Chat

Duurzaamheid

Bekijk het geheel bij de keuze voor duurzame IT-aankopen

Veel mensen willen een duurzame keuze maken bij IT-aankopen. Wij vroegen de managers duurzaamheid van HP en Dustin wat belangrijk is bij een juiste keuze.

Stephanie Forsblom, manager duurzaamheid bij Dustin, begint met vast te stellen dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen de diverse IT-producenten.

– Bedrijven zijn niet allemaal even ver en hebben verschillende ambitieniveaus. HP is een producent die al lang en grondig aan deze vragen werkt, zegt ze.

– Wij hebben een sterke gedrevenheid. Wij begonnen tien jaar geleden al met de strijd om geen conflictmineralen te gebruiken. Wij waren ook de eerste in de branche die berekeningen maakten over onze totale klimaatafdruk en nemen daarbij ook de leveranciers en het gebruik van onze producten mee, zegt Madeleine Bergrahm, manager duurzaamheid Scandinavië voor HP.

HP moedigt klanten ook aan om duurzaamheidsaspecten mee te nemen in hun aankopen.

– Dat kan vanwege het uitgebreide aanbod lastig zijn. Wij helpen klanten daarom bijvoorbeeld met voorstellen voor duurzaamheidseisen, aldus Madeleine Bergrahm.

Keurmerk eenvoudige manier

Voor kleinere bedrijven die er zelf weinig aan doen, heeft Stephanie Forsblom als tip om producten te kiezen met een duurzaamheidskeurmerk zoals TCO Certified.

– Dit keurmerk betekent dat het product niet alleen aan milieu-eisen voldoet, maar ook aan sociale criteria op gebied van verantwoorde productie. Op onze websiteDuurzame keuze vindt u meer tips waar u voor een aankoop aan moet denken, zegt ze.

U zou een levenscyclusperspectief moeten aanleggen en kijken hoe producten worden geproduceerd, hoe ze worden gebruikt en wat er gebeurt als het tijd is voor vervanging.

– Een milieuvriendelijke toner voor een printer is misschien wel helemaal niet zo duurzaam als het klinkt. Met slechtere kwaliteit toner gebruikt u meer papier en dat is nog slechter voor het milieu. Bovendien kan de emissie van stofdeeltjes en vluchtige organische stoffen hoger zijn dan bij originele producten, aldus Madeleine Bergrahm.

Er moet ook rekening worden gehouden met het energieverbruik bij de productie en het gebruik.

– Een zekerheid voor de klant is dat Dustin een gedragscode heeft waar onze producenten zich aan moeten houden. Wij controleren bijvoorbeeld of de eisen worden nageleefd op gebied van gebruik van chemicaliën, conflictmineralen en arbeidsomstandigheden, zegt Stephanie Forsblom.

Terugname verlengt de levensduur van het product

Met de terugnamediensten van Dustin is het mogelijk dat oude producten zo veel mogelijk via de tweedehandsmarkt worden hergebruikt. In vergelijking met recycling vermindert de CO2-uitstoot dan aanzienlijk.

– Maar ook met recycling wordt veel bereikt. Bij HP gebruiken we bijvoorbeeld het plastic van oude printers voor nieuwe met als doel circulair te werken. Wij zouden ook graag zien dat meer klanten openstaan voor het kopen van een dienst in plaats van een product, zodat de leverancier eenvoudiger de milieu-effecten kan beïnvloeden, zegt Madeleine Bergrahm.

Een belangrijke bron voor CO2-uitstoot is het transport. HP heeft een speciaal transportplan opgesteld voor wie zijn bestelling op lange termijn kan plannen. De levering uit Azië komt dan met de trein en dat heeft minder invloed op het klimaat dan het vliegtuig.

Ten slotte adviseren de twee managers ook dat u de duurzaamheid van uw aankopen goed blijft volgen.

– Bij Dustin hebben we dat voor een aantal klanten in overleg gedaan. Ik ben van mening dat een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is om te controleren of de leveranciers aan de gestelde verwachtingen voldoen, sluit Madeleine Bergrahm af.