Chat

Duurzaamheid

Zij wil de IT-branche circulairder maken

Sandra Klackenborn is de nieuwe duurzaamheidsmanager bij Dustin. Ze heeft eerder gewerkt met duurzaamheidsvraagstukken bij Ferronordic en Telia.

Waar kijk je het meeste naar uit in je nieuw baan?

“Ik kijk er het meeste naar uit om erbij te zijn op weg naar het bereiken van onze ambitieuze doelstelling voor 2030: CO2-neutraliteit. Oftewel dat Dustin binnen de volledige waardeketen geen CO2-uitstoot meer genereert en volledig circulair wordt.

Ik kijk er ook naar uit om proactief te mogen werken aan mensenrechten en sociale rechtvaardigheid in onze toeleveringsketen. Als we in balans willen kunnen leven met onze aarde en de grondstoffen die hier zijn, moeten we ook zorgen voor meer sociale gelijkheid in verschillende delen van de wereld. We moeten blijven werken aan goede arbeidsomstandigheden bij de productie van elektronica.

Ik kijk er ook naar uit om het voor onze klanten duidelijker te maken welke producten beter presteren vanuit duurzaamheidsperspectief.”

Kun je je computer recyclen?

Welke trends op het vlak van duurzaamheid worden het belangrijkst?

“Ik denk dat er nog meer focus komt te liggen op een aantal gebieden die nu ook al actueel zijn, maar vanuit meer perspectieven, zoals het energievraagstuk. Dat is altijd een duurzaamheidsvraagstuk geweest vanwege de CO2-uitstoot van fossiele energiebronnen, maar tegenwoordig hangt het ook samen met mensenrechten gekoppeld aan de oorsprong.

Een ander groot onderwerp dat groeit is de vraag over hoe we circulair kunnen worden. Voor een bedrijf als Dustin gaat het erom hoe de producten eruitzien die wij onze klanten aanbieden, het aandeel gerecycled materiaal waarvan de producten gemaakt zijn, of ze gerepareerd kunnen worden, hoe ze kunnen worden gerecycled en of de behoefte in plaats ervan kan worden opgelost met een dienst.”

Dustin zorgt dat de producenten met wie we samenwerken voldoen aan onze hoge duurzaamheidsdoelen.

Sandra Klackenborn, Head of Sustainability, Dustin.

25 miljoen mobiele telefoons in bureaulades

Hoe helpt Dustin om bedrijven en consumenten duurzamer te worden?

“We werken er steeds aan om onze eigen activiteiten duurzamer te maken. De grootste invloed zit in de toeleveringsketen bij de productie van hardwareproducten die een consument of een bedrijf aanschaft. Dustin zorgt dat de producenten met wie we samenwerken voldoen aan onze hoge duurzaamheidsdoelen.

Een andere manier waarop we onze klanten helpen om duurzamer te worden is door Takeback aan te beiden op al onze markten. Dustin zamelt de IT-producten in die onze klanten hebben opgebruikt, we repareren ze en kunnen ze vervolgens een tweede leven geven. Dat wat niet hergebruikt kan worden, wordt op een verantwoorde manier gerecycled. Takeback als een deel van een investering in IT maakt het mogelijk dat de levensduur van de producten wordt verlengd om zo de CO2-uitstoot of het winnen van nieuwe mineralen te vermijden wat gepaard gaat met het maken van nieuwe producten. .

Er is zoveel elektronica die niet wordt gebruikt en gewoon blijft liggen terwijl die gerepareerd zou kunnen worden om door iemand anders te worden gebruikt. Zo liggen er naar schatting 25 miljoen mobiele telefoons in bureaulades in Zweden.”

Sandra Klackenborn

Feiten

Namn: Sandra Klackenborn

Werk: Duurzaamheidsmanager, Dustin

Woonplaats: Nacka, Zweden

Vind je dit artikel leuk?

Het komt uit onze krant Solutions. Hier kun je de volledige krant in de browser lezen.

Lees Solutions Magazine

Tekst: Jonas Rehnberg

Fotografie: Cornelia Jönsson

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags