Chat

Laptopgids

Wij helpen je bij het vinden van de juiste laptop

Welke laptop moet je kopen? Je moet aan veel dingen denken. Sommige dingen zijn gemakkelijker te begrijpen dan andere, zoals de schermgrootte. Maar het lezen van specificaties van processorsnelheden, 'quad-core' en grafische kaarten is daarentegen niet altijd even gemakkelijk.

In deze gids helpen we je bij het vinden van de juiste laptop, of je nu op zoek bent naar een pc of Mac. Tegenwoordig is een laptop perfect voor de meeste mensen - ook als je voor topprestaties gaat.

Standaardgebruiker

Voor als je op zoek bent naar een laptop die bijna alles aankan en geschikt is voor digitale vergaderingen.

Naar de producten

De creatieve gebruiker

Laptops die geschikt zijn voor het zware kantoorwerk, foto- en filmbewerkingen en muziekproductie.

Naar de producten

Voor de mobiele gebruiker

Voor als je op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor e-mails en surfen, gemakkelijk kan worden meegenomen en een lange batterijduur heeft.

Naar de producten

Microsoft Surface

See all Microsoft products

Waar moet je aan denken voordat je er een koopt

Vaak is het een goed idee om eerst even goed na te denken voordat je een besluit neemt. Dat geldt ook als het gaat om het kopen van een nieuwe laptop. Wat wil je gaan doen op je nieuwe computer? Probeer te bedenken hoe en waar je hem gaat gebruiken. Gebruik je zware programma's, zoals Adobe Photoshop? Of gebruik hem gewoon om online te surfen en te e-mailen? Vind je een lange batterijduur belangrijk? Of ben je meer geïnteresseerd in veel opslagruimte?

Welke computer moet ik kiezen?

We hebben drie categorieën voor verschillende gebruikers: de standaardgebruiker, de creatieve gebruiker en de mobiele gebruiker. Kies een van de categorieën en neem een kijkje bij de producten die het beste bij jou en je gebruik passen.

Belangrijkste onderdelen van de laptop

Als je wilt weten wat bij je past, dan is het goed als je wat meer weet over de belangrijkste onderdelen van je computer en hoe ze met elkaar in verband staan. Zo weet je ook of je waar krijgt voor geld, want een goedkope laptop hoeft niet per se een slechte laptop te zijn. De verschillende onderdelen van de laptop verschillen afhankelijk van hoe je de laptop wilt gebruiken. Hieronder leggen we uit wat de verschillende onderdelen zijn, hoe ze met elkaar in verband staan en waar je verder rekening mee moet houden.

Wat doet de processor?

De processor of CPU (Central Processing Unit) is het belangrijkste onderdeel van de computer en wordt vaak het 'brein' genoemd. Als je een computer vraagt wat 3 + 3 is, dan bepaalt de processor dat het antwoord 6 is. Hoe sneller de processor, hoe sneller deze het antwoord berekent. Vertaald naar de praktijk betekent dit dat een snellere processor programma's sneller start en opdrachten sneller uitvoert. De werking van de processor wordt gemeten in de kloksnelheid hertz en het aantal 'cores'. De vereenvoudiging betekent meer hertz en meer cores, met doorgaans betere prestaties.

Welke grafische kaart moet ik hebben?

De grafische kaart is het onderdeel van de computer dat zorgt voor het beeld op je scherm. Als je geen 3D-animaties afspeelt of produceert, dan heb je genoeg aan de ingebouwde grafische kaart of een eenvoudige grafische.

Wat is RAM-geheugen?

Het RAM-geheugen (Random Access Memory) is een van de belangrijkste onderdelen van een laptop. Het is belangrijk om snel en vooral veel RAM-geheugen te hebben. Hoe meer RAM, hoe meer gegevens het toestel kan opslaan en hoe sneller de toegang tot deze gegevens. Dit betekent dat je meer programma's tegelijkertijd kunt laten werken zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de prestaties. Het geheugen wordt gemeten in gigabytes (GB) en meestal geldt: hoe meer, hoe beter.

Een harde schijf kiezen

Op de harde schijf sla je informatie op. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt af van wat je wilt opslaan. Reguliere documenten nemen weinig ruimte in beslag, terwijl programma's en films veel meer ruimte in beslag nemen. Tegenwoordig zijn er zo veel goede externe harde schijven en mogelijkheden om op te slaan in de cloud dat je niet zo'n grote harde schijf op je computer zelf hoeft te hebben. In de meeste gevallen volstaat een harde schijf van 256 GB. Als je veel in Photoshop werkt, kies dan voor een laptop met bijvoorbeeld 2 TB interne opslag.