op elk bureau te plaatsen door het compacte formaat
+ Configureerbare opslag en geheugen
+ Ondersteunt tot wel 4 beeldschermen: ideaal voor multitasking
3. HP Z2 G9 Tower Workstation i7 32GB 1TB SSD
Ervaar nóg betere prestaties voor je professionele workflow met de HP Z Workstation. De HP Z2 G9 Tower Workstation is zontworpen om naadloos multi-threaded apps uit te voeren voor snelle rendering, simulatie en real-time ray tracing. De HP Z2 Tower G9 is uitgerust met een 1TB SSD en biedt goede opslag, terwijl snelle opstarttijden en snelle gegevenstoegang gegarandeerd zijn.
+ Krachtige Intel® 13de generatie Core™ i7 processor
+ Tool-free design: eenvoudig upgraden en onderdelen toevoegen
+ Naadloze integratie met Microsoft-producten
4. Dell Optiplex Micro Core i5 16GB 512GB SSD
Deze Dell Optiplex Micro desktop PC is een betrouwbare oplossing voor bedrijven en biedt krachtige prestaties en efficiënte multitasking-mogelijkheden. De Optiplex Micro heeft een compact chassistype, waardoor het geschikt is voor horizontale of verticale plaatsing in jouw werkruimte.
+ Aangedreven door 14e generatie Intel Core i5-processor
+ Voorzien van diverse USB- en ethernetpoorten
+ Compact ontwerp voor kleine werkruimtes met MFF-chassis
5. Apple Mac Mini M4 Pro (2024) 24GB 512GB SSD
Dit is de gloednieuwe Mac mini: kleiner, krachtiger en met eindeloos veel mogelijkheden. Profiteer optimaal van de ongekende snelheid en veelzijdigheid van de M4 Pro-chip. En met veel verschillende poorten aan zowel de voorkant als de achterkant. Mac mini is mega-efficiënt en is de allereerste CO₂-neutrale Mac. Waar klein groot in kan zijn.
+ Snelle Apple M4 Pro chip: bewerk zware videobestanden zonder problemen
+ Compact ontwerp zodat de Mac Mini op elk bureau past
+ Ondersteunt tot drie displays
Waar moet je op letten bij het kopen van een desktop?
Wanneer je een nieuwe desktop koopt, zijn er een aantal specificaties waarmee je rekening dient te houden. Als je je afvraagt wat een goede zakelijke desktop computer is, dien je allereerst rekening te houden met jouw specifieke behoeften en waarvoor je de desktop wilt gebruiken. Op de vraag “welke specificaties heeft een zakelijke pc nodig?” lees je hieronder op welke zaken je onder andere dient te letten:
- Processor: om complexe of zware taken efficiënt en snel uit te kunnen voeren, raden wij een krachtige processor aan. Denk hierbij aan een Intel Core i7-processor of idealiter een i9-processor, of een vergelijkbare AMD-processor.
- Geheugen: afhankelijk van de programma’s en hoeveel bestanden er tegelijk geopend zijn, is minimaal 16GB of meer RAM-geheugen nodig.
- Opslag: om al jouw bestanden en programma’s op te slaan, heb je een grote opslagcapaciteit nodig. Voor de meeste zakelijke gebruikers is 256GB tot 512GB opslagruimte voldoende. Werk je met grotere bestanden, dan kan je 1TB of meer overwegen.
- Grafische kaart: werk je veel met zware grafische toepassingen zoals videobewerking, 3D-modellering of CAD-software, dan raden wij een high-end grafische kaart aan van bijvoorbeeld NVIDIA of AMD. Zo zijn voor videobewerking en 3D-modellering de NVIDIA GeForce RTX-serie of de AMD Radeon RX-serie zeer geschikt. Voor CAD-toepassingen zijn de NVIDIA Quadro-serie of de AMD Radeon Pro-serie een goede keuze.
- Connectiviteit: bij een zakelijke pc is het van belang om voldoende connectiviteitsopties te hebben. Denk aan USB-poorten, ethernet-poorten en WiFi, waarmee je randapparatuur aan kunt sluiten en verbinding kunt maken met het Internet.
Is een zakelijke pc beter dan een laptop voor werk?
Afhankelijk van het type gebruiker, kun je beter kiezen voor een zakelijke pc of een zakelijke laptop voor werk. Werk je veelal vanaf één locatie en heb je behoefte aan een krachtig product, dan is een desktop-pc een goede keuze. Ben je veel onderweg en vind je flexibiliteit belangrijk, dan kan je kiezen voor een laptop.
Over het algemeen hebben zakelijke pc’s betere prestaties met meer geheugen en opslagruimte. Dit maakt ze uitermate geschikt voor zwaardere taken zoals videobewerking of programmering. Daarnaast kun je met een pc eenvoudig een vaste ergonomische werkplek creëren inclusief één of meerdere monitoren, een toetsenbord en muis. Ook zou je een all-in-one pc kunnen overwegen. Als antwoord op de vraag “is een all-in-one pc geschikt voor zakelijk gebruik?” zijn veel voordelen te benoemen. Zo is een all-in-one pc uitgerust met een geïntegreerd scherm, waardoor je minder ruimte nodig hebt op je bureau en er zodoende minder kabels nodig zijn. De meeste all-in-one pc’s zijn krachtig genoeg voor alledaagse zakelijke toepassingen. Afhankelijk van welke taken je dient uit te voeren, kun je de pc configureren met diverse hardware-opties. Denk hierbij aan een krachtigere processor, meer RAM-geheugen en meer opslagruimte.
Aan de andere kant hebben laptops als groot voordeel dat je profiteert van meer flexibiliteit. Laptops zijn namelijk ontworpen om meegenomen te worden, zodat je op elke plek je werk kunt doen; thuis, op kantoor of onderweg. Houd er wel rekening mee dat laptops over het algemeen minder rekenkracht en opslagruimte hebben dan vaste pc’s. Uiteraard zijn er krachtige notebooks verkrijgbaar, die vergelijkbare specificaties hebben als pc’s. Let er hierbij op dat de kosten hierdoor hoog kunnen liggen.
Wat is het verschil tussen een zakelijke pc en een workstation?
Zowel een zakelijke pc als een workstation worden in een professionele omgeving gebruikt als computer. Echter bestaat er een verschil tussen deze twee typen. Zo is een zakelijke pc doorgaans geschikt voor algemene kantoortaken. Denk hierbij aan webbrowsing, e-mailen, tekstverwerking, spreadsheets etc. Een zakelijke pc bevat veelal een standaard grafische kaart en heeft een gemiddelde tot hoge verwerkingskracht, afhankelijk van de taken die je ermee doet.
Wanneer heb je een workstation pc nodig? Voor zwaardere toepassingen waar hoge prestaties bij komen kijken, wordt meestal uitgeweken naar een krachtige workstation. Denk aan professionele taken zoals videobewerking, softwareontwikkeling, simulaties, 3D-ontwerp etc. Om deze intensieve taken aan te kunnen, is een workstation doorgaans uitgerust met een geavanceerde grafische kaart, snelle processor, meer geheugen en meer opslagruimte. Bovendien beschikt een workstation vaak over geavanceerde koeling, om minder snel oververhit te raken wanneer je langdurig zware taken erop uitvoert.
Belangrijke zakelijke aspecten
Uitgebreide garantie
De standaard garantie van een desktop is 1 jaar Carry-in. Dit betekent dat je de defecte desktop zelf moet opsturen, met een reparatietijd van gemiddeld 10 werkdagen. Echter is 10 dagen te lang als je de desktop voor werk gebruikt. Daarom raden wij je aan een van de volgende garantie-uitbreidingen aan te schaffen:
- Pick-up & return garantie: Jouw desktop wordt opgehaald en teruggebracht. De reparatietijd is gemiddeld 3 tot 7 werkdagen.
- Next business day on-site garantie: Jouw desktop wordt uiterlijk de volgende werkdag op locatie gerepareerd door een specialist.
Werk desktop met upgrade-opties
Als je een zakelijke desktop aanschaft, is het prettig als je de hardware achteraf kunt (laten) upgraden. Meestal bieden zakelijke modellen meer of gemakkelijkere opties dan consumenten desktops. Zo kunnen de meeste SFF- en Tower-behuizingen geopend worden om de SSD, het RAM-geheugen of de ventilator te vervangen. Het voordeel is dat je jouw werkcomputer niet direct hoeft te vervangen wanneer je nieuwe software met hogere systeemeisen gaat gebruiken, of jouw zakelijke desktop een snelheidsboost nodig heeft.